Junqueras avisa Iglesias: o els «comuns» s'impliquen en l'1-O o no hi haurà enteses

El líder de Podem intenta convèncer el vicepresident català que ajudi a un possible canvi a l'Estat liderat pel PSOE, en una reunió a casa de Jaume Roures, però el dirigent d'ERC exigeix suport actiu al referèndum

Pablo Iglesias i Oriol Junqueras, en imatges d'arxiu.
Pablo Iglesias i Oriol Junqueras, en imatges d'arxiu. | ACN
28 d'agost del 2017
Actualitzat el 29 d'agost a la 13:04h
Els dirigents de Podem i Catalunya en Comú, Pablo Iglesias i Xavier Domènech, no van convèncer els líders d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, d'impulsar governs d'esquerres a Espanya i Catalunya que comptessin amb el suport de socialistes, "comuns" i republicans, amb correlacions de força dispars. Al seu torn, els segons no van arrencar el compromís dels primers per tal que s'impliquessin a fons en l'1-O. Així ho detalla aquest dilluns La Vanguardia, que exposa el contingut de la reunió que les dues delegacions van mantenir dissabte i que va treure a la llum El Confidencial a casa de l'empresari de Mediapro Jaume Roures.

De fet, segons han explicat a NacióDigital fonts coneixedores de la trobada, Junqueras hauria reiterat davant Iglesias un missatge que el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, defensa sovint, conforme tota possible negociació entre forces d'esquerres posterior a l'1-O resta condicionada al suport actiu d'aquestes a la celebració del referèndum. De no ser així, exposa, la distància emocional que es generaria arran d'una fractura en un moment tan transcendental dificultaria enormement qualsevol tipus d'entesa.

ERC no en té prou amb què els "comuns" cridin a votar com a una mobilització i reclama que cedeixin locals a Barcelona

En la reunió, Iglesias i Domènech haurien intentat convèncer els republicans -a més de Junqueras i Rovira, hi havia l'empresari Oriol Soler, actiu en la campanya del referèndum- que s'impliquessin en possibles canvis a l'Estat, que veurien possibles en cas que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es decidís a liderar-lo. En concret, els "comuns" proposarien impulsar un govern espanyol liderat pels socialistes, amb el suport de Podem i ERC, i un a Catalunya liderat pels republicans, amb els vots dels "comuns" i potser el PSC.

En tot cas, Junqueras s'hauria mostrat fred davant aquesta possibilitat, sobretot pel fet que els "comuns" haurien reiterat que donarien suport a l'1-O tan sols com a mobilització i no com a referèndum vinculant. ERC reclama que, com a mínim, s'impliquin a nivell local, cedint locals allà on governen o no posant impediments perquè s'obrin, i especialment a Barcelona. Si no hi ha ajuda logística, sostenen els republicans, no es pot considerar que el suport sigui veritable. "Si ajuden en l'1-O, després es podrà parlar de tot, i si no, de res", expliquen taxatives les mateixes veus.
 

Marta Rovira i Xavier Domènech lideren les converses a nivell català entre ERC i comuns. Foto: ACN


I és que Junqueras va recordar que ERC ja va donar suport a la fallida moció de censura de Podem contra Mariano Rajoy i que ara tan sols hi ha el referèndum com a opció de canvi a l'Estat. "Si actuen com a demòcrates i faciliten l'1-O, serem generosos", sostenen els republicans, que lamenten que els "comuns" rebutgen per ara cedir espais, fet que, a ulls dels republicans, els situa al costat de l'Estat i als que posen traves -en impedir l'ús dels locals necessaris-, encara que formalment cridin a votar. En canvi, si canvien aquesta postura, des d'ERC seran "generosos en justa correspondència" per facilitar també canvis a Espanya, segons asseguren.

El PDECat i l'ombra del tripartit

Sigui com sigui, aquesta trobada, que no ha agradat gens a la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, que ha parlat de "flaire de tripartit", ha estat una més dels contactes que mantenen les dues forces de forma quotidiana. En concret, diverses fonts apunten que, a nivell català, Rovira i Domènech conversen sovint, mentre que, al Congrés, Tardà és qui lidera la interlocució amb Poden, ja que té més bones relacions amb aquest sector que qui va ser cap de files del partit, Gabriel Rufián. De la trobada no en sabia res el líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, que gestiona una situació interna tempestuosa. Iglesias va preferir reunir-se amb Junqueras acompanyat de Domènech, que lidera un partit que no és el seu, Catalunya en Comú, però amb qui comparteix grup parlamentari a Madrid.