PROCÉS CATALÀ

Acadèmics de prestigi mundial avalen el procés en la seva fase unilateral

Un informe de quatre professors d'universitats europees i americanes instat pel Departament d'Exteriors afirma que el referèndum de l'1-O és "legítim" i que la llei que el regula s'adequa a l'estàndard internacional

Des de 1991 s'han fet 53 referèndum per part d'entitats subestatals, la meitat d'ells sense acord amb l'estat matriu

| 31/08/2017 a les 21:00h
Arxivat a: Política, procés català, llei del referèndum, experts internacionals, estudi, referèndum
Carles Puigdemont, a l'acte sobre les garanties del referèndum | Adrià Costa
"El referèndum de l’1 d’octubre és la manera més directa i legítima que tenen els catalans per exercir el seu dret a decidir". Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen d’un exhaustiu informe elaborat per una comissió de quatre experts internacionals independents al qual ha tingut accés NacióDigital. Consideren que la llei del referèndum registrada al Parlament -i que s’ha d’aprovar la setmana vinent- respecta els estàndards internacionals i constaten també que la demanda de la majoria de catalans de decidir el seu futur polític és legítima en termes legals i polítics, tant en l’àmbit català com espanyol i internacional.  

L’estudi, encarregat pel Departament d'Exteriors que dirigeix Raül Romeva, ha estat elaborat de forma independent per quatre professors de dret: Nicolas Levrat (que l'ha coordinat i és professor de la Universitat de Ginebra, a Suïssa), Sandrina Antunes (Universitat de Minho, a Braga, Portugal), Guilleume Tusseau (Sciences Po, París, França) i Paul Williams (American University, Washington DC, Estats Units). El treball, fruit de quatre mesos de treball i intercanvi d'informació, parteix de la base que Catalunya és una nació i que, com a tal, té el dret d’autodeterminació. L'informe ha estat enviat a les cancelleries internacionals. 

Els experts fan referència especialment en el caràcter nacional de Catalunya per justificar el seu dret a decidir: “Segons la legalitat internacional i europea, els pobles tenen el dret d’autodeterminació, és a dir, poden decidir lliurament el seu estatus polític”, apunten. Recorden també que això fa referència a “tots els pobles” i no només aquells que es troben sota dominació colonial. 

En aquest sentit, Espanya va signar el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de 1966 i es va comprometre a “promoure i respectar el dret d’autodeterminació d’acord amb la carta de les Nacions Unides”. És per això que l’argument legalista que ha utilitzat l’estat espanyol des de l’inici del procés sobiranista no és vàlid, perquè es contradiu amb les obligacions que Espanya va subscriure sota la legalitat europea i internacional. 
 

Nicolas Levrat, professor a la Universitat de Ginebra i coordinador de l'informe Foto: Universitat de Ginebra


Retrets a la gestió de l’estat espanyol

L’estudi repassa àmpliament el context històric, polític i social per entendre la situació actual que viu Catalunya. En aquest punt, retreu als diferents govern espanyols el poc interès en integrar les demandes catalanes en la seva agenda política. L’any 2010, amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut encara vigent, és, al seu entendre, la data clau. Des d’aleshores, hi ha hagut un canvi en les preferències territorials dels catalans, des del manteniment de l’statu quo fins a la voluntat de tenir un estat independent.  

El sentiment independentista, argumenten els experts, s’ha vist reforçat per la gestió que el govern espanyol ha fet de la qüestió catalana, sobretot per les històriques i repetides negatives dels diferents governs espanyols a acomodar les demandes catalanes des del retorn de la democràcia.

El suport popular a la independència no té res a veure amb un nacionalisme entès com a quelcom identitari

Un altre dels punts destacats de l’informe fa referència al nacionalisme català i al dret a decidir. “La demanda dels catalans per decidir el seu futur es basa en una concepció cívica i liberal de la nació catalana, no en un nacionalisme essencialista o etnicista”, apunten els professors, i conclouen que el creixement del suport popular a la independència no té res a veure amb un nacionalisme entès com a quelcom identitari, sinó com per la demanda política de Catalunya de decidir el seu propi futur. 
 
"Europa reconeix el dret a decidir"

"No hi ha cap llei internacional que prohibeixi una entitat subestatal de decidir el seu destí polític segons la voluntat de la gent". Així ho confirmen els casos analitzats: des de 1991, hi ha hagut 53 referèndums d’independència d’entitats subestatals, dels quals 27 han estat sense el consentiment de l’Estat. Des del mateix any, 27 estats han aconseguit la seva independència preguntant als seus ciutadans. 

De la mateixa manera, l’estudi refuta la idea segons la qual la Unió Europea no acceptaria una possible independència de Catalunya, i recorda que els estats membres de la Unió han acceptat i reconegut la majoria d’aquests antics territoris sense estat que es van independitzar per la via del referèndum. 

De fet, apunta el text, la Unió Europea reconeix el dret a decidir. Recorda que en absència d’una disposició específica sobre el dret d’autodeterminació d’una nació sense estat europea, el dret de la UE no prohibeix l’exercici del dret a decidir de les nacions europees. Apunta, també, que “els estats membre reaccionarien positivament a una nova candidatura per unir-se a la Unió”, tal com indica l’experiència recent d'Escòcia, tot i que en aquell cas el referèndum era pactat amb el Regne Unit.
 

