Rajoy intenta recuperar la iniciativa després de l'atemptat i reivindica el paper de l'Estat

El president espanyol vindica el paper jugat per la Policia i la Guàrdia Civil, afirma que "el rei representa a tota la societat espanyola" i assegura que hi va haver coordinació "fluida i constant" amb la Generalitat | Es mostra partidari de mantenir els Mossos al marge de l'accés directe a Europol

Mariano Rajoy, durant la roda de premsa sobre els atacs a Barcelona i Cambrils
Mariano Rajoy, durant la roda de premsa sobre els atacs a Barcelona i Cambrils | Twitter @marianorajoy
25 d'agost del 2017
Actualitzat el 26 d'agost a les 8:45h
El govern espanyol sap que ha perdut el lideratge del relat polític amb els atemptats de Barcelona i Cambrils. Avui, el president Mariano Rajoy ha intentat prendre la iniciativa i recuperar terreny en la vigília de la manifestació convocada per demà dissabte i a la qual assistirà amb la plana major de l'executiu i el rei Felip VI

Després del consell de ministres, Rajoy ha comparegut per fer un balanç dels atemptats. Ha elogiat els Mossos d'Esquadra pel seu "gran treball" per haver desarticulat en cent hores la cèl·lula terrorista, però de seguida ha fet extensiva la felicitació a la Policia i la Guàrdia Civil. Rajoy ha reivindicat el paper de l'Estat en la resposta als atacs gihadistes i ha insistit en què "des del moment de l'atemptat, hi va haver una coordinació fluida i constant entre totes les institucions i administracions".

La coordinació entre el govern espanyol i el de la Generalitat va ser des del primer instant "fluida i constant", ha assegurat Rajoy, preocupat per evitar la imatge d'un Estat superat pels esdeveniments i que ha quedat difuminat davant la reacció ràpida i eficaç de les institucions catalanes.  

Mariano Rajoy ha defugit entrar en el fons del tema de l'accés del Mossos a Europol, afirmant que cal evitar les polèmiques sobre els operatius policials, però ha deixat clar que no es planteja modificar l'actual estatus dels Mossos, que no tenen accés directe a Europol. Rajoy ha recordat que la policia catalana ja forma part d'un comitè d'enllaç entre l'Estat espanyol i Europol.

El paper del rei

Poques vegades havia parlat tant el president del govern del rei i de la seva significació. Rajoy ha emfasitzat "el paper de la corona" després dels atemptats a la Rambla, amb la presència de Felip VI. Rajoy, que en algun moment ha semblat que es volia embolcallar en la figura del monarca, en el moment de fer una crida a la participació en la manifestació de dissabte, ha destacat que hi anirà el rei, "que és qui representa a tota la societat espanyola".

"Unitat política"

Si hi ha hagut un altre concepte que Rajoy ha volgut subratllar ha estat el de la "unitat política". Ha dit que "la unitat dels demòcrates provoca la desesperança entre els terroristes". La "unitat política no és una frase feta, és el que encarna el consens fonamental de les nostres societats". Ha reiterat la crida que va fer el ministre de l'interior perquè totes les forces polítiques s'afegeixin al Pacte Antiterrorista.