Rajoy va aquest dimecres al Congrés per donar explicacions sobre Gürtel

La compareixença del president espanyol l'afebleix en el moment decisiu del procés | La diputació permanent va exigir que anés al parlament amb els vots del PSOE, Podem, ERC, PDECat, PNB, Compromís i EH Bildu

29 d'agost del 2017
Actualitzat el 30 d'agost a les 6:43h
Mariano Rajoy, en uuna intervenció al Congrés.
Mariano Rajoy, en uuna intervenció al Congrés. | ACN
El president del govern, Mariano Rajoy, compareix demà al Congrés, a les nou del matí, per donar explicacions pel cas Gürtel, després que la diputació permanent ho aprovés la setmana passada per iniciativa de PSOE i Podem, amb el suport d'ERC, PDECat, PNB, Compromís i EH Bildu. Ciutadans i UPN es van abstenir.  Margarita Robles, la portaveu del PSOE, va exposar els motius de la compareixença dient que les declaracions de Rajoy davant del jutge el 26 de juliol passat "no eren creïbles".

La irritació en el si del Partit Popular és evident. El missatge del PP és que en aquests moments ja hi ha massa problemes a la societat espanyola i que parlar ara de Gürtel és "extraterrestre". Sense majoria absoluta, obligat a pactes continus, el PP tasta la seva feblesa parlamentària. I ho fa en el pitjor moment, quan el sobiranisme enfila l'últim tram previ al referèndum de l'1-O.

Un format encotillat

El ple, cuinat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, començarà amb la intervenció de Rajoy, sense límit de temps. Tot seguit iintervindran els portaveus dels diversos grups per un temps màxim de deu minuts. Rajoy els repondrà després i, finalment, els grups parlamentaris podran fer una rèplica de cinc minuts. Un format encotillat que ja ha merescut les crítiques de l'oposició. El ple s'havia de fer abans de l'1 de setembre, quan comença el nou periode ordinari de sessions.  

Sánchez vol evitar subordinar-se a Rajoy

Rajoy intervindrà sobre els casos de corrupció que afecten el PP en el moment més decisiu del camí cap al referèndum. Divendres passat, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va conversar amb Rajoy per expressar-li el seu "rebuig frontal" a la llei de transitorietat jurídica catalana. però Sánchez mesura els seus passos i vol evitar tant com pugui "abraçar-se" al líder del PP. De fet la iniciativa demanant la compareixença del president va ser una proposta conjunta amb Podem. Un Rajoy havent de respondre sobre corrupció deixa el líder del PP afeblit en el moment més delicat davant la situació catalana.

Massa llacunes  

El 26 de juliol passat, Rajoy va comparèixer com a testimoni a l'Audiència Nacional en el judici pel cas Gürtel. La seva declaració es va centrar en l'intent de separar la seva responsabilitat política al capdavant del PP de la gestió econòmica de la formació i va deixar moltes llacunes. Va negar rotundament haver cobrat sobresous i va mostrar desconeixement sobre el cap de la trama, Francisco Correa, arribant a afirmar que no tenia "ni la més remota idea" sobre els moviments de Correa a la seu del partit a Génova.

Rajoy va decidir que la formació deixés de treballar amb Correa a partir del 2004. Però el cert és que les empreses vinculades al cap de la Gürtel van continuar fent feines per al PP, com va succeir en ocasió del congrés de València del 2008, aquell en què Rajoy va aconseguir ser reelegit al capdavant del PP i neutralitzar un front opositor amb Esperanza Aguirre i l'expresident Aznar com a referents principals.

Al ser preguntat pels seus sms a Luis Bárcenas, com aquell en què deia "Luis, sé fuerte", va ser quan Rajoy va mostrar-se menys fort a l'Audiència Nacional.  El president espanyol va delatar aquí una gran incomoditat, com quan va assegurar que va conèixer dels comptes de Bárcenas a Suïssa a través de la premsa.