Anunci de la data i la pregunta Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Papel mojado
f b, 31/08/2017 a les 21:21
+70
-142
"L’estudi, l'elaboració del qual ha estat suggerida pel Govern, ha estat elaborat de forma independent per quatre professors de dret"

Es un hecho comprobado: los resultados de los estudios, siempre tienden a acomodarse a los deseos de los propulsores. Papel mojado.
De "prestigio"
Anònim, 31/08/2017 a les 21:24
+69
-136
Esta gente de "prestigio" (cuatro y pagados probablemente por la Gene) se ha leído los tres supuestos en los que la ONU ampara el derecho de autodeterminación?? A cuál acudirán? Colonia? Es una colonia un territorio con representación en el congreso e históricamente con una gran capacidad de influencia?? O quizás es una colonia el hecho de que La diagonal es la calle con más empresas del ibex 35 de España? No hay justificación legal ni en derecho nacional, ni europeo ni internacional, así que la gene haría bien en dedicar el dinero d todos a cosas más útiles.
Vamos que nos vamos...
Altmaresme, 31/08/2017 a les 21:37
Interessant
+138
-39
Ya queda menos para el 1 de octubre. Tic tac tic tac //*//
Sin dudas
Anònim, 31/08/2017 a les 21:57
+61
-92
Mira que yo tenía dudas de esto del proceso, pero claro ahora con pretigiosos y lo de un diputado de Dinamarca, puedo dormir tranquilo.
Nacionalisme identitari
Anònim, 31/08/2017 a les 22:26
Interessant
+101
-35
Quin altre nacionalisme hi ha que no sigui identitari? Que jo sàpiga cap, per tant no cal afegir l'adjectiu identitari. Nacionalisme i punt. La oposició no és nacionalisme vs no-nacionalisme, que és el que la propaganda espanyola ens vol fer creure, sinó imperialisme vs autodeterminació. Els nacionalistes espanyols defensen l'imperialisme i els nacionalistes catalans l'autodeterminació. Aquesta és la diferència.
Vergonya aliena
Anònim de prestigi mundial, 31/08/2017 a les 22:55
+58
-94
Romeva fots pena.
@papel mojado
Anònim, 31/08/2017 a les 22:59
Interessant
+95
-32
És un hecho comprobado. Los resultados de los dictamenes del Tribunal Constitucional siempre tienden a acomodarse a los deseos de los ppropulsores. Papel mojado y sucio, muy sucio.
No busquem raons, oassem exàmens
Anònim, 31/08/2017 a les 23:01
+60
-29
Alguns comentaris d'índole crítica amb el procés dubten de l'abast d'aquesta notícia. Segons ells, pagant ... En tot cas, potser no acabin de veure'n la part més significativa: no busquem pas raons que ja tenim; però sí l'examen que mostra al món que la lliçó la tenim apresa.
TROLLS UNIONISTES, DEPENDENTISTES I ALTRES MENTS INFANTILS
Orellut, 31/08/2017 a les 23:03
Interessant
+91
-39
El dret a decidir no necessitaria de cap estudi si els ineptes servils no m'obliguessin a regalar una part important de la meva vida als mafiosos del Cortijo.

Definició d'inepte servil: individu que afirma que això és Espanya perquè el papa i la mama m'ho van dir i a mi no em deixen ni opinar; a més, si no em porto bé em faran pam-pam al cul.

Salut i República catalana (i a Espanya, si pot ser, gent amb opinió pròpia)
Ole tú !
Anònim, 31/08/2017 a les 23:06
Interessant
+90
-34
Com era d'esperar, ja surten els desqüalificadors compulsius de tot el que tingui a veure amb Catalunya en positiu. No m'estranya, per ells els experts de prestigi son el Marhuenda, l'Inda i els tertulians de 13TV, senyal inequivoca del seu nivell intel.lectual.
@papel mojado
Anònim, 31/08/2017 a les 23:07
+63
-29
És un hecho comprobado. Los resultados de los dictamenes del Tribunal Constitucional siempre tienden a acomodarse a los deseos de los ppropulsores. Papel mojado y sucio, muy sucio.
@22:26
Anònim, 31/08/2017 a les 23:10
+43
-85
Un poco de seriedad por favor, aquí los únicos imperialistas son ustedes o si no qué es eso de los paises catalans que tanto defienden?? Alguien se imaginaría hablar de países españoles con todos los paises de habla hispana que estuvieron bajo la misma corona?? Los imperialistas son ustedes con sus delirios de grandeza
Condado de BCN
Anònim, 31/08/2017 a les 23:24
+44
-87
Nunca habéis sido un reino ...
Quien quiera irse de España q se pire a Sri Lanka, Goa, Nigeria o donde quiera ... Pero q no se intente apropiar de lo que pertenece a todos españoles ...
ELS CATALANS TENIM DRET A L'AUTODETERMINACIÓ
Anònim, 01/09/2017 a les 00:00
+65
-33
1. Carta de les Nacions Unides. San Francisco. Dimarts, 26 de juny de 1945.
«Capítol I.
Propòsits i principis.
Article 1.
Els Propòsits de les Nacions Unides són:
(...)

2. Desenvolupar entre les nacions relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del seu DRET A LA LLIURE DETERMINACIÓ, i prendre totes aquelles altres mesures adequades per enfortir la pau universal;».

2. Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. Nova York. Divendres, 16 de desembre del 1966.
«Article 1.
1. TOTS ELS POBLES TENEN DRET A L'AUTODETERMINACIÓ. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.

2. Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, DISPOSAR LLIUREMENT DE LLURS RIQUESES I DE LLURS RECURSOS NATURALS sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la COOPERACIÓ ECONÒMICA INTERNACIONAL basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. EN CAP CAS, UN POBLE NO POT SER PRIVAT DELS SEUS MITJANS DE SUBSISTÈNCIA.

3. Els estats part en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, PROMOURAN L'EXERCICI DEL DRET A L'AUTODETERMINACIÓ i RESPECTARAN AQUEST DRET D'ACORD AMB LES DISPOSICIONS de la Carta de les NACIONS UNIDES».

3. Constitució espanyola. Dimecres, 6 de desembre del 1978.
«Títol I. Dels drets i dels deures fonamentals.
Article 10.
(...)

2. Les normes relatives als DRETS FONAMENTALS i A LES LLIBERTATS que la Constitució reconeix S'INTERPRETARAN de CONFORMITAT AMB LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS i ELS TRACTATS i ELS ACORDS INTERNACIONALS sobre aquestes matèries RATIFICATS PER ESPANYA».

PER TANT, L'1 D'OCTUBRE ESTÀ EMPARAT PELS DRETS INTERNACIONALS!!
A l'Anònim del de prestigio
Enric SP, 01/09/2017 a les 00:12
+40
-20
Llavors no crec que coneguis massa el cas de la Índia. O d'Algèria. O...
Ara més que mai, CATALUNYA POSA'T GUAPA!!!!
Anònim, 01/09/2017 a les 00:48
+56
-33
Que el món sàpiga que el 80% dels catalans volem VOTAR l'1 d'octubre.
Ara, quan caminem cap l'1 d'Octubre, els catalans hem de mostrar la nostra alegria posant banderes catalanes i estelades a tots els balcons de Catalunya.

Una imatge dels carrers de Barcelona, de Girona, de Tarragona, de Lleida...i de totes les ciutats i pobles de Catalunya amb banderes i estelades penjades als balcons, serà una imatge MOLT POTENT que quedarà enregistrada a tots els mitjans audiovisuals internacionals.
T'ESTIMO!!!
Catalunya, POSA'T GUAPA!!!!
Pel de les orelles grosses
Troll unionista sovint censurat per Nació Digital, 01/09/2017 a les 06:59
+39
-46
Això d'ineptes queda una mica lleig, però et donaré una altra definició de servil: persona que cada 11S es compra la samarreta que li diuen, va on li manen, fa els saltirons que li ordenen i repeteix els mantres que li ensenyen. Aquest any per només 15 euros (transport a part).

Salut i república catalano-coreana (del nord, of course)

Aneu insultant , no sabeu fer res més
Anònim, 01/09/2017 a les 08:23
+61
-34
A tots aquests que defenseu la unitat d'Espanya mitjançant insults i burles cap els catalans ,no us pregunteu el que les vostres grans institucions espanyoles ha fet malament ? després de 300 anys d'ocupació no ha aconseguit ni que ens sentíssim espanyols ni que vulguem formar part del vostre regne. Més val que us preocupeu de la vostra incompetència i ens deixeu tranquils d'una vegada //*//
2017
Anònim, 01/09/2017 a les 08:42
+40
-48
La sobirania nacional, segons la Constitució Espanyola de 1978, resideix a TOTS els espanyols, i no en un grapat d'independentistes catalans, com pretenen els vostres amos.

La llei de Transitorietat que preten portar a terme aquest grapat d'independentistes també estableix que la sobirania de Catalunya resideix en el poble català. Així, doncs, si una part de Catalunya vol independitzar-se de la Catalunya casposa creada pel nacionalisme, ho tindria molt clar.

Una cosa queda clara. I és que mentre la Constitució Espanyola de 1978 va ser avalada per un 61,43% del cens català, tan sols un 34,42% del cens català va votar afirmativament si a la independència. I això malgrat haver deixat votar durant 15 dies, menors d'edat, estrangers, etc. Però ni amb aquestes aconsegueixen el suport majoritari del poble català.

Així que té molta gràcia això de:

"Un informe de quatre professors d'universitats europees i americanes instat pel Departament d'Exteriors afirma que el referèndum de l'1-O és "legítim" i que la llei que el regula s'adequa a l'estàndard internacional"

Ja sé que és demanar molt, un impossible diria jo, als crèduls independentistes. ¿Però no podrien reflexionar una miqueta sobre el text. És com el comentari de les 00:00, que pretén basar-se en la Carta de les Nacions Unides per a defensar el seu dret a robar una part de territori espanyol. Un exemple d'crèdul, almenys això és el que vull creure. Doncs el text és clar:

Carta de les Nacions Unides
Capítol I
2. Fomentar entre les nacions relacions d'amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles, i prendre altres mesures adequades per enfortir la pau universal;

Només una ment crèdula, o manipuladora, pot interpretar que el text estableix el dret a l'autodeterminació de les nacions. L'ONU no creu que Catalunya sigui una colònia, no figura en el seu llistat. "Fomentar entre les nacions" I Catalunya no és una nació !. Les nacions deuen respectar-se.

En fi, segueixin vostès amb el seu procés cap als abismes. La seva frustració serà molt gran. Doncs amb un 34% no poden dur a terme el seu sinistre projecte ni de broma. On és aquest 80% que vol votar? Al Butifarrendum tot just va anar a votar un 43% i, com ja he dit abans, havent-se donat mètodes tendenciosos.

