atemptat a BARCELONA

Jordi Moreras, expert en islam: «És el primer cop que s'ha cridat a la gihad en català»

El professor de la Universitat Rovira i Virgili analitza per a NacióDigital les principals claus que plantegen els atemptats

Assegura que els atacs a Barcelona i Cambrils obliguen a repensar tot el que sabem sobre l'islamisme a Catalunya

Tot el que sabem i el que no sabem dels atemptats a Barcelona i Cambrils

| 25/08/2017 a les 08:00h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Societat, atemptat a Barcelona, islam a Catalunya, islam, atemptat, atemptat Barcelona, Jordi Moreras
Jordi Moreras, expert en islam a Catalunya. | J. Moreras
Jordi Moreras és un dels principals experts en islam a Catalunya. Professor d'antropologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV), que va fer la seva tesi doctoral sobre la figura dels imams a Catalunya. Acaba de publicar un treball col·lectiu amb el títol de Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya, editat per la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els atemptats a Barcelona i Cambrils posen els focus sobre la comunitat islàmica a Catalunya. En sabem prou? Quin paper hi juguen les mesquites i els imams? Quines són les relacions en el si de les famílies musulmanes? Què s'ha de fer per evitar nous fenòmens de radicalització? Moreras respon a les qüestions que li planteja NacióDigital sobre una realitat en la qual hi ha moltes més preguntes que respostes.

- Per què Ripoll?

- Crec que hem elaborat la geografia que hem elaborat sobre la radicalització a Catalunya des de percepcions errònies. Els GPS que hem activat per esbrinar on eren els punts calents dins de l'univers islamista no han funcionat. Només ens ha interessat geolocalitzar on eren les mesquites que eren categoritzades com a "salafistes" i ara ens hem trobat que l'origen d'aquesta cèl·lula no era a Salt, o a Torredembarra, o a Lleida, sinó a Ripoll, el cor de Catalunya. Fa mal de dir, però és el primer cop que s'ha cridat a la gihad en català. Crec que després d'aquests atemptats tot el que sabem sobre l'islam a Catalunya ha de ser repensat profundament.

- Hi ha relació entre mesquites i radicalització?

- La veritat és que no. És una cosa que ja he dit altres vegades, però no ho dic només jo, ho asseguren els serveis d'informació. Els processos de radicalització es produeixen al marge de les mesquites, es van generant a través de les xarxes socials i dels contactes entre grups d'amics. Tot això dificulta molt analitzar-ho i detectar-ho perquè provoca una gran dispersió social.

- Quin és el paper dels imams en el si de les comunitats?

- Encara que això pot sorprendre, el cert és que el pes i la influència dels imams en les seves comunitats és molt relatiu. La major part dels imams tenen poca autoritat entre els seus i actuen enmig d'una gran precarietat laboral i de reconeixement per part de les seves pròpies comunitats. Pensem que hi ha imams que fins i tot es veuen obligats a viure a la mesquita perquè no poden assumir pagar un habitatge. Quan vaig elaborar el meu treball sobre els imams vaig comprovar que n'hi havia molts que ni tan sols disposaven de la documentació que els permetia residir aquí. N'hi ha que són quasi bé uns pàries dins de la comunitat. D'altra banda, no tenim a Catalunya cap autoritat religiosa musulmana de referència. No hi ha un imam o un gran muftí de Catalunya. També s'ha de dir que les institucions religioses en els diversos països musulmans ha vist erosionada la seva autoritat perquè ha estat mediatitzada pel poder polític, que les ha volgut controlar. És un fenomen de tot l'islam contemporani, la pèrdua d'autoritat per part del poder religiós.  

És imprescindible que parlem amb les famílies. Les causes que han permès actuar a aquesta cèl·lula continuen aquí
- Quins canvis s'han produït en la comunitat islàmica catalana?

- No crec que hi hagi hagut grans canvis els darrers anys, més enllà de l'impacte de la crisi econòmica, que sí que els ha afectat, com a tothom. En el seu cas, ha tingut un efecte en les activitats dutes a terme per les mesquites i els oratoris, i ha suposat encara una major precarització dels centres de culte, davant de la manca de recursos econòmics que aporten els seus propis membres. Pel que fa a l'organització de la comunitat islàmica, cal dir que no té una única veu. Existeix la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, que és la que aplega més entitats i mesquites, però hi ha altres federacions. La pluralitat no és en ella mateixa un problema, però s'ha d'articular. I també s'ha de dir que es nota la manca de lideratge social dins de la comunitat islàmica.

- Hi ha desconnexió entre pares i fills dins de les comunitats?

