referèndum

Forcadell es decanta per ajornar l'admissió a tràmit de la llei del referèndum

L'independentisme debat la millor via per donar llum verda a la norma i guanyen força altres opcions, com admetre-la a tràmit més endavant i modificar l'ordre del dia del ple durant el seu desenvolupament

Anna Gabriel: «A la Diada hauríem de sortir al carrer amb la llei del referèndum aprovada»

| 11/08/2017 a les 21:24h
Arxivat a: Política, referèndum, Junts pel Sí, CUP, llei del referèndum, Carme Forcadell, procés català
Carme Forcadell conversa amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Tothom s'ha mostrat sorprès per la no inclusió de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum en l'ordre del dia de la mesa del Parlament de dimecres vinent. Segons el full de ruta previst abans de la finalització de l'anterior període de sessions, aquesta reunió havia de servir per validar l'inici dels tràmits parlamentaris del text registrat el 31 de juliol per Junts pel Sí i la CUP i que ha de permetre convocar i celebrar l'1-O i, a la vegada, suposava el començament del xoc frontal amb l'Estat. L'ordre del dia es pot ampliar per acord de la majoria dels seus membres (amb els cinc representants de la coalició sobiranista n'hi hauria prou) i aquesta opció encara està sobre la taula, però fonts parlamentàries apunten que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i la majoria independentista es decanten per ajornar aquest tràmit.

De fet, el funcionament ordinari és que la mesa debati l'admissió a tràmit d'un projecte o proposició de llei en la reunió posterior a que aquest hagi entrat a registre, encara que després els grups decideixin ajornar més o menys la seva discussió en el ple. Per això, el diputat del PSC i secretari segon de la mesa, David Pérez, ha expressat la seva "perplexitat" i ha anunciat que demanarà explicacions a Forcadell. Tot i això, hi ha alguns elements de caràcter polític que, a l'espera que l'independentisme segelli la via definitiva per aprovar la llei, la faria decantar per ajornar un tràmit que automàticament activaria de nou l'aparell judicial de l'Estat.

La reforma del reglament, anul·lat

En concret, les dues últimes setmanes han ocorregut dos fets que, no per previsibles, no deixen d'influir. El primer és que el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar l'article de la reforma del reglament que permetia tramitar per lectura única proposicions de llei presentades per grups parlamentaris, la via impulsada per Junts pel Sí i la CUP per aprovar en un sol debat al ple la llei del referèndum. De fet, quan la van entrar a registre, aquests grups van sol·licitar que la proposició es tramités pel tràmit d'urgència extraordinària i no per lectura única, una via que retalla a una quarta part tots els períodes previstos.

Ara bé, malgrat aquesta urgència extraordinària, el sol fet que un grup de l'oposició demanés dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) aturaria el procediment fins a un mes, motiu pel qual ja no hi hauria temps de convocar i celebrar el referèndum l'1 d'octubre. Per aconseguir-ho, necessàriament haurien de modificar la petició per tal que el tràmit fos per lectura única. Podrien fer-ho, però això implicaria que la mesa hauria d'aplicar un article suspès pel TC, una desobediència més frontal encara que la que podria suposar la mera admissió a tràmit d'una llei que l'alt tribunal consideri que desenvolupa resolucions ja anul·lades.

El consell de ministres, a punt

L'altre element a tenir en compte és que Mariano Rajoy ja va anunciar que, tan bon punt la mesa doni llum verda a la tramitació de la llei del referèndum, reclamaria al TC que actués. El consell de ministres es podria reunir dijous mateix, l'endemà de la mesa, i podria impugnar el tràmit divendres. Això donaria quasi tres setmanes de marge als aparells polítics i judicials de l'Estat per actuar per impedir que la llei finalment acabi veient la llum. I el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ja va advertir que les inhabilitacions són una opció molt probable.