El Nacionalisme català va quedar ben retratat el dia de la manifestació contra el terrorisme. Doncs en lloc de carregar contra els terroristes, ho van fer contra les autoritats de l'Estat i contra Espanya, mostrant les seves horribles cubanes al crit d ' "independència". El seu respecte a les víctimes del brutal atemptat i als seus familiars va quedar patent. Van aprofitar l'acte per fomentar la seva independència al crit de "in- inda- -indapandencia".

'Quin fàstic dóna tot això !!!
MANCA D'EDUCACIÓ I CULTURA
Anònim, 01/09/2017 a les 09:17
+44
-29
A Castella secularment els hi ha mancat educació i cultura, fins al punt que aquestes mancances acaben formant part del ADN i es manifesta amb símptomes comuns com l'enveja, l'odi, la rancúnia, el ser venjatius i fins i tot en la dificultat d'argumentar a través del diàleg. Recordin que els seus hidalgos i noblesa se sentien orgullosos per no saber llegir ni escriure ni haver treballat mai, tota la seva historia es fonamenta en aquestes mancances, eren, son i serán per molts anys la població menys culta d'Europa, els portarà molt anys segurament segles per assolir un nivell cultural com els seus veïns, per tant no perdin temps argumentant amb ells.
Rabien
Anònim, 01/09/2017 a les 09:29
+46
-27
Veig que els unionistes rabien més que mai. Que votin, doncs.
Realitat
Anònim, 01/09/2017 a les 09:45
+32
-34
Aquest es el reconeixement internacional??? Mare meva quein ridicul que estem fent.....
Si la super estrtategia es recorrer al dret internacional, està clar que mai hi haurà independencia, nomes cal saber llegir i mirar els exemples al mòm. Per molt que alguns se sentin en una colònia, clarament no ho som, es com si et penses que vius a mart, tu et pots pensar el que vulguis pero la realitat no es així, simplement.
tothom a la manifestació de l'11
simonet, 01/09/2017 a les 09:52
+41
-22
Cadascuna de les últimes manifestacions de l'11-S ha estat una victòria del catalanisme sobre l'estat espanyol.

Ara tenim l'oportunitat de marcar-li un altre gol a l'estat. No la desaprofitem.

Si aquesta manifestació punxa, a Madrid brindaran amb xampany. És això el que volem? Donar moral a l'enemic?

Hem d'anar tots a la manifestació de l'11. Que sàpiguen, que tot el món sàpiga, quants som i què volem.

La veu i el vot són les úniques armes que tenim. No podem renunciar a fer-les servir. L'11 de setembre fem sentir la nostra veu, i l'1 d'octubre, votem.
PdBlufs
Anònim, 01/09/2017 a les 09:52
+29
-35
Anònim, 01/09/2017 a les 09:17, tu argumentación es más propia de Goebbles que de un ciudadano del SXXI, háztelo mirar, por favor.

En cuanto a estos avales y tal, opino que si Pigdemont y sus colegas tienen claro que van a desobedecer al Constitucional y saltarse la legislación vigente, no se a qué esperan: declaración de independencia unilateral ya y punto. ¿Tienen mayoría en el Parlament? Si? pues adelante. ¿Por qué hacen esperar al desesperado y sufrido pueblo? Tanta ley de desconexión, referéndums y tictactictacs...

Evidentemente están manipulando a la gente, y lo peor es que alguno habrá de buena fe y no ve que le están tomando por tonto.
Como era de esperar
Anònim, 01/09/2017 a les 10:21
+40
-26
por parte de los comentarios españolistas, obvian y ridiculizan el carácter académico y especialista del informe, lo cual nos recuerda que España, esa España castiza y funcionarial, todo lo que no sean toros, banderillas, castañuelas, peinetas y traguitos de Tio Pepe no es cultura ni es ná. Así que imagínense el esfuerzo para leer (ya no digo entender) un informe como el que nos ocupa.
Derecho de autodeterminación
Anònim, 01/09/2017 a les 10:40
+20
-21
Ahora bien, este “pueblo” al que se refiere el derecho internacional no es cualquiera, sino el sometido a colonialismo, con gran separación geográfica de la metrópoli o con diferencias étnicas radicales con ella (resoluciones 1541 (XV) y 2625 (XXV); o los que estén sujetos a dominación por una potencia extranjera, entendiéndose como tal la intervención mediante el uso de la fuerza y la ocupación militar, nunca, por ejemplo, por vínculos o sometimientos económicos, pongo como caso (resoluciones 1415 (XV) y 2625 (XXV); o el conjunto de minorías o habitantes de un Estado que padecen violación sistemática de derechos democráticos palmarios (resolución 2625 (XXV); o los grupos diferenciados de un Estado a los que no se les permite con plenitud ningún ejercicio de su autogobierno (resolución 2625 (XXV); así como los grupos étnicos o indígenas o minorías oprimidas notoriamente (resoluciones 1723 (XVI), ó 2625 (XXV), entre otras).
sou graciosos els espanyolistes...
Anònim, 01/09/2017 a les 10:41
+37
-22
He baixat a la secció de comentaris només per veure si el ramat habitual de trolls espanyolistes havia vist la llum i havia canviat d'estratègia, més seductora, propositiva, il·lusionadora. Però segueixen amb la seva altivesa, menyspreu, arrogància i amenaça prepotent farcida d'un narcisisme absolutament mancat d'autocrítica.

