La Diada supera els 400.000 inscrits després de la convocatòria del referèndum

L'ANC i Òmnium Cultural asseguren que si Rajoy i el TC han decidit no suspendre càrrecs electes és per no donar "imatge de debilitat" | La caixa de solidaritat, que ja suma 900.000 euros, aspira a omplir-se l'Onze de Setembre durant la mobilització

Manifestació de la Diada del 2016
Manifestació de la Diada del 2016 | Josep M. Montaner
08 de setembre del 2017
Actualitzat el 10 de setembre a les 21:31h
Les entitats criden a generar una "onada de confiança" per la Diada que acceleri la participació ciutadana en el referèndum de l'1 d'octubre. En aquests termes s'han expressat Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, i Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). "La primera part de l'1-O és l'Onze de Setembre", ha assegurat Sànchez, que ha indicat que el Govern ha fet "el que li pertocava" amb la signatura del decret i ara és feina de la ciutadania omplir les urnes.

La manifestació de l'11-S ja suma més de 400.000 inscrits, segons ha dit Cuixart aquest diumenge a RAC1, i hi ha 1.800 autocars compromesos. El president d'Òmnium també ha explicat que ja hi ha recaptats 900.000 euros a la caixa de solidaritat, que servirà per pagar les sancions dels encausats del 9-N.

El president de l'ANC i el d'Òmnium Cultural han volgut destacar que, de moment, la resposta del govern espanyol i del Tribunal Constitucional (TC) no implica la suspensió de càrrecs. "Saben que si suspenen la mesa del Parlament o els membres del Govern, aquests seguiran anant cada dia al despatx i treballaran amb normalitat. Volen evitar donar la imatge de debilitat, d'haver perdut el control", ha destacat Sànchez. Cuixart ha insistit que el TC està "deslegitimat" a Catalunya, i ha ressaltat que el marc legal -la llei del referèndum i la de transitorietat- estan "vigents" perquè les ha aprovat el Parlament. "Les amenaces ja no sorgeixen efecte", ha ressaltat.

"Hem començat a guanyar la partida", ha afegit posteriorment Sànchez, que ha avançat que els principals actes de la campanya unitària del referèndum es faran prop de Barcelona. Sobre la Diada, els dos dirigents independentistes han apuntat que serà "la més festiva de totes", i han indicat que una lona defensarà la pau i la llibertat en un missatge relacionat, també, amb els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost.
 

Roda de premsa de les entitats sobiranistes a davant de l'Ajuntament. Foto: @omnium


Preparatius legals de l'1-O

El missatge de les entitats arriba hores després que el Parlament, amb els vots de Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, aprovés la llei de transitorietat jurídica i "fundacional de la República". Aquesta norma només entrarà en vigor en cas que guanyi el "sí" a la independència i actuarà com a Constitució provisional fins que l'Assemblea Constituent en redacti una en el termini d'un any. L'aprovació de la llei de transitorietat va arribar poc després que el TC suspengués tots els preparatius del referèndum i advertís un miler de càrrecs perquè no fessin cap cas en direcció a l'1-O.

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, diu que més de 600 alcaldes ja han mostrat la plena disponibilitat a cedir els locals habituals per votar l'1-O

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va assenyalar en declaracions als passadissos del Parlament que la suspensió no "alterava" el full de ruta del Govern. Els municipis tenen tot el dia d'avui per respondre si cediran els locals habituals per votar en el referèndum, i un dels focus d'atenció és l'ajuntament de Barcelona, governat per Ada Colau. "El món municipal català està plenament compromès amb l'1-O, i s'està demostrant amb fets", ha apuntat Neus Lloveras, presidenta de l'AMI. En aquests moments ja sabem que més de 600 ajuntaments han comunicat a la Generalitat la "total disponibilitat" per la votació.

"Hem d'estar satisfets del que ha aconseguit la mobilització del poble de Catalunya. Si som on som és perquè la ciutadania ha estat empenyent des de fa molt temps. Ho hem de tornar a demostrar", ha assegurat Lloveras, que ha cridat a la "manifestació més massiva dels últims anys" de cara a l'Onze de Setembre.

A continuació, el mapa amb els trams de la Diada, segons el seu nivell d'ocupació.