El PSOE proposa, a 27 dies del referèndum, una comissió d'estudi sobre el cas català

Pedro Sánchez parlarà amb Mariano Rajoy per tirar endavant la proposta, que serà registrada al Congrés aquest dijous

04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:00h

Pedro Sánchez a la seu del PSOE. Foto: Europa Press


El PSOE ha presentat avui la seva proposta per a Catalunya. Després de la reunió de l'executiva socialista, el secretari general, Pedro Sánchez, ha presentat com a gran proposta la creació d'una comissió d'estudi al Congrés per actualitzar i modernitzar el model territorial de l'Estat. Dijous el PSOE registrarà al Congrés la petició. El secretari general socialista parlarà amb Mariano Rajoy per engegar aquesta comissió. El líder socialista ha assegurat que "no es pot passar per damunt de la Constitució, però tampoc per damunt dels anhels dels ciutadans". Aquest desig no és, segons el líder del PSOE, un referèndum, sinó la renovació de l'acord amb Espanya. Això implica, ha insistit, que tant el govern com els partits de l'oposició facin pinya per resoldre amb diàleg la crisi.Ha dit que en els darrers sis anys, ha faltat diàleg i han sobrat intercanvis de retrets. Sánchez ha dit que "el salt al buit no és una sortida" i és "irresponsable" arrossegar tot una societat en això.  

Preguntat sobre la possible aplicació de l'article 155, Sánchez no ha descartat donar suport a aquesta via, tot dient, però, que respondran a fets, no a situacions hipotètiques. Sí que ha volgut destacar, en diversos moments, que el PSOE és "oposició d'Estat".   Sánchez ha afirmat que "en el principi de la solució està la paraula". El líder socialista ha criticat que des de l'Estat parlen de Catalunya "com si ja se n'hagués anat". "Sense la llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc".  En democràcia, ha dit, les vies unilaterals no existeixen. S'han creuat moltes barreres els darrers anys, ha assenyalat el secretari general del PSOE. Ha dit que cal "reconciliar els pobles d'Espanya".

Pedro Sánchez ha demanat un diàleg constructiu per part de totes les forces polítiques del Congrés. Ha reclamat "unitat" i ha recordat que el PSOE és l'únic "partit nacional" que ha governat en totes les comunitats. Ha parlat del "desafiament independentista" que amenaça la democràcia. "Sabem de la importància de preservar la unitat d'Espanya". Però ha afegit que també cal dialogar. Sánchez ha esmentat la Declaració de Barcelona, subscrita amb el PSC, que ha definit com "un pla integral per a Catalunya, però també per a Espanya".

Ha parlat de refer ponts amb Catalunya i ha assenyalat alguns àmbits en què es podria arribar a acords: el suport a les llengües cooficials,  renovar el finançament autonòmic, l'educació, la cultura, l'impuls a les infraestructures imprescindibles i el que ha anomenat "alguns assumptes de caràcter simbòlic com l'anul·lació del judici sumaríssim al president Companys".

El PDECat participarà en la comissió

El comitè nacional del PDECat, l'organisme que agrupa la direcció i els màxims representants institucionals del partit, s'ha reunit aquest dilluns per encetar el curs polític que té el referèndum de l'1 d'octubre com a principal objectiu. Amb relació a la proposta del PSOE de crear una comissió, els nacionalistes ja han avançat que hi participaran, però han retret a Sànchez que amb anterioritat es posicionés en contra d'un plantejament similar concretat per Francesc Homs.