Ens veiem l'1 d'octubre, els catalans que votin sí, i els catalans que votin no. Els que no votin, i els no catalans, espereu el resultat del sofà estant i la seva aplicació tal i com pertoca a tot referèndum d'independència. Perquè és això el que és i potser que us tregeu el son de les orelles o fareu com amb Cuba, que durem un any expedint passaports amb normalitat i vosaltres encara discutireu si oferir un nou estatut a l´autonomia catalana com en dieu.
Ya falta menos para el fin de esta pesadilla independentista
Cromañón, 01/09/2017 a les 10:44
+36
-40
Es una pena que os hayais gastado tanto de dinero de todos los catalanes en pagar articulos en periodicos o a profesores de universidad. Bastaría con que hubierais consultado a cualquier estudiante de 1º de derecho y os hubiera dicho que la independencia de Cataluña, es jurídicamente imposibles sino se reforma la CE.
Constitución que vale la pena recordar votamos a favor más del 80% de los catalanes. Y me vale el argumento de que tiene 40 años y por eso ya no vale ¿Cuantos tiene por ejemplo la de Estados Unidos, etc)
De todas maneras aprovechad este mes para decir todas las tonterias y barbaridades, porque desde luego el día 1 , yo no se si habrá butiferrendum o no, pero referendum democrático y legal desde luego que no.
Y ahora vas y lo cascas ( y me poneis mil negativos)
Proposta
Anònim, 01/09/2017 a les 11:05
+7
-8
Ei, negacionistes, després de les desqualificacions habituals, que Catalunya no ha sigut mai un regne i que som uns imperialistes pancatalanistes, us falta preguntar-nos què hi posa al nostre DNI. De res.
Fins i tot Machado va renegar de Castella i de l'estat espanyol!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:12
+18
-9
Al seu poema a Orillas del Duero, la defineix amb claredat:

"Castilla miserable, ayer dominadora,
envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora."

Castella i l'estat espanyol no entenen els catalans ni la nostra cultura i per això ens menyspreen i fins i tot ens volen empresonar, per ser diferents!

Els catalans volem votar l'1 d'Octubre! I VOTAREM!!
NO TENIM POR!!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:13
+18
-9
NO ES POT ATURAR TANTA DEMOCRÀCIA!!!!
Qué es una nació?
Catali, 01/09/2017 a les 11:14
+11
-15
"... parteix de la base que Catalunya és una nació i que, com a tal, té el dret d’autodeterminació."

Catalunya es una nación, pero nación no se identifica con soberanía política. Catalunya no tiene derecho a la autodeterminación porque no es una colonia ni está ocupada militarmente ni se niegan los derechos de las minorías nacionales, que son los únicos casos para los cuales la ONU reconoce ese derecho.

Perquè som una nació!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:53
+8
-6
"Els experts fan referència especialment en el caràcter nacional de Catalunya per justificar el seu dret a decidir". D'això n'haurien de prendre nota tots els independentistes que reneguen del caràcter nacional de la independència i del poble català. Internacionalment és perquè som una nació, amb una identitat, llengua i cultura diferenciades, que tenim dret a l'autodeterminació. No pas perquè creiem que ens podem administrar millor pel nostre compte.
a Cromañon
Anònim, 01/09/2017 a les 12:28
+4
-8
certament fas tots els honors al nivell intel·lectual de l'època originària del teu pseudònim.....
jajajajajajajajajajajajajajjajajajajajajaja!!!!!!!!
Inadaptado, 01/09/2017 a les 12:30
+16
-20
Hay que partirse la caja con vosotros, separatistas.... unos "intelectuales" que han hecho este informe por encargo de vuestro "ministerio de exteriores". Oye, y que credibilidad tienen?? Que pasa, queréis tomar el pelo a la gente o qué??? Sois patéticos.
Respecte
1-0 2017, 01/09/2017 a les 13:03
+7
-3
Els informes fets per acadèmics haurien de ser transparents, documentats i no esbiaixats. No tenim accés ni a l'informe ni les fonts per fer una avaluació crítica ara mateix però igualment he trobat interessant el tast que ens han donat de l'informe en aquest article. És una llàstima que tots els debats per aquests fòrums degeneren en insults dels dos costats. Menyspreen a tot des dels acadèmics, l'informe, el referèndum, els espanyols, els catalans, la capacitat intel·lectual de la gent..... Agraeixo moltíssim als comentaris que aporten informació de l'àmbit històric / legal o d'opinió sobre el procés i com ens pot afectar.
Els estudis a mida del qui l'encomana i paga...uf!!! No tenen cap valor
Escarxa, 01/09/2017 a les 13:37
+15
-18

Ja se sap quant han costat aquests estudis i si els ha pagat el sr. Romeva o altres Entitats ben sucosament finançades per la Generalitat?

Se pagaran a partir del dia 2-O ?