De la mateixa manera, en cas que es demanés a la mesa que s'apliqués el reglament suspès, això encara podria presentar dos possibles inconvenients. El primer és de lectura i relat polític, i és que el que habilita a desobeir el TC per tal de fer el referèndum és la mateixa llei del referèndum i, per tant, fins que aquesta no estigui aprovada, els polítics sobiranistes no estarien legitimats per ignorar l'alt tribunal. El segon és d'aliances parlamentàries, i és que, si bé el representant de Catalunya Sí que es Pot a la mesa, Joan Josep Nuet, podria votar també a favor de la tramitació de la llei del referèndum -amb independència de si hi acaba donant suport, com ha fet amb tota la resta d'iniciatives independentistes-, difícilment avalaria l'ús del procediment de lectura única, al qual hi va votar en contra.
 

Reunió de la mesa del Parlament. Foto: ACN


És per aquests motius que, entre les opcions que contemplen els independentistes per tramitar la llei de referèndum, guanyen pes altres vies que no passarien per l'aplicació del reglament suspès i que ja estaven contemplades i eren vàlides abans de la seva reforma. Una de les opcions amb més força és recórrer a l'article 81.3 del reglament del Parlament -el vigent, ja d'abans de la reforma-, pel qual es podria modificar l'ordre del dia d'un ple i els procediments previstos per a la tramitació d'una norma si una majoria de la cambra ho avala.

Aquesta va ser la via per la qual es va poder votar la resolució de la CUP que instava el Govern a canviar de postura en el judici del cas Palau. Llavors, la mesa es va reunir just abans del ple per admetre a tràmit la iniciativa i, ja durant el seu desenvolupament, dos grups o una cinquena part dels diputats podien demanar ampliar l'ordre del dia, petició que requeria dels vots de la majoria simple de la cambra.

Saltar-se tots els tràmits

Tot i això, el reglament també afegeix que, "si s'hi ha d'incloure un assumpte, aquest ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d'ésser-hi inclòs, llevat d'un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta". És a dir, que si 68 diputats decideixen que no cal seguir tots els tràmits previstos -i Junts pel Sí i la CUP en sumen 71-, aquests es podrien evitar. D'aquesta manera, fent una lectura àmplia de l'article, es podria incorporar la proposició de llei del referèndum en el ple i votar-la i aprovar-la en el mateix, sense necessitat que aquesta hagi estat publicada en el Butlletí Oficial del Parlament, que hagi superat un debat a la totalitat, que hagi estat avalada en comissió o que s'hagi donat temps per demanar-ne un dictamen al CGE, per exemple.

En definitiva, es tractaria d'un procediment de lectura única per la porta del darrera i amb encara menys tràmits. Si es decidís optar per aquesta opció, per tant, no hi hauria cap necessitat d'admetre a tràmit el text amb tant de marge, donant opció d'actuar a l'Estat, i es podria fer, de nou, just abans del ple, en aquest cas el del 6 i 7 de setembre, quan està previst que s'aprovi la llei. D'aquesta manera, tots els preparatius estarien llestos abans de la Diada, tal com preveu l'independentisme i ha reclamat la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Iniciatives que parteixen del Govern

Així mateix, també existeixen altres vies per les quals tramitar amb rapidesa la norma, però aquestes requeririen que la iniciativa partís del Govern, opció que Junts pel Sí i la CUP prefereixen evitar, per repartir més les responsabilitats de la desobediència entre l'executiu i el Parlament. Així, per exemple, el tràmit per lectura única sí que és vàlid i vigent si el projecte de llei parteix del Govern, motiu pel qual aquest podria aprovar el text i portar-lo al Parlament per aquesta via, on s'hauria de votar i aprovar definitivament en un sol debat.

