Podem no decidirà fins dimarts que ve què votarà a la llei del referèndum

El partit que lidera Albano Dante Fachin acorda presentar esmenes, tot i que els diputats Joan Giner i Àngels Martínez ja han avançat que hi volen votar favorablement | La direcció ajorna la data de la consulta interna sobre el posicionament de l'1-O i accepta un canvi de la pregunta que havia proposat

 Albano Dante Fachin, al Parlament de Catalunya
Albano Dante Fachin, al Parlament de Catalunya | Adrià Costa
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 22:03h
Podem Catalunya ha decidit ajornar la decisió sobre què han de fer els seus diputats al Parlament a la votació de la llei del referèndum, que s'aprovarà en el ple del 6 de setembre. Segons han explicat fonts del partit a NacióDigital, el consell ciutadà ha decidit, d'entrada, presentar esmenes a la llei i tornar-se a reunir dimarts que ve per fixar el sentir del vot un cop tinguin sobre la taula el text definitiu. Tot i això, els diputats Joan Giner i Àngels Martínez ja han expressat la seva voluntat de votar-hi a favor.

Aquest és l'acord que ha pres el consell de ciutadà del partit que lidera Albano Dante Fachin, que s'ha reunit aquest dimecres per debatre sobre el posicionament que mantindrà davant dels passos clau del procés de celebració del referèndum. La decisió de la formació lila pot acabar sent un torpede a la línia de flotació del grup de Catalunya Sí que es Pot, dins del qual hi ha dirigents, com Lluís Rabell i Joan Coscubiela, que no serien partidaris d'avalar aquesta norma. El grup parlamentari es debat entre la llibertat de vot i l'abstenció.

El diputat Joan Giner ja va exposar aquest dimarts obertament la voluntat de votar a favor de la llei del referèndum i ràpidament va rebre la mà estesa de la CUP, disposada a incorporar esmenes al text. També la diputada Àngels Martínez va trencar la disciplina de vot el passat 22 de març per donar suport al referèndum unilateral que abanderen Junts pel Sí i la CUP. I Fachin ja porta setmanes defensant que, tot i que no comparteix el full de ruta del Govern, és partidari, en contra del criteri del propi Pablo Iglesias, de fer campanya proactiva per incentivar la participació l'1 d'octubre com una manera de mobilitzar-se contra el govern del PP.

La consulta sobre l'1-O: més tard i amb una altra pregunta

Els de Fachin també han acordat com serà la consulta a les bases que haurà de fixar el seu posicionament davant l'1 d'octubre. La direcció ja va defensar abans de l'inici del període estival que es volien implicar en la votació i fer una crida activa a la participació. Podem Catalunya va activar un debat entre els cercles d'arreu del territori i va arribar a la conclusió que el seu posicionament havia de ser cridar a la participació al que consideren una "mobilització social políticament legítima". Tot i això, des de la direcció estatal de Podem es va forçar Fachin a fer una consulta a les bases per comptabilitzar quants militants estan en realitat d'acord amb aquest posicionament. La consulta s'havia de fer entre el 6 i l'11 de setembre, però finalment es farà uns dies més tard per motius tècnics.

La pregunta serà, finalment: "Considera que Podem Catalunya ha de participar activament mobilitzant-se i cridant a la participació a la consulta que té previst convocar el Govern per a l'1 d'octubre?". La direcció ha acceptat, doncs, canviar la pregunta que proposava, que es centrava en demanar si es ratificava o no la "decisió sorgida dels cercles de participar i mobilitzar-se". Un grup de més d'un centenar de militants han lamentat que el plantejament que es feia des de la direcció partia de "premisses interessades" i demanaven que la pregunta fos "clara, concisa i neutral".