Forcetjant les coses per veura de tenir la raó que no se té és fer de nou el ridicul.
Que volen tapar?
Anònim, 01/09/2017 a les 14:40
+15
-14
Per que surt ara aquest informe? per tapar el que publica El Periódico: Informes previos de la inteligencia estadounidense acreditan contactos fluidos entre la CIA y "the Mossos" i que el Govern ja no pot negar.
Expertos
Anònim, 01/09/2017 a les 17:33
+8
-6
A todos los que se están riendo de estos "expertos", que sepáis que uno de ellos fue el que llevó de la manita la independencia y constitución como estado soberano de Montenegro y Kosovo, ambos en Europa. Uno de ellos con independencia legal y el otro ilegal.
ODI irrecocnciliable
Adéu, 01/09/2017 a les 18:53
+6
-4
Només cal veure la virulència a ambdues bandes, a nivell de premsa, polític, opinadors, opinió pública i comentaris de la gent arreu. No ens traguen i no traguem el seu totalitarisme.

No hi ha reconciliació possible amb Castella i el seu estat i tota la gent que vota PPSOEcolonos i recolza la seva prohibició que votem.

Votar i marxar, negociant o putejant-nos fins al final (no ens reconeixen i no assumim res del seu deute ) , és l'única sortida digna i viable per als catalans.

Votaré SÍ.
¿Alguien ha leído el texto?
Jtgn, 01/09/2017 a les 19:39
+4
-3
No he acabado de leerlo y por lo tanto puedo equivocarme, pero es preocupante la cantidad de páginas y referencias a Kosovo.
El valor del informe está en el título del mismo, si a estas alturas no comprendemos la diferencia entre legitimidad y legalidad, tenemos un problema grave.
No creo que nadie pueda negar la legitimidad de los catalanes a ser consultados, sobre este tema o sobre cualquier otro.
Lo que se cuestiona es la legalidad, la competencia de la Generalitat para hacerlo. A fecha de hoy, puesto que no existe una ley de referéndum aprobada, es evidente que esa legalidad no existe. Cuando esa les sea aprobada serán los tribunales, si alguien la recurre, los que determinen su legalidad o no. Sobre lo que no se podrán pronunciar los tribunales será sobre la legitimidad.

Determinar si un acto es legal o no, es función de los tribunales, no de medios de comunicación, académicos o políticos. A quién no le gusten los españoles que acuda a los internacionales.
Para los que citáis la Carta de NU, os recuerdo que se matizo con toda claridad, en la conferencia de Viena del 93.
Espero que el 2-O recordéis todos que seguís siendo catalanes, pase lo que pase el 1-O, votéis si o no, vayáis a votar o no.
¿Alguien ha leído el texto?
Jtgn, 02/09/2017 a les 01:12
+1
-2
No he acabado de leerlo y por lo tanto puedo equivocarme, pero es preocupante la cantidad de páginas y referencias a Kosovo.
El valor del informe está en el título del mismo, si a estas alturas no comprendemos la diferencia entre legitimidad y legalidad, tenemos un problema grave.
No creo que nadie pueda negar la legitimidad de los catalanes a ser consultados, sobre este tema o sobre cualquier otro.
Lo que se cuestiona es la legalidad, la competencia de la Generalitat para hacerlo. A fecha de hoy, puesto que no existe una ley de referéndum aprobada, es evidente que esa legalidad no existe. Cuando esa les sea aprobada serán los tribunales, si alguien la recurre, los que determinen su legalidad o no. Sobre lo que no se podrán pronunciar los tribunales será sobre la legitimidad.

Determinar si un acto es legal o no, es función de los tribunales, no de medios de comunicación, académicos o políticos. A quién no le gusten los españoles que acuda a los internacionales.
Para los que citáis la Carta de NU, os recuerdo que se matizo con toda claridad, en la conferencia de Viena del 93.
Espero que el 2-O recordéis todos que seguís siendo catalanes, pase lo que pase el 1-O, votéis si o no, vayáis a votar o no.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Control dels Mossos d'Esquadra | Adrià Costa
Isaac Meler
01/01/1970
Fonts de la Fiscalia han avançat a TV3 que donaran la instrucció que es quedin les claus d'escoles i instituts per impedir el referèndum | Agents de la policia catalana ja han començat avui a recollir informació sobre els responsables de les seus del referèndum
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 14:53 Turull suggereix a l'Estat fer servir els vaixells del «Piolín» per acollir refugiats. El conseller de la Presidència assegura que Catalunya només ha rebut 221 nouvinguts en dos anys i en culpa la gestió del govern espanyol.
 
