Rere les passes de Paul Auster: un repàs a les novetats literàries de la tardor

L'autor de la "Trilogia de Nova York" publica "4 3 2 1" i serà a Barcelona per presentar la nova obra durant La Setmana del llibre en català | Jordi Puntí, Lluís Llach, Vicenç Pagès Jordà, Joan Margarit, Dan Brown, Ken Follett, el nou "Millenium" o Pérez Reverte, entre la collita d'un nou curs literari per a tots els gustos

Paul Auster, en la darrera visita a Barcelona
Paul Auster, en la darrera visita a Barcelona | ACN
02 de setembre del 2017
Actualitzat el 05 de setembre a les 15:17h
Arriba setembre i el mon torna a girar amb normalitat. En l'àmbit editorial és l'època de la "reentreé", amb novetats, retorns, clàssics i obres esperades, convertit en un dels punts clau del calendari editorial. Cada any amb més novetats, amb autors més llaminers i amb les vendes posades en la campanya de Nadal, aquest 2017 arriba especialment intensa, amb noms, autors i llibres per tota mena de públics, ambicions i gustos. De Paul Auster a Jordi Puntí, passant per Lluís Llach, Elena Ferrante, Ken Follet, Joan Margarit, Zadie Smith, la nova entrega de la saga Millenium o clàssics recuperats com Josep Pla, Joan Brossa o Víctor Hugo.
 
D'entre tota la llarga llista de títols, Paul Auster possiblement sigui el protagonista del retorn més esperat, amb 4 3 2 1 (Edicions 62 / Seix Barral). D'àmplia prèdica a Barcelona i Catalunya, l'arribada del nou volum a les llibreries comptarà amb la presència de l'autor novaiorquès a Barcelona en el marc de la propera edició de La Setmana del llibre en català. A l'estela d'Auster, es desplega un llista àmplia de noms, comandats per un altre dels grans títols de la temporada, El ferrocarril subterrani (Periscopi), de Colson Whitehead.

També amb les expectatives ben altes arriben els nous llibres de Zadie Smith (Tiempos de swing, Salamandra), Roberto Saviano (La banda de los niños, Anagrama), Salman Rushdie (La decadència de Neró Golden, Proa / Seix Barral), els secrets d'escriptura d'Elena Ferrante (La frantumaglia, Lumen / Navona), o Desig, la nova novel·la de Richard Flanagan, Man Booker 2014. La Campana aposta fort per la il·lusió d'El truc, d'Emanuel Bergmann, i Edicions de 1984 presenta, per primera vegada en català, La mansió, de William Faulkner, la tercera part de la trilogia dels Snopes, amb traducció d’Esther Tallada. Carson McCullers és el gran nom de L'Altra editorial, amb Entre la solitud i el somni i El cor és un caçador solitari, traduïdes per Alba Dedeu, mentre que l'aclamat autor italià Stefano Benni aterra a Blackie Books, amb Margarita Dolcevita.
 
Entre els llibres que seran un èxit de vendes assegurat hi ha tres noms imprescindibles: Ken Follett, Dan Brown i el Millenium de David Lagercrantz. Follet presenta l'esperada segona seqüela d'Els pilars de la terra,Una columna de foc (Plaza & Janés / Rosa dels Vents); Brown torna amb Origen (Planeta / Columna), llibre que compta amb un reclam turístico-conspiranoic en paisatge català, amb escenes que porten a Robert Langdom a Montserrat i la Sagrada Família; i el successor de Stieg Larsson, David Lagercrantz, que busseja de nou en el passat de Lisbeth Salander a L'home que perseguia la seva ombra (Columna / Destino).
 

Jordi Puntí, en una imaatge d'arxiu Foto: Adrià Costa


La collita en català: Puntí, Pagès Jordà, Llach i Domínguez
 
El nou curs arriba amb un dels llibres més esperats pels lectors de bona literatura catalana, Això no és Amèrica (Empúries / Anagrama), de Jordi Puntí. L'autor torna als orígens i signa un llibre de contes, recuperant l'esperit d'uns inicis esclatants amb obres com Pell d'armadillo. La mateixa editorial, Empúries, viurà un altre retorn que promet grans satisfaccions lectores: Vicenç Pagès Jordà i Robinson, una novel·la breu que torna a demostrar el talent de l'autor gironí.