- Els joves islàmics catalans viuen una doble fractura, una en relació a la integració dins de la societat catalana. Però alhora viuen un procés de desconnexió amb el que representen els seus pares i les seves comunitats. Crec que sabem molt poc del que passa a les famílies, on molts pares viuen amb dramatisme la radicalització dels fills. Tenim un gran dèficit d'informació sobre aquesta realitat. I cal preguntar-se si les comunitats disposen de prou recursos per afrontar els fenòmens de radicalització.

- I ara, què cal fer?

- M'he manifestat crític amb algunes iniciatives dutes a terme, com el programa dels Mossos per detectar suposats indicis de radicalització a les escoles. Això no ha estat útil en aquest cas. Crec que estem davant d'un problema de seguretat en un sentit molt ampli, que depassa de molt l'àmbit estricte policial. Calen estudis complets que tinguin en compte els contextos socials de l'islam arreu del país. S'actua sobre les conseqüències, però hem estudiat molt poc les causes del problema. Hem de pensar també que els fenòmens de radicalització entre la població musulmana té trets comuns amb altres fenòmens que es produeixen en la resta de sectors, siguin joves que s'integren en grups ultres o que formen part de col·lectius que es dediquen a atonyinar-se els caps de setmana. Necessitem activar la nostra intel·ligència social per afrontar tots els fenòmens de radicalització. I, sobretot, en relació al que deia abans, és imprescindible que parlem amb les famílies. Perquè les causes que han permès actuar a aquesta cèl·lula continuen aquí.  
  

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Anàlisi sesgada
Anònim, 25/08/2017 a les 08:48
+29
-9
Aquest Sr.diu coses sense cap ni peus.Millor haver callat
No Hi ha crisi pel terror
Anònim, 25/08/2017 a les 10:04
+20
-3
Sr.Moreras,el terrorisme no pateix la crisi,doncs Aràbia Saudí no la pateix.Mira que oblidar demanar el tancament dels centres salafistes!Mira que oblidar citar al takrim,la secta monstruosa que movía el terror? I que l,Estat en savia l,existència des de 2008!!!!!!!
Expert del carrer.
Anònim, 25/08/2017 a les 10:44
+33
-3
Els musulmans viuen entre nosaltres en una societat tancada autosuficient, amb una religió que els marca una forma de vida, en la que nosaltres només aportem el model de benestar social.
No compartim amb ells ni festes, ni menjars, ni oci, ni família, ni objectius que no siguin económics o en algun cas esportius.
A nivell laboral són l'eina per devaluar la feines més precaries, que sempre són per ells.
Algú arriba i els diu que aquesta terra era dels seus avanpassats i que tenen dret, no a tenir el que repartim els catalans, que per ells no és suficient sino a a tenir-ho tot per ells.
Busqueu, busqueu...i trobareu!
No som tan burros com ens creuen., 25/08/2017 a les 10:47
+28
-2
Per a poder saber fins a quin punt "l'Islam és una Religió de Pau", feu-vos un favor. Aneu a l'internet i busqueu:

"SURA DEL CORÁN QUE LLAMA A MATAR A LOS INFIELES"

i després de llegir-vos TOTES I CADASCUNA de las Suras (especialment la 9) que hi trobareu traduïdes podreu decidir vosaltres mateixos QUÈ CAL FER A CATALUNYA EN RELACIÓ AMB L'ISLAM.

No cal fer cap Tesi Doctoral per a saber-ho. N'hi ha prou amb ser conscients de que "NOSALTRES SOM MULTI-CULTI I ELLS SON MOLT GUAIS"...
Entesos
Anònim, 25/08/2017 a les 11:08
+21
-2
Aquest senyor està molt preparat per a fugir d' escola i esquivar. El darrer paràgraf, ple de termes abstractes, generaltzacions i vaguetats ens indica per on va.
Prova que ara parlar en català no es garantia de res.
Anònim, 25/08/2017 a les 11:22
+20
-4
Els espanyols o francesos parlen en català. Però no ens enganyem, no van amb la mateixa mentalitat.
Obliguen a repensar
Anònim, 25/08/2017 a les 11:29
+13
-1
És a dir, que és expert en el tema però no se n'entera de la pel·lícula. Per què serà que no m'estranya?
No fotem!
Miquel Soler, 25/08/2017 a les 11:38
+15
-0
"Quan vaig elaborar el meu treball sobre els imams vaig comprovar que n'hi havia molts que ni tan sols disposaven de la documentació que els permetia residir aquí." Doncs què bé!
La causa?
Miquel Soler, 25/08/2017 a les 11:41
+15
-0
"S'actua sobre les conseqüències, però hem estudiat molt poc les causes del problema." La causa del problema està en el propi Islam. Mentres això no s'entengui i no s'accepti no hi ha res a fer. L'Islam no és (nomès) una religió. És una ideologia i una civilització, retrògada, totalitària i excloent.
Respostes
Kadra, 25/08/2017 a les 11:42
+3
-3
Respostes assenyades i entrevista correcta però un títol d'article confús
Visca la idiotització!!
Anònim, 25/08/2017 a les 11:44
+18
-0
Ni radicalització ni histories d anàlisi social absurd. Heu vist l edat dels terroristes abatuts i detinguts?