 14:48 Manifest dels treballadors de la Diputació de Girona a favor del referèndum de l'1-O. Demà en faran una lectura i repartiran el manifest que han signat 150 persones.
 14:44 La Fiscalia ordenarà als Mossos controlar divendres els col·legis electorals. Agents de la policia catalana ja han començat avui a recollir informació sobre els responsables de les seus del referèndum.
 14:32 El PDECat diu al Congrés que la declaració unilateral d'independència està "absolutament descartada". 
 14:31 Ribó diu que el fiscal "s'extralimita" en investigar causes ja judicialitzades i designar un coordinador policial. El Síndic de Greuges veu "desproporcionat" tancar webs, citar a declarar alcaldes o perseguir penalment algú per organitzar un referèndum quan no és delicte.
 14:30 La Fiscalia ordenarà als Mossos controlar divendres els col·legis electorals.
 14:19 La fiscalia de Tarragona ja ha obert una trentena de diligències d'investigació per l’1-O. Fins ara només s'han citat sis alcaldes del territori a declarar, però se'n citaran més en els pròxims dies.
 14:05 Els diputats d'ERC i PDECat no aniran al ple del Congrés aquesta tarda. Les formacions sí que interpel·laran dimecres el govern espanyol sobre Catalunya.
 14:13 La Comissió Europea justifica el tancament de webs perquè és «dins de la legalitat». Periodistes internacionals pregunten a la roda de premsa de la CE si no ho considera un ’“atac a la llibertat d’expressió” i comparen la situació de l’Estat amb Turquia. La Guàrdia Civil tancarà aquest dimarts 85 webs més, fins a un total de 144.
 14:04 El PP justifica l'enviament de milers de policies a Catalunya per la "violència als carrers de Barcelona".
 14:00 Denuncien que l'Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, a Osona, no deixa fer un acte sobre el referèndum; informa Carles Fiter.
 13:57 Ofensiva legal del Govern per aturar la invasió de competències de l'Estat; informa Oriol March. L'executiu presenta un requeriment d'incompetència al govern espanyol per l'ordre als Mossos d'obeir les directrius d'un coronel de la Guàrdia Civil.
 13:54 La UdL dona suport al referèndum. El claustre de la universitat ha avalat el manifest amb 79 vots a favor i 23 en contra.
 13:15 Advocats sobiranistes convoquen una manifestació dimecres al TSJC. Volen denunciar l'actuació repressiva de l'Estat contra l'1-O i la conculcació de drets fonamentals.
 12:57 Julian Assange donarà consells per defensar el referèndum en una videoconferència avui, a les 17.30 h a la UB.
 12:52 Felipe González, expresident del govern espanyol, assegura que la situació a Catalunya és el que més l'ha preocupat "en els últims 40 anys".
 12:51 ENQUESTA Vols un estat a favor de la llengua catalana? Campanya de la Plataforma per la Llengua pel «sí» al referèndum.
 12:43 El PSOE avisa Podem i els "comuns" que poden ser "coartada" d'una DUI si participen a l'1-O. Pedro Sánchez demana "prudència i mesura" al govern espanyol i al fiscal general de l'Estat.
 12:21 VÍDEO Iñaki Gabilondo: "El silenci d'Espanya" (pobles i gent que no són Madrid) sobre el referèndum.
 12:20 Entitats i sindicats creen la Taula per la Democràcia per respondre l'ofensiva de l'Estat. En el grup impulsor hi apareixen l'ANC, Òmnium Cultural, CCOO, l'UGT i Lafede.cat, que treballen un manifest que es presentarà demà a Barcelona.
 12:13 El Govern envia les notificacions de les meses tot i el setge de la Guàrdia Civil.
 12:12 
 11:44 Baltasar Garzón desmunta l'estratègia judicial de l'Estat: «On vas, Maza?». El magistrat assegura que l'Audiència Nacional no és competent per instruir ni jutjar el delicte de sedició.
 11:43 Miquel Buch, president de l'ACM, surt de declarar acompanyat de «Piolín». El dibuix animat esdevé cada cop més el símbol de la lluita pel referèndum.
 11:38 La Fiscalia torna a convocar tots els cossos policials aquest dimecres. La reunió es produirà després que Trapero demanés a Romero de Tejada que reconsiderés la seva decisió d'atribuir la coordinació a un coronel de la Guàrdia Civil.
 11:33 Vetlla amb tractors per defensar els col·legis i les urnes del referèndum; informa Àlvar Llobet. L'Assemblea Pagesa convida a aparcar tots els tractors del país a les proximitats dels col·legis electorals l'1-O.
 11:26 El col·lectiu Xnet publica una guia d'eines digitals per protegir la privacitat a mòbils i ordinadors. El projecte de defensa dels drets a internet ha recopilat, en un breu manual, instruccions bàsiques per mantenir comunicacions segures.
 11:24 Rajoy busca avui l'aval de "l'amic americà" per reprimir l'1-O, per Pep Martí. El president espanyol serà rebut per Donald Trump a la Casa Blanca, després de mesos de distància entre les dues diplomàcies.
 11:05 La Guàrdia Civil entra als ajuntaments de Tremp, Sort i la Pobla de Segur. S’hi han personat tres agents i han demanat documentació en relació al referèndum de l’1-O.
 10:51 Ajornada la presentació de la candidatura de l'Agència del Medicament fins després de l'1-O. El govern espanyol assegura que l'acte a Brussel·les per explicar l'aspiració de Barcelona per acollir l'EMA es posposa per motius d'agenda i que es farà l'octubre.
 10:57 El Govern envia les notificacions de les meses tot i el setge de la Guàrdia Civil; informa Oriol March. Part de la documentació va ser confiscada a l'oficina d'Unipost a Terrassa, però ara s'han reactivat les comunicacions. Així ho ha indicat la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, a Ràdio Flaixbac.
 10:50 VÍDEO L'emocionant abraçada entre un mosso i un manifestant entre llàgrimes que s'ha fet viral.
