«Estem a punt per recaptar tots els impostos»

Puigdemont i Junqueras presenten la culminació del desplegament territorial i competencial de la Hisenda catalana en el marc autonòmic i aposten per una transició acordada amb Madrid en el marc tributari després de l'1-O

Lluís Salvadó, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Eduard Vilà, a la seu de l'ATC.
Lluís Salvadó, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Eduard Vilà, a la seu de l'ATC. | Roger Tugas
04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:55h
L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha finalitzat aquest dilluns l'etapa de desplegament territorial i d'esgotament de les competències del marc autonòmic. I ho ha fet amb la mirada posada al referèndum de l'1 d'octubre, el qual pot obrir la porta a una nova fase per a la qual l'agència ja n'estaria preparada, segons han assegurat el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, junt al secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i el director de l'ATC, Eduard Vilà. "Sigui quina sigui la voluntat dels catalans, l'ATC i l'administració en el seu conjunt estem dient que estem preparats per al funcionament d'un país normal", ha asseverat Puigdemont.

Al seu torn, Junqueras ha insistit que la Generalitat vol assumir tota la responsabilitat i ha subratllat que l'única manera de disposar d'uns pressupostos justos i el ràting del deute que correspondria a l'administració catalana és amb la independència. De fet, ha afirmat que l'ATC ja està "preparada per recaptar uns 42.000 milions" anuals, una quantitat que multiplica per 15 el que preveuen recaptar el 2017 i per 34 el que es va recaptar abans de començar el desplegament el 2015. O el que és el mateix, la quantitat que ara recapta a Catalunya la Hisenda espanyola i l'ATC per separat, sense tenir en compte les cotitzacions socials.

Lluita contra el frau fiscal

Des d'ara, l'ATC "estarà preparada per a la gestió dels impostos massius i de caràcter periòdic", com podrien ser-ho l'IVA o l'IRPF, per bé que això no vol dir que els passi a recaptar ja o el 2 d'octubre, sinó que apel·la al "sentit de la responsabilitat" per fer el trànsit cap a la nova etapa, en cas que l'1-O s'imposi el . Tot això "dependrà del marc polític", ha insistit el vicepresident català, i ha confiat que tots els actors, i en concret el govern espanyol, vulguin acordar els passos per aplicar el resultat del referèndum. Sigui com sigui, Junqueras ha destacat la "voluntat de transferència i claredat" en el desplegament de l'ATC i, en concret, les mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal lligades a aquest procés, ja que "aquests recursos són més útils a l'administració que a la butxaca d'un defraudador".

Així mateix, Puigdemont ha subratllat la feina feta per tenir a temps tot l'operatiu de l'ATC, malgrat que alguns "profetitzaven que tot acabaria en catàstrofe" i ha posat en valor que tota aquesta tasca, i la voluntat d'assumir plenes competències tributàries, és "la millor garantia per tenir una pressió fiscal eficaç i justa". Igualment, ha assegurat que tot el desplegament s'ha fet i es farà amb "tota la seguretat jurídica" i buscant una "relació de col·laboració amb el ciutadà".

El desplegament territorial i normatiu

Durant els darrers mesos, l'ATC ha obert 15 noves oficines, que s'han unit a les quatre ja existents a les quatre capitals de demarcació i a 13 punts compartits més amb locals de les administracions tributàries de les diputacions, assolint la xifra de 32 espais d'atenció al contribuent, a banda dels altres 161 punts de la plataforma Tributs de Catalunya, que actuen com a finestreta única per rebre documents. Així mateix, el nombre de treballadors s'ha incrementat des de 321 fins a prop de 700, esperant assolir els 800 durant la tardor, de la mateixa manera que s'ha implementat un nou sistema informàtic, l'e-SPRIU, que conviu per ara amb el previ, el G@udí, i que està capacitat de gestionar impostos massius -aquells que es paguen de forma periòdica i per nombrosos contribuents, a diferència de tributs com el de successions o transmissions patrimonials-.

Així mateix, l'ATC ha assumit l'execució de totes les competències pròpies, que fins ara estaven subcontractades -pagant uns 35 milions per a això-, com la recaptació dels deutes impagats, que fins ara ho feia la Hisenda espanyola; o la recaptació tributària al territori, en mans dels registradors de la propietat. De fet, un 80% dels empleats dels registradors que feien aquesta tasca s'han incorporat a l'agència tributària. Un procés que no s'ha fet sense determinats problemes, ja que els registradors consideren que no s'ha denunciat el conveni amb prou antelació i, per això, han impugnat la mesura als tribunals, per bé que Salvadó ha explicat que, fins ara, aquests han rebutjat tots els recursos.

Acords amb administracions locals

Per altra banda, l'ATC també oferirà serveis a les administracions locals amb competències tributàries -diputacions, consells comarcals, grans ajuntaments...-, com la recaptació d'impostos impagats o la tramitació dels impostos estatals. Així, com va avançar NacióDigital, l'octubre ja gestionarà i pagarà els 2.500 milions en impostos estatals de 170 entitats dels sector públic i s'obrirà a fer-ho amb els ens concertats i els ens locals -uns 120 ja ho han sol·licitat-. Igualment, Salvadó ha destacat el desenvolupament normatiu efectuat amb l'aprovació de la llei del codi tributari -que preveu crear nous organismes lligats al procés tributari-, l'impuls d'un nou pla de prevenció i lluita contra el frau fiscal, l'augment de la comunicació amb els assessors fiscals o l'increment dels processos de tramitació telemàtica d'impostos, que han passat de suposar el 30% a ser-ne el 70% del total.