«Què fa una embarassada inconscient al mig del Raval?»

Un veí fotografia la petjada de la droga al barri per denunciar l'augment dels narcopisos i la inacció institucional

Una dona inconscient estesa al davant de l'IES Miquel Taradell del Raval
Una dona inconscient estesa al davant de l'IES Miquel Taradell del Raval | @LaBCNQueNoVolem
09 de setembre del 2017
Actualitzat el 11 de setembre a les 15:12h
Una dona embarassada estesa a la porta d’un institut, inconscient i amb un cartró d'alcohol a la vora. Una altra asseguda enmig d’un passeig, incapaç de moure’s pels efectes de les drogues. Quatre persones dormint en matalassos a les portes d’una oficina de la Seguretat Social, envoltades de restes d’alcohol, xeringues i brossa. Són escenes que es poden veure a qualsevol hora del dia, de dilluns a diumenge, a la zona sud del barri del Raval. La proliferació dels narcopisos –que tenen atemorit el veïnat– i la proximitat a la narcosala han encimbellat un problema que ve de lluny, el de la droga al barri.

Ara, un veí del Raval ha decidit fotografiar totes aquestes escenes per visibilitzar la problemàtica i publicar-les al compte La Barcelona que no volem a Twitter i Instagram. El seu creador, en Jordi (nom fictici) explica a NacióDigital que no pertany a cap partit ni entitat, i que no busca proactivament les imatges, sinó que es limita a il·lustrar el que veu “de casa a la feina i de la feina a casa”. Explica que al Raval “sempre s’ha fet venda de droga, però ara la cosa s’ha descontrolat i s’ha arribat a un nivell de degradació increïble”.


Feu clic a la fotografia per veure-la sencera.

Aquest dimarts, l’Associació de Veïns del Raval exigia a Ada Colau el cessament de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, per la mala gestió dels narcopisos. L’associació va sortir al carrer dijous passat per demanar solucions a l’ajuntament, la Generalitat i el govern central. Una concentració que se suma a la marxa convocada per Acció Raval aquest dissabte pel mateix conflicte, que arriba després de casserolades diàries per denunciar la situació. Els veïns han de fer front a “batalles campals, gent que t’ensenya el ganivet i que et vol fer puntades de peu”, explicava un veí en un reportatge a NacióDigital.
 
Alguns dels narcopisos són habitatges socials de l’ajuntament

Fonts del consistori han explicat que s’està contactant amb els propietaris dels habitatges ocupats que es fan servir com a narcopisos, i lamenten la “dificultat” per contactar “els propietaris, especialment els fons d’inversió”, especialment durant el mes d’agost. Un argument que no convenç en Jordi, el veí que ha capturat les imatges, que assegura que al carrer de l’Om la majoria dels narcopisos estan ubicats a pisos socials de titularitat municipal. Concretament, es tracta de pisos que pertanyen al Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona, és a dir, a l’ajuntament.

Les mateixes fonts municipals insisteixen que l’Ajuntament ha reforçat els serveis de neteja de 8 a 15h, i que un equip neteja la zona a la tarda “en bucle”, passant pels carrers més afectats: la Riereta, Vistalegre, Carretes, Cera, Aurora i Sant Pacià, i després es desplaça a la zona d’Egipcíades, En Roig, Malnom, Picalquers i Riera Baixa. Aquest reforç, tampoc és suficient pel veïnat. “Hi ha zones que s’han convertit literalment en un campament, on la gent viu amb tendes de campanya i matalassos, i consumeix”, explica en Jordi.
 
Des del govern municipal insisteixen que és a la Conselleria d’Interior a qui li correspon actuar en matèria de venda de drogues, i que, tot i així, la Guàrdia Urbana col·labora “satisfactòriament” amb els Mossos per afrontar aquest fenomen. Tanmateix, els veïns afectats carreguen contra la inacció de totes dues administracions per igual: “Aquestes escenes tenen lloc a quaranta metres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Els agents passen per allà cada dia i no fan res”, lamenta en Jordi.

La venda i el consum de les drogues al carrer i als narcopisos seria encara més acusat si no fos pel Centre d'Atenció Sociosanitària (CAS) Baluard, que es traslladarà aviat a l’antic CUAP Perecamps. L’ajuntament ha incrementat l’horari d’aquesta “narcosala”, com es coneix popularment, i actualment obre de dilluns a diumenge de 7 del matí a 10 de la nit. En aquest espai es pot fer consum controlat i higiènic d'heroïna o cocaïna, tant per via injectada com inhalada que hagi comprat prèviament l’usuari. Aquest any s’han realitzat, de mitjana, 3.500 consums al mes. “Si no hi hagués aquest recurs, aquests consums es ferien a la via pública”, remarquen des del consistori.
Arxivat a