 10:35 ÀUDIO Rodríguez Ibarra, contundent contra l'1-O: «És un atac brutal dels independentistes». L'expresident extremeny i dirigent històric del PSOE assegura "no es pot preguntar tot", en referència al referèndum, i que a partir del dia 2 no hi ha "res a negociar" amb Catalunya.
 10:22 MAPA La repressió contra la campanya del referèndum: el mapa de NacióDigital ja inclou 90 accions repressives.
 10:13 Puigdemont diu que si guanya el «sí» l'1-O obrirà diàleg amb l'Estat i la UE. «Prefereixo ser derrotat en pau que vèncer amb violència», afirma el president de la Generalitat en una entrevista a la televisió francesa LCI.
 10:08 La Guàrdia Civil també entra a l’Ajuntament de Tremp buscant documents de l’1-O; informa Jordi Ubach.
 10:07 TV3 també clama «democràcia»: apareixen dues grans pancartes amb la paraula als estudis de Sant Joan Despí.
 09:44 Iceta respon a Podem i els "comuns" que el PP és ara el "govern legítim" d'Espanya, informa Sara González. El líder del PSC avisa que el seu partit no reconeixerà la "legitimitat" de l'1-O i que una declaració unilateral seria un "disbarat". Considera que el PP "comença a entendre" que amb l'exigència del compliment de la llei "no n'hi ha prou".
 09:22 ENTREVISTA Joan Hortalà: "Després de l'1-O, Catalunya obtindrà més reconeixement polític". El president de la Borsa de Barcelona afirma, en una conversa amb Pep Martí, que "el procés no ha tingut impacte en l'economia, la inversió estrangera ha crescut i ni s'ha modificat la prima de risc". També defensa l'activitat borsària i assegura: "Que la borsa és un casino ho diuen els ignorants".
 09:12 "El seu objectiu és castigar-nos com a exemple per l'1-O": Mas, Ortega, Rigau i Homs, en 10 frases. El Tribunal de Comptes exigeix a l'expresident de la Generalitat pagar 5,2 milions d'euros en 15 dies. Els polítics condemnats pel 9-N participen a "El món a RAC1".
 08:56 Agents de la policia espanyola es van unir al setge ultra a Saragossa contra l'assemblea d'electes. ​La trobada, impulsada per Podem, reclamava un referèndum pactat. Hi va haver molta tensió i la policia va arribar a dir que no podia garantir la seguretat dels assistents, perquè la majoria d'efectius estaven a Catalunya.
 07:54 Una jogueteria del centre de Sabadell treu punta del "fenomen Piolín", informa Albert Segura. La botiga ha comprat diverses unitats de productes amb la imatge de l'ocell de la Warner Brothers.
 07:48 El referèndum per la independència del Kurdistan frega el 80% de participació. El recompte es preveu que es pugui allargar més d'un dia i doni una victòria molt àmplia al "sí".
 07:31 PORTADES "Trapero se juega la inhabilitación", a "La Razón". El major dels Mossos, Artur Mas, els col·legis electorals, Angela Merkel i el Kurdistan, al recull de portades dels principals diaris de paper espanyols i catalans.
 07:12 L'ANC tira de bon humor i de Piolín per anunciar la reobertura del web, després de la clausura de la Guàrdia Civil sense notificació prèvia.
 07:02 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: 26 de setembre: esquerda espanyola. L'aparell de l'Estat i els grans partits són una roca contra el procés i l'1-O, però la retallada de llibertats comença a inquietar sectors més enllà de Podem. Avui també són protagonistes el web de l'ANC, Rajoy i Trump, el Govern, els Mossos, els bisbes, Forn i Recasens, la Mercè, l'adeu de Maragall a la Casa Gran i Tomàs Molina.
 06:32 L'ANC ha comunicat aquesta matinada que ja torna a tenir operatiu el seu web al domini http://www.assemblea.eu, després de la clausura de la Guàrdia Civil, que s'ha fet aquesta matinada sense previ avís.
 23:58 Borràs crida a votar «per dignitat» davant la «bogeria» de l'Estat. Ho ha fet des de Terrassa, en l'acte de campanya del PDECat. La consellera de Governació creu que l'1-O potser caldrà "improvisar" en alguns moments. Informa Sergio Ambudio.
 23:41 Arkaitz Rodriguez: «Us volem agrair la lliçó de dignitat que doneu a tots els pobles del món». El secretari general de Sortu assegura a Manresa que "quan s'ha perdut la por, només queda aconseguir la llibertat". Crònica de Pere Fontanals.
 23:15 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil intervé la web de l'ANC sense notificació prèvia.
Entrades anteriors »
Mick Jagger, en un concert anterior de la gira que dimecres arriba a Barcelona | The Rolling Stones
Esteve Plantada
01/01/1970
L'actuació d'aquest dimecres a l'Estadi Olímpic suposarà la sisena de la banda liderada per Mick Jagger i Keith Richards a la capital catalana
Mariano Rajoy, amb Juan José Brugera, en les Jornades del Cercle d'aquest any. | La Moncloa
Pep Martí | 6 comentaris
01/01/1970
El president Juan José Brugera vol protegir l'entitat per l'escenari que s'obrirà després del referèndum
Carles Puigdemont, a l'entrevista amb Jordi Évole | Generalitat de Catalunya
Toni Vall | 46 comentaris
01/01/1970
«En alguns moments, el periodista semblava massa interessat en fer aflorar fos com fos contradiccions al president»
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, mostrant una papereta de votació de l'1-O. | Òmnium
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els estudiants de la UB reparteixen 100.000 paperetes de votació de l'1-O en el marc de la Marató per la Democràcia que se celebra aquest diumenge, mentre que l'ANC i Òmnium en distribueixen 900.000 arreu de Barcelona
La sala Scala on hi va haver l'atac | CNT Madrid
Dani Cortijo | 5 comentaris
01/01/1970
«Malgrat la tònica alegre que estan prenent aquests dies les manifestacions, diversos responsables polítics no deixen d’advertir de la situació de violència imminent»