Els dos autors encapçalen un ampli carregament editorial que compta amb noms tan destacats com el del premiadíssim Martí Domínguez –que, després de La sega publica L’assassí que estimava els llibres (Proa)–, Rafael Vallbona –que promet ser un dels més destacats amb La casa de la frontera (Edicions 62), darrer premi Sant Joan BBVA–, Carles Casajoana –que novel·la la tornada del poeta Josep Carner a Catalunya a El retorn (Columna)–, Jordi Coca i L'emperador (Comanegra), Lluís Maria Todó –i la història familiar de Gramàtica dels noms propis (Club Editor)–, el joveníssim editor, cantat i poeta Ramon Mas –que debuta en narrativa amb Afores, a Edicions de 1984–, el debut del periodista Ricard Ustrell amb Sense tu (Rosa dels vents), l’humor àcid d’Ets un merda i ho saps, de l'irreverent Jair Domínguez (Ara Llibres), o la darrera obra de Xavier Aliaga, guanyador del premi Pin i Soler, que publicarà Angle.

De cara al novembre, temps després de la voràgine política de l'1-O, l'ara parlamentari Lluís Llach presentarà la seva tercera novel·la, El noi del Maravillas (Empúries / Destino), un dels grans títols de cara a la temporada de Nadal, i un presumible nou èxit de vendes del cantautor de Verges. En l'apartat poètic, cal destacar el nou llibre de Joan Margarit, tota una assegurança de lectures devotes, que publicarà a Proa Un hivern fascinant.
 

Joaquim Carbó. Foto: Adrià Costa


Un gran catàleg de clàssics recuperats

Les novetats editorials, però, no només viuen d'una incessant creativitat contemporània. Ho demostren peces del catàleg de grans autors que es reediten o es recuperen per al gaudi dels lectors més exigents. És el cas de les esperades notes disperses de Josep Pla, (Fer-se totes les il.lusions posibles, Destino), del també molt esperat Poemes inèdits de Joan Brossa (a :Rata_), de les Novel·les (I) de Francesc Trabal; o del volum antològic amb la poesia d'Emily Dickinson (Aquesta és la meva carta al món, Proa), a càrrec de Marcel Riera.

Un altre autor imprescindible que veurà obra recuperada és Joaquim Carbó, amb la reedició per part de Males Herbes d'Els orangutans, en motiu del cinquantè aniversari de la publicació, i Sembra Llibres ha preparat una nova edició de Milions d'ampollesbuides, de Manuel de Pedrolo, que arriba amb pròleg de Jaume Cabré i poc abans que comencin les celebracions del centenari de l'autor. Males Herbes també presenta R.U.R., un clàssic del 1921 de Karel Capek; El corazón de las tinieblas de Josep Conrad arriba a Navona; mentre que Edicions de 1984 traurà llustre a un dels clàssics de la literatura marítima, inèdit en català fins ara, de Victor Hugo: Els treballadors de la mar.

Club Editor recupera també la correspondència entre el poeta Màrius Torres i Mercè Figueres a Cartes a Mahalta, i podrem rellegir les cròniques marines d'Aurora Bertrana a Paradisosoceànics (:Rata_). L'editorial Malpaso es mostra activa en aquest àmbit de revisions i proposa Palabra de Lorca, un seguit d'entrevistes de Federico García Lorca i Rumbo al mar blanco, una novel·la de Malcolm Lowry que es pensava que estava perduda. Gianni Rodari serà protagonista a Blackie Books, que edita Escuela de fantasía. Escritos sobre educación, escuela, padres y niños.

Zanón, Reverte, Marías i Bolaño, novetats en castellà
 
La literatura en castellà arriba també amb un bon catàleg per a mirades inquietes i lectura voraç. Entre els més destacats, Carlos Zanón, que publica Taxi (Salamandra) abans de l'esperadíssima nova entrega de Pepe Carvalho. També cal destacar els nous llibres d'Arturo Pérez Reverte (Eva, a Alfaguara, la segona novel·la protagonitzada per Falcó), Javier Marías (Berta Isla, Alfaguarra), Almudena Grandes (Los pacientes del doctor García, Tusquets), A. G. Porta amb Hormigas salvajes y suicidas (Acantilado), o Laura Gomara i Vienen mal dadas (Roca Editorial), una novel·la negra que retrata la Barcelona més obscura.

A banda d'això, els devots de Roberto Bolaño tindran dosi extra amb un nou inèdit, Sepulcros de vaqueros, i la primera edició completa de la Poesía reunida, ambdues a Alfaguara. Recentment desaparegut, Ricardo Piglia serà protagonista a Anagrama amb el pòstum Un día en la vida. Un altre dels noms més destacats de la literatura hispànica, Mario Vargas Llosa, serà el protagonista d'un diàleg literari amb Rubén Gallo al llibre Conversación en Princeton (Alfaguara).
 

Josep Pla torna a l'actualitat amb un inèdit Foto: Arxiu Josep Pla