On es l integració d aquests joves a la societat i cultura nostra??

Venen a imposar les seves doctrines i cultures que han deixat els seus paisos d origen a la misèria.

Deixeu de fer anàlisi hipòcrites simulant progressisme estúpid i falsa tolerancia esquerroide.
@10:04
Anònim, 25/08/2017 a les 12:04
+3
-2
Un coche bomba estalló en en el centro de Qatif, una ciudad con mayoría chiita en Arabia Saudita, según reportaron la agencia AFP y medios locales.
Un suicida hace estallar una bomba cerca de la Mezquita del Profeta, en Medina
Una ola de ataques suicidas golpea tres ciudades saudíes y dejan al menos cuatro muertos.
Quines coses
Anònim, 26/08/2017 a les 08:35
+1
-1
No sé per què li pregunteu a una persona que porta dècades estudiant el cas si teniu "experts" comentaristes que saben perfectíssimament el que passa, per què passa i com se soluciona.

Quan acabeu de "arreglar" Catalunya, aneu-li al Trump que també diu que té algun problema per "arreglar".

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 19:23 DOCUMENT Llegeix la nota que el major Trapero ha enviat a tots els agents dels Mossos d'Esquadra.
 
 19:10 Trapero trasllada ara als agents dels Mossos que no comparteix la tutela de l'Estat. El major remarca que el cos "seguirà mantenint les competències que li són pròpies".
 19:00 holademocracia.cat, el nou web de l'ANC per la Marató per la Democràcia d'aquest diumenge.
 18:54 Amnistia Internacional recorda a les autoritats que "han de garantir els drets a la llibertat d'expressió, reunió i manifestació". L'ONG demana que es respectin i "no se sancionin ni els organitzadors ni les persones assistents a les manifestacions espontànies" d'aquests dies.
 18:52 TV3 torna a emetre simultàniament amb el 324 per cobrir totes les reaccions a l'intent de l'Estat de controlar els Mossos.
 18:49 «Aferra't al sí»: el vídeo més espectacular (i arriscat) per difondre el «sí». El protagonitzen una vintena de membres del Centre Excursionista de Centelles i l'ha impulsat l'ANC d'aquesta localitat osonenca.
 18:12 VÍDEO Estelades i crits d'«independència», també al minut 17.14 del partit Alabès-Reial Madrid.
 17:59 Puigdemont demana mantenir la serenor malgrat «provocacions i sobreactuacions». Forcadell es posa al costat dels Mossos "davant les ingerències injustificades i arbitràries de l'Estat".
 17:32 El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ja ha traslladat als comandaments del cos que no accepta el control de l'Estat.
 17:01 Els Mossos no accepten el control de l'Estat. El conseller Joaquim Forn adverteix que aquesta "ingerència" de l'Estat "se salta tots els òrgans" existents per coordinar la seguretat. Afirma que els serveis jurídics d'Interior estudien la resposta i garanteix a la ciutadania que la policia catalana "no renunciarà mai" a exercir les seves competències.
 16:29 TV3 emetrà durant part de la tarda les notícies del 324: "L'actualitat informativa fa que canviem la programació de TV3 i emetrem tota la tarda en simultani amb el 324", anuncien.
 
 16:19 Qui és el coronel de la Guàrdia Civil nomenat per controlar els Mossos? Diego Pérez de los Cobos és el director del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'estat de seguretat i germà de l'expresident del Tribunal Constitucional.
 15:32 Més de 300 persones juren la bandera espanyola a Figueres en un acte militar a una setmana de l'1-O. Les entitats independentistes han respost amb una concentració de protesta.
 15:08 ÚLTIMA HORA Els Mossos no accepten el control de l'Estat.
 15:06 Forn ha anunciat que els serveis jurídics de la Generalitat estudiaran la instrucció que permet a l'Estat coordinar els Mossos.
 15:03 Joaquim Forn compareix per avisar que els Mossos d'Esquadra no acceptaran que l'Estat prengui el control de la policia catalana.
 14:50 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, reitera per enèsima vegada que «no hi haurà referèndum». Rajoy ha estat rebut a Palma amb estelades al carrer.
 14:42 El conseller d'Interior, Joaquim Forn, farà una declaració institucional a les 15.00 h després que l'Estat hagi pres el control dels Mossos d'Esquadra.
 
