La Sega de l'arròs i «La Setmana», entre les cinc propostes per al cap de setmana

NacióDigital selecciona les Festes de la Sega de l'arròs de les Terres de l'Ebre, la Setmana del Llibre en Català, la Festa de la Verema de Cubelles, el Festival Dia de Brasil, i la Festa Major de Solsona

L'avinguda de la Catedral, escenari de la 35a Setmana del Llibre en Català
L'avinguda de la Catedral, escenari de la 35a Setmana del Llibre en Català | ACN
08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:55h
Catalunya s'omple cada cap de setmana d'un ventall molt divers d'activitats culturals i d'entreteniment. D'entre tota l'oferta, aquestes són les cinc propostes que us recomanem des de la redacció de NacióDigital per gaudir al màxim del temps de lleure, oci i cultura.

Festes de la Sega de l'arròs de les Terres de l'Ebre
Sant Jaume d'Enveja. Diumenge 10 de setembre


Les Festes de l’Arròs són un dels esdeveniments que millor expliquen la història i la idiosincràsia de Sant Jaume d'Enveja. Dividides amb la Plantada (10 i 11 de juny) i la Sega (aquest 10 de setembre), el municipi homenatja els seus avantpassats i la seva tradició, explicant una història que comença fa 150 anys, quan Sant Jaume era un territori inhòspit, d’aiguamolls, on molts factors dificultaven l’assentament humà. La transformació dels erms deltaics no arribà fins al 1860, amb la construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre, que va fer possible el conreu i la introducció de la plantació de l’arròs. La construcció de tota la xarxa de reg, les feines de dessecament i el progressiu conreu de milers d’hectàrees ara són part d'aquesta festa ben viva.

35a Setmana del Llibre en Català
Avinguda de la Catedral, Barcelona. Del 8 al 17 de setembre


Més de 200 novetats editorials de la reentreé i un fons de catàleg admirable de llibres en català. Això i un munt d'activitats és el que ofereix La Setmana del Llibre en Català, una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en la nostra llengua, de les llibreries actives i de les revistes, tot donant visibilitat al llibre i a les publicacions periòdiques en català. Consolidada ja com un dels esdeveniments del món editorial més importants del país, la Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la llengua del país.


Festa de la Verema de Cubelles
Cubelles. Del 8 al 10 de setembre


El vi i el cava, les degustacions gastronòmiques, demostracions d’arts i oficis vinculats amb el món de la vinya i de la verema i, també, el tradicional lliurament dels Pàmpols de Plata, l’elecció de les pubilles la trepitjada del raïm o la trobada de plaques de cava. Tot plegat, una mostra de l’ampli ventall de propostes que Cubelles en ofereix tot deixant testimoni de la gran importància que el vi ha tingut i encara té avui en dia en la seva economia. La Festa de la Verema té lloc a la plaça del mercat de Cubelles, amb nombroses activitats relacionades amb el món de la pagesia i el vi: cursa de tonells de vi, mostra d’arts i oficis de la vinya, trepitjada de raïm i tast del primer most, elecció de la Pubilla i l’Hereu de Cubelles, entre d’altres.

Festival Dia de Brasil
Poble Espanyol, Barcelona. Diumenge 10 de setembre


El festival Dia de Brasil omplirà el Poble Espanyol de concerts, gastronomia i activitats relacionades amb la cultura brasilera. El forró i la samba seran els protagonistes del 9è Dia de Brasil amb artistes com Mariene de Castro i Anastácia, i els grups brasilers amb seu a Barcelona Sapato Branco i Barbado Samba. La batucades, ball i ritme se sumen a la capoeira, a una àmplia oferta gastronòmica de Brasil i a un extens programa d'activitats infantils. El festival s'estendrà la setmana següent (del 14 al 17 de setembre) amb la quarta Mostra de Cinema Dia de Brasil, que tindrà lloc als Cinemes Girona i projectarà cinc films que representen la millor producció cinematogràfica brasilera de l'actualitat.

Festa Major de Solsona
Del 7 a l'11 de setembre


La Festa Major de Solsona és una de les més antigues i alhora amb més tradició de totes les festes majors que actualment se celebren arreu del país. Un ric patrimoni festiu que recula en la llunyania dels temps i arriba, almenys, fins al segle XIV. Avui en dia, la Festa Major manté els mateixos espais escenogràfics que els del segle XVII, malgrat la diferència pel que fa al volum de ciutadans: l'any 1690 hi havia 3.150 habitants a Solsona, mentre que actualment hi viuen 8.700 persones. Una festa única i especialment indicada als amants de les tradicions i el folklore del país.