Una vaga de personal tanca museus públics de Barcelona en ple agost

Els treballadors d'atenció al visitant estan subcontractats i tornen a convocar aturades en protesta per les condicions laborals a partir d'aquest dimecres

Redacció
16 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:33h

El MACBA, tancat aquest dimecres 16 d'agost per la vaga de personal Foto: Vaga Ciut'Art


El conflicte per les condicions laborals dels treballadors subcontractats dels museus públics de Barcelona ha ressuscitat. Els empleats han convocat una vaga per aquest dimecres que ha obligat a tancar diversos equipaments culturals de la capital catalana en ple mes d'agost, com el Museu d'Art Contemporani (MACBA) o la Fundació Tàpies. Es tracta d'un dels conflictes per condicions precàries que NacióDigital ha repassat els darrers dies coincidint amb el del Prat de vigilants de seguretat.

Pel que fa a la situació de vaga d'aquest dimecres, cal diferenciar les dues convocatòries vigents i que són independents. D'una banda, el cas del MACBA i de l'Arxiu Històric de Barcelona, en què la vaga és indefinida i es fa bàsicament contra les licitacions. De l'altra, la vaga d'una jornada inicial convocada a tota la resta de centres barcelonins on Ciut'Art, l'empresa que havia guanyat el concurs per gestionar l'atenció en els equipaments culturals, té presència.

Al llarg del dia d'avui la vaga ha tingut un afectament divers. A l'Arxiu Històric no han assistit els treballadors de Ciut'Art, cosa que ha afectat el servei de suport a la consulta i el servei de reproducció dels fons originals, amb la resta de serveis que s'estan oferint amb normalitat; el MACBA té el museu tancat, però la botiga oberta; al CCCB, la vaga no afecta cap de les activitats pel dia d'avui; el Museu del Disseny, la Fundació Miró i el Reial Monestir de Pedralbes són oberts parcialment; el Palau de la Virreina i la Fundació Tàpies són tancats; mentre que el Museu de la Música ha obert sense cap incidència.

Els treballadors de Ciut'Art exigeixen "la fi de la subcontractació"

Els treballadors ja van fer diversos dies de vaga l'any passat per les condicions que aplicava Ciut'Art. El comunicat que ha fet públic el sindicat SUT denuncia la reducció, "concurs rere concurs, licitació rere licitació" de "les condicions, les jornades i els llocs de treball". També posen el focus en la "hipocresia de l'Ajuntament de Barcelona, l'ICUB i les altres empreses" implicades. Per tot plegat, els treballadors exigeixen "la fi de la subcontractació" i el "reconeixement del caràcter indefinit de tots els contractes".

Al seu torn, el MACBA ha fet públic un comunicat aquest dimecres on qualifica la vaga d'"injustificada, sobretot el seu caràcter indefinit" i on informa que l'equipament "farà portes obertes a les seves sales d’exposició, sempre i quan les condicions de seguretat ho permetin". El MACBA també remarca que "no pot exercir d'interlocutor directe amb els treballadors d’una empresa externa".

L'Ajuntament de Barcelona ha fet pública la seva postura respecte a la vaga, manifestant que apel·len "al diàleg entre les parts" i que segueixen "fent un seguiment actiu" del tema, un "dels que més preocupa", tal i com demostra el fet que hi ha "una taula permanent amb agents socials i patronal per arribar a conclusions sobre com s’han de fer les licitacions". Segons explica el consistori, l'ICUB "ja equipara les posicions al conveni del lleure". A les últimes licitacions ja es subroga el personal, "una llarga reivindicació del sector".
 
Arxivat a