Podem planteja apartar Coscubiela de portaveu de CSQEP

La formació lila i EUiA estan en minoria al grup parlamentari però tenen el 65% del pes a la coordinadora política de la coalició | Altres diputats discrepants amb el portaveu no consideren que valgui la pena forçar la situació tenint en compte que queda poca legislatura

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, aquest dijous
El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, aquest dijous | Adrià Costa
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:28h
La llei del referèndum ha fet implosionar Catalunya Sí que es Pot. Procura, de portes enfora, mantenir les formes i la unitat d'acció fins al final -es preveu que proper- de la legislatura, però la desconfiança interna és pública i notòria. Després de la intervenció bel·ligerant contra l'estratègia dels independentistes que aquest dimecres va fer el portaveu del grup, Joan Coscubiela, que fins i tot va impedir que Lluís Rabell cedís la meitat del temps a un altre diputat del seu grup discrepant, ha portat a Podem a plantejar que el dirigent ecosocialista sigui apartat com a portaveu. 

"Coscubiela no pot seguir sent el portaveu", expliquen fonts de Podem. Argumenten que, després d'haver consensuat un posicionament intern pacificat entorn a l'abstenció a la llei del referèndum, Coscubiela no va actuar en coherència amb allò pactat i tant ell com Lluís Rabell, president del grup, van entonar un discurs que "no representava" la pluralitat interna. Un cop acabi el ple, la formació liderada per Albano Dante Fachin reunirà el seu consell ciutadà per analitzar la situació i les possibles mesures a prendre.

Val a dir que per apartar Coscubiela cal una majoria del grup que, ara per ara, no té Podem dins de CSQEP. Els seus quatre diputats podrien fer pinya amb el líder d'EUiA i membre de la direcció de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, que aquest dimecres també es va mostrar visiblement molest amb l'actitud de Coscubiela i Rabell. Però aquesta formació no considera que valgui la pena forçar el pols tenint en compte que la coalició d'esquerres no es repetirà i durarà, com a molt, uns mesos. En concret, fins que es convoquin les pròximes eleccions catalanes i els "comuns" de Xavier Domènech concorrin per primera vegada.

En minoria al grup 

Sigui com sigui, Podem i EUiA no tenen majoria numèrica dins del grup a nivell parlamentari perquè sumen cinc representants mentre que els sis restants tanquen files -almenys per ara- al voltant del portaveu i dirigent d'ICV. Fonts de Podem recorden, però, que Podem i EUiA sí tenen el 65% del pes a la coordinadora política de la coalició en funció dels percentatges que es van negociar quan van decidir concórrer plegats a les eleccions. A més, caldria també que, un cop presa la decisió en aquest ens d'un eventual canvi de portaveu, el president del grup, Lluís Rabell, ho comuniqués de forma oficial, un escenari que ara per ara és poc probable.