 14:14 El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, creu que el control estatal dels Mossos d'Esquadra prova la "suspensió automàtica de l'autonomia" de Catalunya, segons ha dit en la presentació d'un manifest que signen representants d'esquerres d'arreu de l'Estat espanyol en defensa del referèndum català i en contra de la "repressió" de l'Estat.
 14:10 El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a la Guàrdia Civil: «Som gent honrada, els que ordenen detencions no».
 13:59 L'històric polític sobiranista gallec Xosé Manuel Beiras defensa: «No podem tolerar que s'imposi el terrorisme d'estat». Representants d'esquerres d'arreu de l'estat espanyol signen un manifest en defensa del referèndum català i en contra de la "repressió" de l'Estat; explica Sara González.
 13:46 El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, assegura que "treure el comandament dels Mossos" no silenciarà l'independentisme, després que l'Estat hagi pres el control dels Mossos. "Ens podran treure el comandament dels Mossos, acusar-nos de sediciosos i ofegar les institucions catalanes. Però no ens silenciaran. Guanyarem!", ha publicat en el seu compte de Twitter.
 
 13:34 El govern espanyol tindrà dimecres a Catalunya 10.000 agents preparats per actuar. El Ministeri de l'Interior preveu que ja disposarà llavors dels 4.000 efectius desplaçats d'altres punts d'Espanya per reforçar la plantilla de la policia i la Guàrdia Civil.
 13:33 129 alcaldes de la Catalunya Nord, contra la "repressió" dels batlles del sud. Els primers edils reivindiquen la demanda del poble català a "expressar-se democràticament per mitjà de les urnes" l'1-O.
 13:10 El Ministeri de l'Interior espanyol rebaixa a «mecanisme de coordinació» la intervenció dels Mossos d'Esquadra.
 13:08 L'Estat pren el control dels Mossos. El fiscal en cap sol·licita la coordinació per part del Ministeri de l'Interior de la policia catalana, la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola; informa Joan Serra Carné.
 13:07 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, adverteix Rajoy que les il·legalitats s'han de perseguir però "els drets no es retallen".
 13:02 Junqueras carrega contra el govern espanyol per intervenir l’autogovern català: “Què té veure la factura d’un Paracetamol amb la democràcia? Què té a veure la factura dels medicaments dels nostres avis amb la democràcia? No poden aturar la democràcia tancant el finançament dels nostres centres de recerca!”.
 13:01 Oriol Junqueras s’adreça a la Guàrdia Civil en castellà: “Les persones a les quals vau detenir són gent honrada, honesta i bones persones que pertanyen a una organització política amb 86 anys d’història i cap cas de corrupció. Aquells que ordenen aquestes detencions no poden dir el mateix”.
 12:39 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, canvia de discurs i alerta ara de la vulneració de drets fonamentals. En concret, assegura que és legítim que l'Estat intenti impedir la celebració de l'1-O però, en cap cas, la limitació de drets fonamentals. Ni entén que es prohibeixin actes públics ni que s'acusi de sedició als promotors de manifestacions. "No podem aparèixer al costat dels que volen limitar drets", ha assegurat en un acte de partit en presència del líder del PSOE, Pedro Sánchez.
 12:29 Josep Lluís Trapero, major dels Mossos, presentarà a la reunió una al·legació per evitar que l'Estat prengui el control dels Mossos d'Esquadra, segons el 324. La policia catalana defensa que és una extralimitació perquè l'ordre públic a Catalunya està controlat i argumenten que la coordinació dels cossos policials no és una competència de la Fiscalia.
 12:19 L'estratègia de l'Estat per controlar els Mossos d'Esquadra passa per aplicar dos articles de la llei de cossos de seguretat del 1986.
 12:07 L'Estat vol prendre el control dels Mossos. El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha citat a les dotze del migdia els comandaments de Policia, Guàrdia Civil, Mossos i la Guàrdia Urbana per comunicar-ho; explica Joan Serra Carné.
 12:06 Els col·lectius de cristians progressistes Església Plural i l'Associació Cristianisme al Segle XXI han fet públic un comunicat conjunt de rebuig de la dinàmica "repressiva i autoritària" de l'Estat per aturar el referèndum de l'1-O.
 11:39 ENTREVISTA Joan Josep Queralt: «A l'Estat hi ha molts llicenciats en dret per la universitat de Guantánamo». Queralt és catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona i expert en Dret Constitucional, i sosté que "una riuada de participació seria les absoltes del règim del 78", en una entrevista de Pep Martí.
 11:35 Els Mossos d'Esquadra investiguen l'agressió de militants d'extrema dreta a un jove independentista davant de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona.
 
