Puigdemont porta el procés català a Dinamarca quan falta un mes per a l'1-O

El president inaugura la delegació de la Generalitat a Copenhagen en ple debat sobre com i quan s'han de tramitar les lleis de desconnexió | El parlament danès es va posicionar a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre el plet polític

Carles Puigdemont i Raül Romeva marxen avui a Dinamarca i tornen demà
Carles Puigdemont i Raül Romeva marxen avui a Dinamarca i tornen demà | ACN
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:52h
Una de les primeres decisions que va prendre Raül Romeva quan va arribar a la conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència va ser la d'elaborar un pla per ampliar el número de delegacions exteriors de la Generalitat. Els països nòrdics van ser considerats prioritaris i per això el Govern hi va impulsar una delegació, amb seu a Copenhagen, que enfortís el vincle amb els estats del nord d'Europa i que en facilités les relacions comercials. Aquesta delegació quedarà oficialment inaugurada aquest dimecres amb la presència de Romeva i del president Carles Puigdemont, que passarà dos dies a la capital danesa en plena recta final cap al referèndum de l'1-O.

Puigdemont volarà al matí des de Barcelona i arribarà a Copenhagen al migdia. A partir de les 17.30 arrencarà la inauguració de la seu catalana a la ciutat, que també serveix per pilotar les relacions amb Suècia, Noruega, Finlàndia, Estònia i Islàndia. En l'acte hi participaran el president, Romeva i la delegada de la Generalitat als països nòrdics, Francesca Guardiola. El Govern, de moment, no ha concretat públicament si faran acte de presència representants diplomàtics d'altres ambaixades.

La delegació de Copenhagen pilota les relacions amb Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Estònia i Islàndia i forma part de l'expansió exterior de la Generalitat

La visita de Puigdemont arriba en un moment en què la batalla pel referèndum està a punt de dirimir-se entre la Generalitat i l'Estat. La presentació pública de la llei de transitorietat i la voluntat de Junts pel Sí i la CUP de tramitar la desconnexió la setmana que ve, a banda de concretar els passos del full de ruta independentista, fan que s'acosti el moment de conèixer la resposta de l'Estat per frenar-lo. I el flanc internacional serà un dels més rellevants en la fase resolutiva de l'1-O.

Moció de suport al diàleg

El parlament danès, fa dos anys, va aprovar una moció de suport al diàleg entre Catalunya i l'Estat per resoldre el plet català. "Prenem nota de l'explicació del Govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l'opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid", assenyalava el text. La cambra danesa va rebre pressions per part de l'Estat. 

El mercat nòrdic és el setè en importància en nombre absolut de turistes: l'any passat van arribar a Catalunya 255.600 turistes d'aquests països

Les exportacions catalanes a Dinamarca i Suècia representen una cinquena part de tot el que hi exporta l'estat espanyol, segons la documentació facilitada per l'executiu. A més, Catalunya compta amb un "nombre important" de filials d'empreses sueques i daneses i diverses companyies catalanes estan implantades en aquests països. El mercat nòrdic, a banda, és el setè en importància en nombre absolut de turistes. Entre els mesos de gener i maig d’enguany un total de 255.600 turistes provinents d'aquests països de l'Europa septentrional han visitat Catalunya.