El govern espanyol insisteix que és la Policia Nacional qui ha d'interlocutar amb l'Europol

El ministre Íñigo Méndez de Vigo afirma que aquest organisme "treballa amb estats membres", malgrat que l'agència europea ha assegurat que la integració dels Mossos a l'Europol depèn de l'Estat | També apunta que s'estudia incrementar la presència dels Mossos en l'enllaç amb l'agència europea

Íñigo Méndez de Vigo signant el llibre de condol per les víctimes de l'atemptat
Íñigo Méndez de Vigo signant el llibre de condol per les víctimes de l'atemptat | Sara González
23 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:33h
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha recordat aquest dimecres des de Barcelona que l'Europol "treballa amb estats membres" i que, per tant, "és la Policia Nacional, que té competències en tot el territori nacional", la que ha de ser el seu interlocutor. Ho ha dit en ser preguntat sobre la petició del Govern que els Mossos puguin tenir accés a les bases de dades d'aquest organisme policial de caràcter internacional. 

En tot cas, ha assegurat que en la reunió de la junta de seguretat ja es va parlar parlar "d'incrementar" la presència dels Mossos en l'òrgan d'enllaç que tenen els cossos policials, on ara la policia catalana té dos representants. Méndez de Vigo, però, ha insistit que no és moment de crear "falses polèmiques" perquè la cooperació dels Mossos, que "tenen la competència en l'àmbit de la comunitat autònoma", amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional arran dels atemptats ha estat "magnífica". Al seu judici, és hora d'exhibir "unitat" i ha recordat que ha estat així com l'estat espanyol ha aconseguit acabar amb ETA. 
 
D'altra banda, el reglament de l'Europol permet explícitament en el seu article 7.5 els "contactes directes" amb els Mossos. "D'acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació de la unitat nacional, els Estats membres poden autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol", estableix la normativa, que apunta també que no és necessari que passin pel filtre de Madrid si "indica que no necessita rebre" la informació intercanviada.

En aquest sentit, l'organisme ja va contradir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i va assegurar que la integració dels Mossos a l'Europol depèn de l'Estat. La portaveu de l'agència va insistir que la participació de la policia catalana a l'Europol "és un afer nacional" de l'Estat que cal resoldre "dins d'Espanya". En canvi, Sáenz de Santamaría va afirmar que l'agència europea "té les seves pròpies normes" de funcionament en un intent de refredar les peticions del Govern per entrar a l'Europol. 

Méndez de Vigo ha estat aquest dimecres a Barcelona per signar el llibre de condol per les víctimes de l'atemptat. "Mai més", ha escrit. Després, s'ha desplaçat fins al Liceu per conèixer com va actuar la institució cultural durant l'atac, ja que s'hi van refugiar turistes que en aquell moment passejaven per la Rambla i va acabar convertint-se en un centre logístic per atendre les víctimes. Posteriorment, el ministre ha fet una ofrena floral en homenatge a les víctimes al mosaic de Joan Miró.