 11:21 VÍDEOS Els tractors surten al carrer en defensa del referèndum. Els pagesos de Lleida i Osona anticipen aquest dissabte les tractorades que se celebraran arreu del país el proper 29 de setembre.
 11:15 La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, nega que s'estigui adoctrinant nens a les escoles o que se'ls porti a manifestacions i ha acusat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, d'"insultar la dignitat dels directors", després que els hagi enviat una carta on amenaçava els directors d'institut de responsabilitats "penals" si col·laboren amb l'1-O. També assegura que seran responsables de l'administració els qui obriran els locals de votació.
 11:10 Els alcaldes de la Garrotxa signen un manifest en defensa de la democràcia i la dignitat. Hi afirmen de forma conjunta que el referèndum convocat pel govern de la Generalitat de Catalunya no s’aturarà.
 11:06 Desenes de tractors s'apleguen al Sucre de Vic per realitzar una marxa per la capital d'Osona "en defensa de la democràcia i la llibertat".
 10:52 La intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions de Cultura; explica Esteve Plantada.
 10:51 El contundent i divertit missatge d'un alcalde en defensa de la democràcia: Àlex Mases, batlle de Linyola, assegura que Catalunya té un projecte de vida lluny de "l'enterrament de l'estat espanyol" i insta a menjar bé i a "fer l'amor"; per Àlvar Llobet.
 10:47 Investiguen un programador per duplicar el web del referèndum. Oriol Ferràndez rep la notificació a casa seva per declarar el dilluns a la comissaria de la Verneda de la policia nacional espanyola; informa Jordi Bes.
 10:37 FILIPRIM A favor de TV3; l'anàlisi de Toni Vall de la cobertura televisiva de les mobilitzacions pel referèndum. «TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals», opina Vall.
 10:16 Dissabte amb tractorades a Osona i les comarques de Ponent "en defensa de la democràcia i la llibertat".
 09:35 VÍDEO La policia espanyola envia una tanqueta amb canó d'aigua a Catalunya. El vehicle, que no s'ha utilitzat mai, té capacitat per “disparar” 7.000 litres d'aigua.
 09:22 VÍDEOS Violència ultra en una manifestació contra el referèndum. Militants d'extrema dreta van agredir un independentista i van escopir conductors.
 09:02 ÚLTIMA HORA Puigdemont desafia el TSJC i anuncia un nou web amb els punts de votació. Ahir el tribunal en va ordenar el tancament a la Guàrdia Civil.
 08:51 Aquest diumenge tornaran a desplegar la senyera més gran del món al municipi osonenc de Malla.
 08:34 ENTREVISTA Núria Picas: «Portar l'estelada no és cap provocació». La corredora de muntanya reflexiona sobre el referèndum, el compromís polític dels esportistes i la disputa de l'Ultra Pirineu aquest dissabte en una entrevista d'Aida Morales des de Berga.
Entrades anteriors »
Els Mossos, dimecres en la concentració al Departament d'Economia | Adrià Costa
Jordi Bes | 29 comentaris
01/01/1970
El conseller Joaquim Forn adverteix que aquesta "ingerència" de l'Estat "se salta tots els òrgans" existents per coordinar la seguretat | Afirma que els serveis jurídics d'Interior estudien la resposta i garanteix a la ciutadania que la policia catalana "no renunciarà mai" a exercir les seves competències
01/01/1970
El president espanyol, rebut a Palma amb estelades al carrer, defensa que "cap democràcia pot acceptar que es liquidi la Constitució i la sobirania nacional"
La corredora de curses de muntanya Núria Picas, després de l'entrevista. | Josep M. Montaner
Aida Morales | 1 comentari
01/01/1970
La corredora de curses de muntanya, sempre compromesa amb la independència, no descarta tornar a competir pel primer lloc a l'Ultra Trail del Mont Blanc
Mercè Molist | 1 comentari
01/01/1970
El jove de 21 anys havia ajudat a fer visible a la Xarxa la informació per anar a votar l'1-O distribuint còpies "mirall"
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | Flickr PP
Roger Pi de Cabanyes | 18 comentaris
01/01/1970
El president espanyol desplega l’artilleria a Catalunya per mantenir ferm el seu electorat, però no té cap pla B per a l’endemà del referèndum, quan la política s’haurà d’obrir pas
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme