Rajoy s'embolcalla en la «unitat d'Espanya» per escapar de la corrupció

El president espanyol titlla el procés sobiranista de "projecte autocràtic en mans de radicals" | Margarita Robles (PSOE) diu que el cap del govern espanyol és "un president sota sospita"

Mariano Rajoy, davant del Congrés explicant la suposada caixa B del PP
Mariano Rajoy, davant del Congrés explicant la suposada caixa B del PP | Flickr PP
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:28h
L'inici del curs polític no ha estat el previst per Mariano Rajoy. En un moment en què l'Estat espanyol afronta el "desafiament" que suposa el procés sobiranista i necessita escenificar la màxima "unitat" davant l'1-O, quan les dades de recuperació econòmica -emprades avui en diverses ocasions per Rajoy- són un dels punts forts del discurs governamental, el líder del PP ha hagut de comparèixer per parlar de la trama Gürtel i la corrupció del PP. Una cosa semblant li va passar l'any passat, quan el PP va afrontar una tardor judicial en vigílies que el rei li encarregués a Rajoy la formació d'un nou govern.

El debat d'avui al Congrés ha estat elèctric. En l'inici de la seva intervenció, Rajoy s'ha embolcallat en la "unitat d'Espanya" i la lluita contra el terrorisme per defugir responsabilitats per la corrupció. El president espanyol ha començat fent referència als atemptats de Barcelona i Cambrils, apel·lant a la "unitat" i amb una frase de forta càrrega política: "Ens han ferit en un racó d'Espanya, però ho hem sentit a tot Espanya". Ha fet una referència a la "unitat" necessària per combatre el terrorisme. Ha volgut posar en evidència a l'oposició al recordar que amb problemes tan greus com l'amenaça del terrorisme i la necessitat de preservar la unitat de l'Estat, se li demana que parli sobre el cas Gürtel.

El president espanyol ha conclòs escometent contra el procés sobiranista, assegurant que el seu govern combatrà el desafiament sobiranista perquè és "un projecte autocràtic en mans de radicals" i una "provocació" que posa en perill l'autogovern dels catalans.  

Sobre el cas Gürtel, Rajoy ha dit que havia fet ja 52 intervencions sobre els casos de corrupció i que no hi havia cap raó nova per aquesta compareixença. Ha recordat que el Congrés li ha donat la seva confiança per presidir el govern, i que aquesta confiança no se li ha retirat. Ha dit amb ironia que si l'oposició li reclama una intervenció sobre un tema "de fa vint anys" és que la gestió del seu govern no deu ser tan dolenta.

En la seva segona intervenció, Mariano Rajoy ha estat molt agressiu contra alguns portaveus parlamentaris. Ha dit que "jo vaig declarar com a testimoni" i ha fet una al·lusió al GAL dels anys de govern socialista al recordar a Margarita Robles que ella també ho va fer arran del judici pel cas de Lasa i Zabala, i s'ha queixat de la "manca d'equitat" que han mostrat alguns grups de l'oposició. Referint-se a Iglesias, ha afirmat que li agradaria que hi hagués una comissió d'investigació si algun partit polític rebés finançament de l'Iran i de Veneçuela.

El president espanyol, com havia fet en la seva primera intervenció, ha recordat que és una moció de censura el sistema que té l'oposició per aconseguir que el govern assumeixi una responsabilitat política. Al fer-ho, volia posar en evidència la impotència -fins ara- de les diverses forces d'oposició per consensuar una alternativa al seu govern.   


Una compareixença forçada

La compareixença ve després que la diputació permanent ho aprovés la setmana passada per iniciativa de PSOE i Podem, amb el suport d'ERC, PDECat, PNB, Compromís i EH Bildu. Ciutadans i UPN es van abstenir.  Margarita Robles, la portaveu del PSOE, va exposar els motius de la compareixença dient que les declaracions de Rajoy davant del jutge el 26 de juliol passat "no eren creïbles".

La irritació en el si del Partit Popular és evident. El missatge del PP és que en aquests moments ja hi ha massa problemes a la societat espanyola i que parlar ara de Gürtel és "extraterrestre". Sense majoria absoluta, obligat a pactes continus, el PP tasta la seva feblesa parlamentària. I ho fa en el pitjor moment, quan el sobiranisme enfila l'últim tram previ al referèndum de l'1-O.

Un format encotillat

El ple, cuinat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha començat amb la intervenció de Rajoy, sense límit de temps. Tot seguit intervindran els portaveus dels diversos grups per un temps màxim de deu minuts. Rajoy els respondrà després i, finalment, els grups parlamentaris podran fer una rèplica de cinc minuts. Un format encotillat que ja ha merescut les crítiques de l'oposició. El ple s'havia de fer abans de l'1 de setembre, quan comença el nou període ordinari de sessions.  

Sánchez vol evitar subordinar-se a Rajoy

Rajoy intervindrà sobre els casos de corrupció que afecten el PP en el moment més decisiu del camí cap al referèndum. Divendres passat, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va conversar amb Rajoy per expressar-li el seu "rebuig frontal" a la llei de transitorietat jurídica catalana. però Sánchez mesura els seus passos i vol evitar tant com pugui "abraçar-se" al líder del PP. De fet la iniciativa demanant la compareixença del president va ser una proposta conjunta amb Podem. Un Rajoy havent de respondre sobre corrupció deixa el líder del PP afeblit en el moment més delicat davant la situació catalana.

Massa llacunes  

El 26 de juliol passat, Rajoy va comparèixer com a testimoni a l'Audiència Nacional en el judici pel cas Gürtel. La seva declaració es va centrar en l'intent de separar la seva responsabilitat política al capdavant del PP de la gestió econòmica de la formació i va deixar moltes llacunes. Va negar rotundament haver cobrat sobresous i va mostrar desconeixement sobre el cap de la trama, Francisco Correa, arribant a afirmar que no tenia "ni la més remota idea" sobre els moviments de Correa a la seu del partit a Génova.

Rajoy va decidir que la formació deixés de treballar amb Correa a partir del 2004. Però el cert és que les empreses vinculades al cap de la Gürtel van continuar fent feines per al PP, com va succeir en ocasió del congrés de València del 2008, aquell en què Rajoy va aconseguir ser reelegit al capdavant del PP i neutralitzar un front opositor amb Esperanza Aguirre i l'expresident Aznar com a referents principals.       

Al ser preguntat pels seus sms a Luis Bárcenas, com aquell en què deia "Luis, sé fuerte", va ser quan Rajoy va mostrar-se menys fort a l'Audiència Nacional.  El president espanyol va delatar aquí una gran incomoditat, com quan va assegurar que va conèixer dels comptes de Bárcenas a Suïssa a través de la premsa.