​El Raval esclata per l'ocupació de pisos pels narcotraficants: alguns veïns són expulsats

Els residents fan cassolades des de fa setmanes per demanar que s'actuï i l'Ajuntament exigeix més implicació d'Interior per lluitar contra els "narcopisos"

Redacció
16 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:56h
Una cassolada al Raval per demanar que s'actuï davant els «narcopisos»
Una cassolada al Raval per demanar que s'actuï davant els «narcopisos» | @delraval

Els veïns del Raval de Barcelona estan farts dels "narcopisos", els habitatges que ocupen els narcotraficants. Des de fa setmanes que fan cassolades al carrer per exigir solucions i alguns veïns han decidit marxar del barri o han estat expulsats, mentre que l'Ajuntament ha demanat més implicació del Departament d'Interior per lluitar contra el fenomen. El darrer operatiu policial dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana va permetre el dijous passat desmantellar tres punts de venda i consum de drogues al barri.

L'alcaldessa accidental i tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha exigit aquesta setmana més implicació d'Interior. Sanz ha recordat que el tràfic de drogues és competència dels Mossos d'Esquadra, i que aquest és l'únic cos policial que pot demanar al jutge entrar als pisos per intervenir-hi. Per això, exigeix que sigui la Generalitat qui treballi per millorar els protocols d'actuació i la cobertura, sobretot quan hi ha menors implicats i evitar que ''s'enquisti la problemàtica''.

Ha explicat que l'Ajuntament coneix ''amb profunditat i intensitat'' la situació i ha qualificat el tema de ''complex'' per la qual cosa considera que cal ''coordinació policial'' per fer-hi front. Ha explicat que l'Agència de Salut Pública de Barcelona no ha detectat un augment del consum d'heroïna, però que en canvi hi ha ''bosses de consum'' en determinades zones, i una n'és el Raval. Ha explicat que sí que ha crescut, per contra, el consum d'altres tipus de drogues.

Veïns expulsats del barri

Sanz ha destacat l'esforç del consistori per aconseguir que no hi hagi pisos buits a Ciutat Vella i garantir que els veïns no són expulsats. No obstant això, alguns ja han deixat el Raval cansats de la droga o per obligació, segons publica aquest dimecres La Vanguardia. L'Estel relata com va tornar de vacances fa un parell de setmanes i es va trobar el seu pis del carrer Joaquín Costa ocupat. Els veïns sospiten que és un nou "narcopis". O un jove del carrer Sant Vicenç que se'n va només dues setmanes després d'haver-se mudat a un pis de la seva mare perquè no aguanta més.
 
L'oposició reclama solucions

Des de l'oposició s'ha exigit a l'Ajuntament que actuï. El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha demanat a l'alcaldessa, Ada Colau, que "deixi enrere la seva al·lèrgia a l'ordre i a la policia" per posar fi al conflicte, ha exigit a la policia accions "conjuntes i contundents", i un pla de xoc. El president d'ERC, Alfred Bosch, ha reclamat més presència policial. En la seva opinió, "la inacció ha portat a la situació intolerable dels 'narcopisos' del Raval". El regidor de C's Koldo Blanco també reclama a Colau que actuï contra les màfies que ocupen els pisos. "L'Ajuntament no pot ser equidistant i abandonar els veïns a la seva sort", ha dit. El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha denunciat la "complaença" i la "inhibició" del govern de Colau, i ha assegurat que cal "autoritat" per dissuadir les actuacions que pateixen els veïns del Raval. 

Darrer operatiu policial

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van desmantellar el passat dijous al matí tres punts de venda i consum de drogues al Raval en un nou operatiu policial a la zona. El dispositiu va permetre tapiar tres immobles situats als carrers Sant Gil i Cardona des d'on es traficava amb drogues. També, els agents van detenir una persona i en van identificar deu més. Es va comprovar que els locals estaven habilitats pel consum i distribució de drogues i es van localitzar diferents medicaments que s'utilitzen per barrejar la droga, balances de precisió, cocaïna i 700 euros.

L'operatiu policial va permetre que els propietaris dels immobles tapiessin els accessos per evitar futures ocupacions per part de persones que aprofiten aquests espais per convertir-los en punts de distribució de drogues. Els Mossos recorden que des de principis d'aquest any s'han realitzat 21 entrades a domicilis al Raval i s'han detingut 17 persones. Des del 26 de juliol els Mossos i la Guàrdia Urbana han desmantellat set punts de venda al barri.
 

Darrera operació contra un «narcopis» del Raval. Foto: Mossos d'Esquadra

Arxivat a