El Govern en ple signa el decret de convocatòria del referèndum

Tots els consellers rubriquen el text, emparat en la llei aprovada moments abans a la cambra catalana | L'executiu preveu una reacció dura de l'Estat a través del govern espanyol i el Tribunal Constitucional

El Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum
El Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum | Govern
06 de setembre del 2017
Actualitzat el 07 de setembre a la 13:27h
El referèndum de l'1 d'octubre sobre la independència de Catalunya ja està oficialment convocat. El Govern en ple, a la sala 4 del Parlament, ha signat el decret de convocatòria per tal que els ciutadans es pronunciïn sobre el futur del país en una consulta vinculant d'aquí a 25 dies. La rúbrica de tots els consellers tanca una jornada de debats, corredisses i filibusterisme a la cambra catalana. Ara el focus se centra en quina serà la resposta de l'Estat i en com s'hi adaptarà la Generalitat.

Les traves de l'oposició per tramitar la llei de l'1-O han fet que s'esberlés el timing previst pel Govern, que volia signar el decret a mitja tarda o bé, com a molt tard, al vespre. Finalment, la convocatòria s'ha fet a les 23 del vespre, amb els diputats -i molt especialment els membres de la mesa- extenuats després de recursos, contrarecursos i desenes de paraules demanades al ple. La cambra també ha nomenat els cinc integrants de la Sindicatura Electoral, màxim organisme rector del referèndum.

Al llarg de les properes hores, el Govern concretarà la part operativa de la votació. Les esmenes de Junts pel Sí i la CUP a la llei donen pistes sobre els propers passos. Una nova disposició addicional atorga a la Sindicatura Electoral la capacitat de crear fitxers i registres de dades -sempre dins la legalitat catalana- en relació a l'1-O. Les persones que siguin escollides com a presidents de mesa i vocals que tinguin objeccions a ocupar aquests càrrecs tindran tres dies per justificar la negativa.

Bona part de la responsabilitat recau ara, especialment a nivell polític, en Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Així s'ha encarregat de recordar-ho Anna Gabriel, que ha reclamat "desobediència judicial i institucional" davant l'ofensiva que prepara l'Estat. Els dos principals dirigents del país estan al capdavant de la maquinària del referèndum i tenen intenció de seguir endavant tot i els recursos que aprovaran les institucions espanyoles.
 

Carles Puigdemont ha promulgat la llei del referèndum Foto: Govern

 

Puigdemont signant el decret de convocatòria del referèndum Foto: Govern

 

El decret de convocatòria del referèndum signat per tot el Govern Foto: Govern

 

La papereta de l'1-O, publicada al DOGC Foto: DOGC

Arxivat a