L'oposició recorre al Consell de Garanties per bloquejar la llei del referèndum

Segons l'òrgan de caràcter consultiu, els diputats poden demanar informes sobre la llei sotmesa a debat, fet que podria endarrerir-ne l'aprovació | La mesa del Parlament recorda que el Consell de Garanties no és vinculant i que la majoria del ple ha votat prescindir de tots els tràmits

La mesa del Parlament, aquest dimecres
La mesa del Parlament, aquest dimecres | Adrià Costa
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:03h
L'oposició està intentant tot els recursos per bloquejar el debat i posterior votació de la llei del referèndum. Aquest cop, però, tenen una resposta al seu favor: la del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). A petició de Ciutadans i el PSC, l'ens de caràcter consultiu s'ha pronunciat per recordar que és obligatori quan es publica una llei obrir un període de temps perquè els diputats puguin exercir el seu dret de demanar un informe al Consell. Amb tot, tot allò que pugui dir el Consell no és de caràcter vinculant, amb la qual cosa no és d'obligat compliment.

En la seva resposta, l'ens estableix que correspon a la mesa del Parlament qualificar i tramitar les iniciatives parlamentàries. És una manera d'indicar a C's i el PSC que haurien d'haver presentat la petició a la mesa del Parlament i no adreçar-se directament a l'ens. Els dos grups han recorregut a l'ens després que hagin estat denegades les seves respectives peticions de reconsideració de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum.

La resposta de la mesa

Fonts de la mesa asseguren que, d'entrada, l'ens no té competència per dictar resolucions i informes que puguin obligar el ple a realitzar allò que considerin. A més a més, malgrat que el CGE recordi el caràcter obligatori del tràmit de la sol·licitud de dictamen, la majoria del ple ha votat excloure els tràmits reglamentaris preceptius cenyint-se a l'article 81.3 del reglament del Parlament. De fet, aquest article estableix que "si s'hi ha d'incloure un assumpte, aquest ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d'ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta". Aquesta majoria absoluta, interpreten des de la mesa, ja s'ha produït durant la votació. 

Fonts parlamentàries apunten, per tot plegat, que la majoria de la mesa ha rebutjat que el CGE determini com ha de desenvolupar-se el ple. D'aquesta manera, la mesa refusa definitivament tramitar les esmenes a la totalitat de l'oposició.
 

Dictamen CGE by naciodigital on Scribd



Més informació en els propers minuts