CSQEP prioritza la unitat d'acció dels seus diputats davant la llei del referèndum

La coalició treballa per consensuar un posicionament conjunt per salvar les discrepàncies però també per "normalitzar" una situació de vot diferenciat

05 de setembre del 2017
Actualitzat el 06 de setembre a les 8:55h

El portaveu de CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela, aquest dimarts Foto: ACN


La maquinària parlamentària de Catalunya Sí que es Pot treballa a ple rendiment per poder garantir la unitat d'acció en el ple que arrencarà aquest dimecres i en el qual es preveu que s'aprovin la llei del referèndum i la llei de transitorietat. El portaveu de la coalició d'esquerres, Joan Coscubiela, ha anunciat que la voluntat es poder tancar un "posicionament conjunt" per fer front a totes les votacions que hauran d'encarar. Amb tot, ha subratllat que hi ha "pluralitat interna" dins del grup i que per això, si no s'aconsegueix tancar un consens en alguns punts, les diferències de vot s'expressaran amb "tota normalitat".

Pacificar la situació interna de cara al ple que començarà aquest dimecres és el gran repte de la coalició d'esquerres, que corre el risc de visualitzar-se dividida davant d'una de les lleis més importants de la legislatura: la del referèndum. Les discrepàncies internes no són cap secret, però a hores d'ara es treballa per, almenys, evitar el vot en contra a la llei del referèndum. El president del grup, Lluís Rabell, i el portaveu, l'ecosocialista Joan Coscubiela, han estat fins ara partidaris de votar en contra de la llei. Però la setmana passada els diputats de Podem ja van deixar clar que no estaven disposats a votar-hi en contra i precisament aquest dimarts van anunciar la seva intenció d'abstenir-se.

Davant d'aquest escenari, tal i com va avançar NacióDigital, dirigents de CSQEP com Joan Josep Nuet plantegen l'abstenció de tots els diputats com a decisió salomònica. És per això que a hores d'ara el grup es debat entre la llibertat de vot o l'abstenció a la llei del referèndum, mentre que l'acord per votar en contra de la llei de transitorietat és molt més majoritari.

El primer pas: acordar les esmenes

Coscubiela ha explicat que aniran pas a pas perquè a hores d'ara es desconeix quins són els passos que seguiran els independentistes per activar l'aprovació de les lleis de desconnexió. D'entrada, CSQEP està treballant en la presentació conjunta de les esmenes a la llei del referèndum. Un dels aspectes clau que volen que s'accepti és que la llei no contempli el referèndum com a vinculant, un requisit difícilment assumible per Junts pel Sí i la CUP però que pretén recollir la interpretació que fa CSQEP de l'1-O: serà una "mobilització" i no un referèndum "amb garanties". Coscubiela ha insistit que l'1-O no és "inclusiu" ni té les garanties suficients per poder-lo considerar vinculant. Per a la coalició, però, també és important que en la tramitació de la llei no es vulnerin els drets dels diputats, com ara la possibilitat de demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

El portaveu de la coalició ha fet esforços per subratllar que, gràcies a la "pluralitat" interna, el seu grup ha tingut "perfil propi" i no ha "caigut a la trampa binària d'uns en contra dels altres". En tot cas, Coscubiela ha insistit que si el consens total no és possible aquesta vegada, s'haurà "d'assumir la pluralitat" que s'expressi en vots diferenciats. Ha defensat, en aquest sentit, que s'haurà de viure amb la mateixa normalitat amb què, per exemple, diputats de Junts pel Sí voten de forma diferenciada sobre els concerts a les escoles o els drets a l'avortament o a l'eutanàsia.  

Amb tot, l'objectiu de la coalició d'esquerres és aconseguir que no es posi en dubte el compromís del grup amb el dret a decidir, una fita que són conscients que pot quedar desdibuixada si es produeixen vots diferenciats en aspectes clau. "El referèndum és l'objectiu polític compartit que tenim tots els sobiranistes. Ens hem de diferenciar dels partits unionistes i posar l'accent en les possibilitats de diàleg", assegurava la setmana passada un dirigent de CSQEP a aquest diari. 

Un posicionament còmode per a Catalunya en Comú

L'abstenció és, de fet, el vot que genera més comoditat a Catalunya en Comú malgrat que no manté cap tipus de connexió orgànica amb Catalunya Sí que es Pot. Els "comuns" no combreguen amb el full de ruta del Govern però donen suport al referèndum de l'1 d'octubre com a "mobilització" en contra de l'immobilisme del PP i la seva resposta per la via judicial contra les institucions catalanes. Entre el 12 i el 14 de setembre els de Xavier Domènech faran una consulta a la seva militància per decidir si el partit fa una crida a la participació al referèndum que convocarà el president Carles Puigdemont en les pròximes hores.