Les entitats preveuen per la Diada una «mobilització clarament superior» a la del 2016

ANC, Òmnium i AMI criden a sortir al carrer per agrair l'aprovació de la llei del referèndum i per respondre davant les eventuals accions de l'Estat per frenar-lo | Ja hi ha 200.000 inscrits, 1.400 autocars fletats i més de 200.000 samarretes venudes, fet que la convertirà en la peça més adquirida de totes les edicions

Joan Rabasseda (AMI), Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), aquest dijous.
Joan Rabasseda (AMI), Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), aquest dijous. | Roger Tugas
31 d'agost del 2017
Actualitzat el 01 de setembre a les 7:33h
Una mobilització per celebrar que el referèndum ja estarà convocat, però també per respondre a les previsibles actuacions de l'Estat per intentar frenar-lo. Així plantegen les entitats sobiranistes la manifestació de l'11 de setembre, segons han explicat aquest dijous el president de l'ANC, Jordi Sànchez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el secretari de l'AMI, Joan Rabasseda. "Sense un 11-S de mobilització ciutadana, l'1-O arribarà coix", ha alertat el líder de l'Assemblea, per bé que, davant l'evolució dels inscrits -ja n'hi ha uns 200.000-, preveu que es tractarà d'una "mobilització clarament superior a la de l'any passat".

Així, ha celebrat també que, aquest any, la Diada "naixerà amb la llei del referèndum aprovada" i, per això, tindrà una "connotació especial i històrica" i la jornada "d'enguany té una justificació doble", l'habitual de cada 11 de setembre i que suposarà "l'inici de campanya del referèndum que ha de culminar el procés que ha caracteritzat la vida política catalana els últims anys". "Esperem una mobilització històrica", ha apuntat Sànchez, atès que serà "la Diada de la satisfacció i el somriure, perquè es culminarà el procés".

Així, el president de l'ANC ha apuntat que "l'11 de setembre serà la primera part de l'1 d'octubre" i que, "si l'1 d'octubre hi ha referèndum és perquè la ciutadania d'aquest país ho ha volgut". "Volem agrair als nostres dirigents polítics l'aprovació de la llei del referèndum i estarem a l'expectativa de la reacció de les institucions de l'Estat", ha alertat, motiu pel qual la mobilització serà un "clam de satisfacció per a la convocatòria i a favor del , però també pot ser la gran mobilització que ens portarà, si l'Estat actua amb l'actitud demofòbica que el caracteritza i concreta les amenaces que ha anat fent, a l'inici de la desconnexió definitiva". Així, ha lamentat que les agressions de les institucions espanyoles "continuen sense tenir línia roja que les freni".

L'apocalipsi és seguir a Espanya

Al seu torn, Joan Rabasseda ha asseverat que, malgrat que determinats sectors afirmaran que el referèndum és un apocalipsi, el que és "un veritable apocalipsi" és quedar-se a l'Estat. "L'èxit de l'11-S és bàsic per garantir que no es podrà aturar el referèndum", ha insistit Cuixart, que ha cridat a sortir al carrer per escenificar la unitat social que es viu a Catalunya o per denunciar les clavegueres de l'Estat concretada en l'"operació Catalunya" i que estan "cansats de tanta hipocresia i malversació de recursos". "Convoquem tots els ciutadans demòcrates a participar-hi, aquest any encara més", ha apuntat Sànchez, que, malgrat tot, ha avisat que "seran comptats com a partidaris de la independència", ja que aquesta és reivindicació central de la convocatòria.

Segons han detallat els organitzadors, ja hi ha 200.000 inscrits i més de 1.400 autocars fletats, fet que evidencia que serà la mobilització superarà el gruix de les d'edicions com la del 2016. De fet, també hi ha més de 200.000 samarretes venudes i s'espera arribar a les 270.000, motiu pel qual serà l'edició en què se n'hauran adquirit més. Així mateix, 2.500 voluntaris garantiran el funcionament de la mobilització, així com serveis sanitaris, ambulàncies i d'emergències distribuïts pels trams de passeig de Gràcia amb carrer Aragó -per on transcorrerà la concentració- vetllaran per evitar problemes puntuals com insolacions.

Els parlaments seran a plaça de Catalunya

Malgrat tot, les entitats sí que han decidit que finalment els parlaments no tindran lloc en la cruïlla entre els dos carrers, sinó que es traslladaran a la plaça de Catalunya. Així, quatre pancartes avançaran de l'extrem de cada vèrtex fins al centre des de les 17.14 i, a mesura que passin per damunt dels mobilitzats, aquests hauran de canviar-se les samarretes d'edicions anteriors amb què hauran assistit per la d'aquest any. Els parlaments i actuacions, malgrat tenir lloc a partir de les 17.40 a Catalunya per no congestionar l'espai, i 200 torres de so distribuïdes que permetran escoltar-ho tot des de l'espai mateix de la mobilització.

Sigui com sigui, Sànchez ha assegurat que la decisió no té cap relació amb els atemptats terroristes que han tingut lloc aquest agost, malgrat que aquests sí que comportaran algun canvi. Així, ha anunciat que hi haurà un "espai de record a les víctimes i de rebuig a tots els totalitarismes i tots els comportaments que utilitzen la violència" que se situarà a la plaça de Catalunya, ja que "no tindria cap justificació que, en una de les grans mobilitzacions històriques d'aquest país, no hi hagués un espai de rebuig a la violència i a favor dels valors de la pau i el civisme" i de la idea que "junts som imbatibles per fer un país més just, cohesionat i en pau".