Colau acata el TC i demana al Govern una alternativa per obrir col·legis l'1-O

L'Ajuntament de Barcelona esperarà l'aclariment de la Generalitat per decidir si cedeix locals per a la votació | Pisarello recorda la predisposició de l'executiu municipal per facilitar que l'1 d'octubre es pugui votar sense "posar en risc" els treballadors públics

Ada Colau i Gerardo Pisarello a l'acte d'aquest divendres amb els serveis d'emergència
Ada Colau i Gerardo Pisarello a l'acte d'aquest divendres amb els serveis d'emergència | Ajuntament de Barcelona
08 de setembre del 2017
Actualitzat el 09 de setembre a les 8:36h
"Hem demanat al Govern de la Generalitat què pensa fer davant la suspensió del Tribunal Constitucional i què significa continuar endavant". Aquesta és, de moment, la resposta que dona l'Ajuntament de Barcelona al requeriment del Govern de la Generalitat per a què la capital catalana cedeixi els 260 col·legis electorals habituals per a la votació de l'1 d'octubre. El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha refermat la voluntat del seu govern de facilitar que l'1 d'octubre es pugui votar, però ha assegurat que no es pot obviar la suspensió del TC i que el consistori no està disposat a "posar en risc" ni la institució ni els seus treballadors. 

L'Ajuntament de Barcelona situa la pilota, doncs, a la teulada del Govern. Pisarello ha explicat que tan bon punt van rebre el requeriment del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, just després de signar el decret de convocatòria el passat dimecres, el van tramitar. Ara bé, la suspensió del TC fa que l'escenari canviï i és per això que l'alcaldessa Ada Colau ha adreçat una carta tant a Puigdemont com a Oriol Junqueras en la qual demana que li expliquin com es farà possible la votació donades les circumstàncies i quin paraigües de protecció tindran els treballadors públics.

El secretari municipal encara no ha signat cap informe

El primer tinent d'alcalde ha explicat que el secretari municipal de l'ajuntament no ha signat encara cap informe, però que és clau saber quins plans té el Govern de la Generalitat davant la resposta "agressiva i desproporcionada" del govern espanyol. El primer tinent d'alcalde ja va defensar aquesta setmana en un article la participació a la votació de l'1 d'octubre i fer-ho, a més, amb un "sí crític" com a "forma de rebel·lió contra el centralisme i l'autoritarisme". Tot i això, Pisarello ha insistit reiteradament que no estan disposats a posar en risc els seus treballadors i la institució. 

La decisió que prengui el govern d'Ada Colau és clau pel desenvolupament del referèndum. No es tracta només de la implicació de l'Ajuntament de Barcelona, sinó de l'espai dels "comuns", que justament aquest dissabte es reuneixen per posar en marxa la consulta per decidir si, a més de donar suport a l'1-O com a "mobilització", també fa una crida a la participació.
 

La carta de Colau al Govern. Foto: ND