Arrimadas promet esgotar «totes les vies» per fer fora Puigdemont tot i no sumar PP i PSC

La líder de C's fa una crida a la "unitat" de l'oposició per frenar el "despropòsit democràtic" | CSQEP refusa reunir-se amb la líder de C's al Parlament

La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, reunida amb el líder del PP, Xavier García Albiol
La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, reunida amb el líder del PP, Xavier García Albiol | ACN
08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:18h
Encara no s'havia ni tan sols aprovat la llei del referèndum quan la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va abandonar precipitadament l'hemicicle per plantar-se davant dels mitjans de comunicació i anunciar que estava disposada a presentar una moció de censura. Era un intent de cop de puny sobre la taula com a cap de l'oposició, però per ara la seva aposta està condemnada al fracàs. Ni el PSC ni el PP, que haurien de ser els seus dos principals aliats, s'han sumat per ara a una proposta que d'entrada ja naixia numèricament insuficient. Malgrat tot, Arrimadas ha promès esgotar "totes les vies polítiques i democràtiques" per aconseguir desbancar Carles Puigdemont de la presidència de la Generalitat.

Arrimadas s'ha assegut formalment aquest divendres amb els grups de l'oposició per explorar possibles escletxes per a l'entesa. De moment, però, no n'ha trobat cap. Ja ha deixat clar que no pensa llençar la tovallola perquè considera que l'oposició té en aquests moments l'"obligació" de mantenir-se unida per frenar el "despropòsit democràtic" dels independentistes. El seu compromís seria presentar una moció de censura per fer fora al Govern i convocar eleccions. "Si no som capaços de deixar ara de banda les nostres diferències, quan ho farem? Tenim una oportunitat històrica d'oblidar-nos de les nostres sigles", ha etzibat.

Però per ara la resta de grups de l'oposició semblen fer oïdes sordes a aquest prec. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que, tot i que és "evident que l'única sortida a l'actual atzucac de la política catalana és la convocatòria d'eleccions al Parlament", el PSC "no considera que la presentació d’una moció de censura sigui en aquests moments la millor forma d'aconseguir-ho". En la mateixa línia s'ha expressat el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, que ha considerat que "no és la fórmula més intel·ligent" presentar una moció de censura que ja se sap que no prosperarà.
 

La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, i el líder del PSC, Miquel Iceta Foto: Sara González


El dirigent popular ha argumentat que després del ple en el qual s'han aprovat les lleis de desconnexió les "forces constitucionalistes" han aconseguit forjar-se "una bona imatge" que podria quedar esberlada si es presenta una moció de censura i l'oposició es manifesta dividida. "Les mocions de censura es presenten per guanyar-se, ja sigui numèricament o en imatge", ha afirmat. En tot cas, Albiol ha precisat que no tenen cap decisió presa en ferm i que dimarts es reunirà el comitè polític del seu partit per valorar-ho.

Catalunya Sí que es Pot ha refusat reunir-se amb Arrimadas per parlar sobre aquesta qüestió. "El nostre grup ja ha manifestat que no és favorable a una moció de censura i que no recolzarà aquesta iniciativa", ha assegurat la coalició a través d'un comunicat. Arrimadas, però, ja ha avançat que seguirà insistint per reunir-se amb els representants de la coalició d'esquerres i dialogant tant amb el PP com amb el PSC.