El PDECat defensarà el referèndum en la comissió parlamentària sobre el procés impulsada pel PSOE

La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, retreu als socialistes que votessin en contra d'un plantejament similar previ elaborat per Francesc Homs

Reunió del comitè nacional del PDECat del dilluns 4 de setembre del 2017
Reunió del comitè nacional del PDECat del dilluns 4 de setembre del 2017 | @martapascal
04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:31h
El comitè nacional del PDECat, l'organisme que agrupa la direcció i els màxims representants institucionals del partit, s'ha reunit aquest dilluns per encetar el curs polític que té el referèndum de l'1 d'octubre com a principal objectiu. Davant la possibilitat que les institucions espanyoles posin en marxa tota la maquinària legal per aturar la consulta vinculant, Pascal ha assegurat que s'està en un context "d'obediència i compromís" amb el que "va demanar la ciutadania" en relació al full de ruta. "Més que dir-ho, ara s'ha de fer", ha destacat la dirigent nacionalista en roda de premsa.

"L'Estat ha d'estar a l'alçada de les democràcies madures i ha de donar curs de normalitat al fet que els ciutadans s'expressin", ha indicat Pascal, que ha posat de manifest que hi haurà "conseqüències" en funció del resultat. Mariano Rajoy ha qualificat aquest matí com una "estafa" el referèndum i, en contraposició, Pedro Sánchez -cap de files del PSOE- prefereix una "comissió parlamentària" per resoldre el cas català. El PDECat hi participarà, però retreu a Sànchez que amb anterioritat es posicionés en contra d'un plantejament similar concretat per Francesc Homs. Hi aniran a defensar el referèndum i a "parlar clar", segons fonts consultades.

"El missatge és de fermesa i de convicció", ha assenyalat Pascal, que ha demanat "no caure en provocacions" provinents de l'Estat. La "força" del PDECat, ha assegurat la dirigent nacionalista, és fonamental per la consecució de l'1-O, i ha anunciat que dissabte se celebra un consell nacional amb "molt contingut polític". S'hi detallarà la campanya que es farà per a l'1-O i ha assegurat que també hi haurà novetats "orgàniques".

Pascal ha considerat una "decepció" que el PSC cridi a no participar en el referèndum. "Crec que és una molt mala notícia que això sigui així. Li demano a Miquel Iceta que recapaciti, perquè els processos polítics només poden resoldre's amb més democràcia i més urnes. Li estem fent un favor al país fent possible que la gent voti", ha apuntat.

Pascal ha indicat que cridaran a la "màxima mobilització" de cara a la manifestació de la Diada de dilluns vinent. "Cal que sigui una manifestació molt reeixida", ha destacat la coordinadora general de la formació, que ha ressaltat que hi acudiran dirigents del PNB i també nacionalistes del País Valencià.