Puigdemont: «El Govern ho té tot a punt perquè l'1-O els catalans votin amb plena normalitat»

El president de la Generalitat, en el discurs institucional de la Diada, assegura que "cap instància judicial o política" més enllà del Parlament pot inhabilitar el Govern que lidera | "No permetrem que res ni ningú trenqui la convivència a Catalunya", destaca en referència als atemptats de Barcelona i Cambrils

Carles Puigdemont, en el discurs de la Diada
Carles Puigdemont, en el discurs de la Diada | Govern
10 de setembre del 2017
Actualitzat el 11 de setembre a les 12:05h
Avís de Carles Puigdemont a les institucions espanyoles que volen frenar el referèndum de l'1 d'octubre. "El Govern ja ho té tot a punt perquè els catalans i puguin anar a votar com han fet sempre, amb plena normalitat. Tant els que volen votar , com els que votaran que no. Les urnes són per tothom, pels que volen una Catalunya independent i pels que legítimament volen continuar formant part d'Espanya", ha assegurat el president de la Generalitat en el discurs de la Diada d'enguany, marcada per la proximitat de la consulta vinculant prevista per d'aquí a 20 dies.

El dirigent nacionalista, en un missatge dirigit a Mariano Rajoy, ha indicat que les urnes "uneixen, no divideixen" perquè "hi cap tothom". "El que divideix, el que degrada la democràcia és no deixar votar. Per això el Govern es compromet a la celebració d'aquest referèndum, perquè és un govern democràtic que surt d'un mandat parlamentari legitimat per unes eleccions amb la més alta participació de la història. Fem el que havíem dit que faríem", ha ressaltat Puigdemont en el seu segon -i possiblement últim- discurs de l'Onze de Setembre com a president de la Generalitat.

Conseqüències polítiques (i judicials)

Una de les incògnites que planen encara sobre la vintena de dies que queden per la convocatòria a les urnes és  fins on està disposat a arribar el govern espanyol per impedir la votació. Intervindrà la Generalitat? Invocarà la llei de seguretat nacional per prendre el control dels Mossos? Demanarà al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui càrrecs electes? "Només el Parlament de Catalunya pot inhabilitar el Govern que jo presideixo. No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho", ha recalcat Puigdemont, que ja ha deixat clar que no acatarà cap decisió que vingui de Madrid.
 
El president català, de passada, ha posat manifest que la legalitat del referèndum és vigent -tot i la suspensió del TC- perquè va ser aprovada aquesta setmana passada a la cambra catalana. És un referèndum legal, d'acord amb les lleis que ha aprovat el Parlament de Catalunya, seu de la sobirania popular", ha insistit Puigdemont, que ha aprofitat per recordar que la via inicial preveia pactar la votació amb el govern espanyol a l'estil del Regne Unit i Escòcia. Si no s'ha pogut, manté el dirigent nacionalista, és perquè Rajoy no n'ha volgut parlar i "ni tan sols ha posat damunt la taula una alternativa". Els dos presidents no es reuneixen des de principis de gener.

Record a les víctimes

La part inicial del discurs ha estat centrada en els atemptats de Barcelona i de Cambrils del 17 d'agost. "Ens han marcat com a país i no els oblidarem mai, perquè el dolor infringit a les víctimes, algunes de les quals encara hospitalitzades, no s'esborra", ha manifestat Puigdemont, que ha ressaltat la "magnífica reacció" que va tenir la societat catalana en el seu conjunt, "des dels primers minuts de la tragèdia". També ha volgut tenir paraules d'agraiment pels Mossos d'Esquadra, que van desarticular la cèl·lula jihadista en les hores posteriors a les accions mortals.

Puigdemont insisteix a Rajoy que les urnes "no divideixen" i assegura que el que "degrada" la democràcia és no deixar votar

Pel que fa a les conseqüències socials dels atemptats, el president ha volgut deixar clar que el país "no permetrà que res no ningú trenqui la convivència a Catalunya". "Som una societat que té la pau com a bandera, que sempre ha rebutjat la guerra i la violència, vingui d'on vingui, i que creu en el diàleg com a mètode per resoldre els problemes", ha insistit Puigdemont, que aquest vespre presidirà els actes institucionals de la Diada i demà serà a la manifestació de les entitats a Barcelona.
 

Discurs de la Diada de Carles Puigdemont by Oriol on Scribd