Clam de regidors i exregidors del PSC i ICV del Baix Llobregat a facilitar l'1-O

La vuitantena de càrrecs i ex-càrrecs locals criden en un manifest a no "fer valdre" els "dubtes com excuses per l'abstenció" i reclamen als ajuntaments que s'impliquin i facilitin la votació

Càrrecs i ex càrrecs públics locals del Baix Llobregat que han firmat el manifest pro referèndum.
Càrrecs i ex càrrecs públics locals del Baix Llobregat que han firmat el manifest pro referèndum. | Roger Tugas
05 de setembre del 2017
Actualitzat a la 13:30h
Una vuitantena d'alcaldes, exalcaldes, regidors i exregidors del PSC, ICV i de llistes vinculades a aquests partits del Baix Llobregat s'han mullat pel referèndum en un manifest que s'ha fet públic aquest dimarts i que segueix sumant adhesions. Malgrat la posició contrària o dubitativa de les cúpules de les respectives formacions, els representants locals criden a no "fer valdre" els "dubtes com excuses per l'abstenció" i, per això, reclamen que els ajuntaments de la comarca facilitin els espais i allò necessari per a l'1-O i que tothom hi participi, més enllà de si opta pel "sí" o pel "no".

Així, el manifest defensa que "el respecte als drets humans individuals i col·lectius és un tret essencial de la democràcia" i denuncien que l'Estat "retalla la capacitat dels ajuntaments per donar respostes efectives als problemes que afecten les persones" i ha impulsat "retallades que han posat en perill l'estat del benestar", segons han llegit en un acte on hi han intervingut Frederic Prieto, primer alcalde de la democràcia a Cornellà (PSUC); Jaume Monné, exalcalde d'Olesa (PSC); Montserrat Gibert, ex alcaldessa de Sant Boi (PSC); i Ferran Puig, actual alcalde de Torrelles de Llobregat (Poble i Progrés, vinculat a ICV).

Igualment, el text denuncia les pràctiques corruptes que han sortit a la llum els darrers anys i el "tracte discriminat" que pateix Catalunya per la situació financera i de manca d'inversions en infraestructures, la "progressiva agressió als drets lingüístics col·lectius", el menysteniment de "la voluntat catalana de disposar d'un autogovern de veritat". "Tot i que no compartim en la seva totalitat el full de ruta del Govern català, entenem que ja és hora que la ciutadania prengui la paraula i que l'única via real perquè els catalans i les catalanes prenguin la paraula és el referèndum anunciat pel dia 1 d'octubre", defensa.

El paper dels ajuntaments

Per això, es neguen "a acceptar que els ajuntaments, que són i han de ser les administracions més properes a la ciutadania, no facilitin el pronunciament de les persones censades en el seu municipi, amb ple respecte per les diverses opcions". En aquest sentit, Montserrat Gibert ha asseverat que els càrrecs municipals ho són "perquè algú va posar el vot a les urnes, perquè va haver-hi democràcia" i ha lamentat la "mediocritat" de voler negar aquest fet. Així, ha cridat a "votar amb alegria i entusiasme" i evitar la "por malaltissa".

Al seu torn, Frederic Prieto explica que va impulsar aquest manifest per denunciar "tant la situació a nivell local dels ajuntaments com la relació entre Catalunya i Espanya" i per defensar que "cal un pronunciament", "l'única possibilitat" per al qual "és l'1-O, la resta són futuribles". En aquest sentit, veu improbable que el PSC variï la seva posició a nivell nacional, però confia que "els comuns reaccionaran diferent": "ICV està enfonsada en no anar a votar, però els comuns més purs i Podem potser sí que defensen fer-ho, encara que sigui com una mobilització".

El PSC i ICV, lluny de les bases

Igualment, Ferran Puig lamenta que PSC i ICV estan "allunyant-se de les bases", ja que "les forces que defensen tant el constitucionalisme sense escoltar la gent tenen un problema greu". Així, ha defensat que farà "tot el possible perquè hi hagi urnes al carrer l'1-O i quan calgui" a Torrelles, ja que "posar pals a les rodes no és símptoma de democràcia sana". "És indignant que es negui aquesta possibilitat", ha conclòs.

A banda dels ponents a l'acte, els altres alcaldes i ex alcaldes que han firmat el manifest són Elies Rogent (exalcalde de Collbató per GIC-EPM), Josep Janés (exalcalde de Molins de Rei per ICV), Julio Ceballos (exalcalde de Pallejà pel PSC), Jaume Bosch (exalcalde de Sant Boi pel PSC), Carles Riba (exalcalde de Sant Joan Despí pel PSUC), Josep Comellas (exalcalde de Santa Coloma de Cervelló per EPM), Josep Olivella, Joan Ramell i Isabel Gimena (els tres, exalcaldes de Torrelles per Poble i Progrés-EPM). Les 78 firmes que per ara té el text representen càrrecs de 20 municipis diferents de la comarca.