Barcelona multiplicarà la presència policial i barreres mòbils en punts sensibles

La Generalitat, l'Ajuntament i l'Estat també acorden a la reunió de la Junta de Seguretat que s'estudiarà instal·lar obstacles fixos i fer de vianants la Rambla i la Sagrada Família | Les tres administracions subratllen que la cooperació en matèria de seguretat ha estat "permanent, constant i fluïda" tant a nivell policial com polític

L'alcaldessa Ada Colau amb el conseller Joaquim Forn i el delegat del govern espanyol, Enric Millo
L'alcaldessa Ada Colau amb el conseller Joaquim Forn i el delegat del govern espanyol, Enric Millo | ACN
Jordi Bes/Sara González
23 d'agost del 2017
Actualitzat el 24 d'agost a les 7:06h
La presència policial al carrer i els obstacles mòbils es multiplicaran després de l'atemptat de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana augmentaran la presència al carrer, en grans esdeveniments, en aglomeracions, localitats turístiques i punts sensibles com l'Aeroport del Prat i estacions ferroviàries com Sants. A més, s'estudiarà la instal·lació de barreres fixes i convertir alguns carrers en zones de vianants, com la Rambla i els voltants de la Sagrada Família.

La intenció principal és incrementar la sensació de seguretat. Les mesures s'han anunciat després de la reunió extraordinària de la Junta de Seguretat de Barcelona que han presidit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

El que primer es visualitzarà serà la major presència policial, cosa que s'aplicarà aquest dissabte mateix en la manifestació de rebuig a l'atemptat, ha explicat Forn. En els grans esdeveniments es reforçarà el perímetre de seguretat, incrementant les identificacions i els escorcolls.

Pel que fa a l'increment de la presència policial, s'aplicarà el que ja es preveu en el pla operatiu específic antiterrorista. Segons Forn, s'augmentarà un 10% les dotacions de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra i un 20% les dotacions d'ordre públic de la policia catalana. En relació a la Guàrdia Urbana, l'increment és del 10% de les hores extra perquè les patrulles en llocs sensibles estiguin formades per tres agents en comptes de dos.

Les barreres no haurien evitat l'atemptat

Una de les qüestions estrella de la reunió ha estat la idoneïtat de la instal·lació de barreres físiques en carrers per prevenir atemptats. Forn ha explicat que seran els tècnics que acabaran decidint quins obstacles s'instal·laran, però el que ja està clar que seran obstacles mòbils i es veurà si també els fixos.

"Nosaltres ens inclinem molt pels obstacles de tipus mòbil", ha ressaltat. La idea és que s'incrementin en indrets amb gran concentració de persones. El titular d'Interior ha assegurat que els obstacles mòbils "ja existeixen i continuaran existint", però ha admès que no acaben de veure "el blindatge o un augment significatiu del blindatge" amb pilones al centre de Barcelona.

Segons Forn, "el blindatge de la Rambla l'única cosa que hauria fet hauria estat traslladar la possible acció a altres llocs de Barcelona", i ha insistit en el fet que posar pilones no hauria estat afectiu. "Aquest tipus d'atemptat la barrera no hauria impedit absolutament res", ha remarcat, i ha afegit que "en cap moment" hi hagut discrepàncies sobre aquesta qüestió en el marc de la Junta de Seguretat.
 

Millo, Colau i Forn a la Junta de Seguretat. Foto: Ajuntament de Barcelona


A la reunió s'ha acordat crear un grup específic permanent per fer l'anàlisi de riscos i valorar l'adopció de mesures addicionals, com les barreres; impulsar el projecte d'una nova sala conjunta de prevenció i gestió d'emergències a l'antic Palau d'Esports de Barcelona, cosa que ja es venia parlant, i reforçar la formació per detectar radicalismes i de gestió d'emergències.

Com han explicat els responsables de les tres administracions, s'estudiarà els entorns amb gran afluència permanent de persones i de caràcter simbòlic per establir mesures de caràcter permanent, com la conversió en zona de vianants de vies, la instal·lació d'obstacles fixos o intervencions urbanístiques específiques. Encara hi haurà una darrera mesura: millorar la qualitat i la definició de les càmeres de videovigilància.

 

Una coordinació "des del moment zero" entre els cossos policials

Colau, Forn i Millo han subratllat que hi ha hagut "coordinació des del moment zero" de tots els cossos policials i forces de seguretat. De fet, han destacat que aquesta tasca conjunta es fa des de l'any 2015, quan es va fixar l'alerta 4 per amenaça terrorista.

"La cooperació és fluïda i constant, no és nova", ha insistit Millo, que ha subratllat que precisament gràcies a aquesta feina conjunta s'han evitat altres possibles atemptats a la ciutat. "Hem treballat de forma conjunta. Hi havia molta feina prèvia", ha ratificat Colau. El conseller, per la seva banda, ha afegit que la coordinació "existeix" i que ara es prendran mesures addicionals.

Així doncs, les tres administracions han deixat al marge la polèmica suscitada pel comunicat dels sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana en el qual denunciaven que s'havien sentit apartats de la investigació dels atemptats.

Memorial a la Rambla i reconeixement als serveis d'emergències

Les mesures que s'han acordat no es limiten a l'àmbit de la seguretat, i també es traslladen a l'àmbit més simbòlic. Colau ha anunciat que a la Rambla s'hi ubicarà un memorial en record de l'atemptat, pròximament es farà un gran acte de ciutat per reconèixer la tasca de tots els cossos policials, Bombers i el Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB), i es durà a votació al ple atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a la Guàrdia Urbana, Bombers i serveis d'emergències.

A més de les tres administracions, a la reunió hi han acudit comandaments dels cossos policials, entre els quals el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, a més de representants de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional espanyola, els Bombers de Barcelona i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

La reunió s'ha allargat durant dues hores, i just després Colau, Forn i Millo han traslladat els acords en una trobada amb els grups polítics municipals, on han participat el segon tinent d'alcalde i líder del PSC, Jaume Collboni, i Carina Mejías (Ciutadans), Alberto Fernández Díaz (PP), María José Lecha (CUP), Jordi Martí (PDECat) i Montserrat Benedí (ERC). Mejías i Fernández Díaz han expressat el seu suport a les mesures anunciades.
 

Reunió amb els grups municipals després de la Junta de Seguretat. Foto: ACN

Arxivat a