Però encara hi hauria una altra opció, i és que el Govern aprovés la norma per decret-llei. La cambra catalana tindria un mes per convalidar-lo amb un debat i votació en el ple, però a diferència de la via anterior, la llei del referèndum ja seria vigent tan bon punt fos votada en el si de l'executiu. Podria aprovar-la un matí, publicar-la just després al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i, a la tarda, convocar el referèndum -o incloure la convocatòria en la mateixa llei-. I més endavant, amb l'1-O ja convocat i la maquinària en marxa, el Parlament només hauria de validar-lo, sense tantes presses ni estratègia.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Molt complicat
Antoni Ferret, 11/08/2017 a les 22:34
+26
-46
1) A mi em sembla que el Govern central, abans d'aprovar la tramesa al TC, ha de demanar un informe al Consell d'Estat. Si és així, la ressenya s'ho ha deixat. En aquest cas, serien tres dies, com a mínim, lo que necessitarien el G. central i el TC. I entraríem en un cap de setmana pel mig. / 2) Moltíssims tràmits i moltíssimes possibilitats, però "ni una" que permetés que tot el Parlament hi pogués participar, amb esmenes i tot. És a dir: "el referèndum dels independentistes". Ellos se lo guisan, ellos se lo comen.
A mi em sembla bé
Anònim, 11/08/2017 a les 23:16
+57
-24
Sabem de sobres que qualsevol llei admesa a tramit, votada o aprovada pel nostre Parlament serà immediatament recorreguda al Tribunal Conyastitucional.
Estem en un moment excepcional i, per tant, calen mesures excepcionals.

Tot el meu suport a la Presidenta Forcadell, President Puigdemont, Vicepresident Junqueras i tot el Govern de la Generalitat.
I per les CUP, si de veritat voleu la independència, cosa que dubto perquè sería la vostra fi com a partit, deixeu de donar munició al 'gobierno español' i feu costat a totes al nostre Govern.
La gran fita és la independència i després ja veurem que decidim els ciutadans a les urnes.
ÉS PEREMPTÒRIA,
Alexandre Pineda Fortuny, 11/08/2017 a les 23:28
+50
-20
NO ADMET DILACIÓ 'ACONSEGUIR LA DEMOCRÀCIA, DONO TOTA LA CONFIANÇA A LA PRESIDENTA CARME FORCADELL I EL PRESIDENT PUIGDEMONT I TOT EL GOVERN, LA TRIA DEL DIA I LA MANERA D'OPERAR PER ASSOLIR-HO. CATALUNYA MÉS DE TRES SEGLES COLONITZADA TOTHOM CATALANS VELLS I NOUS, QUE HO SABEN, LA REPÚBLICA PORTARÀ BENESTAR SOCIAL, JUSTÍCIA PER A TOTS I PER ELS MÉS EMPOBRITS, OPRIMITS PER EL PES, DEL REGNE, REINO D'ESPANA AMB LA SISTÈMICA EXPLOTACIÓ I BRUTAL EXTRACCIÓ ALS TREBALLADORS, L'ESTAT CAL RECORDAR QUE TÉ EL FEUDALISME INSTAL·LAT A CASA, I SÓN UN DELS PODERS FÀCTICS QUE L'APUNTALEN,
El sapo independentista
Anònim, 12/08/2017 a les 00:09
+36
-56
Los independentistas, ni siquiera con la ley d'ohmt que os gusta tanto, sois capaces de gobernar en Cataluña sin la ayuda de la CUP. Es lo que hay. Y no digamos ya si vuestros líderes, tan amantes de la ley electoral española, la hubiesen reformado y el peso de un voto de l'Estartit no valiese el triple que el de un voto de Cornellà. Entonces ni con la CUP. Es lo que hay. Seguid tragando sapos, indepes.
feu com volgueu...
Anònim, 12/08/2017 a les 07:55
+30
-20
Però independència ja!
com
Anònim, 12/08/2017 a les 07:57
+17
-23
COM va acabar el tema de les urnes.
Es van comprar??
La llei d'Hontd
Antoni Ferret, 12/08/2017 a les 09:59
+8
-31
Molta atenció, El sapo independentista: les eleccions catalanes NO ES REGEIXEN per la llei d'HONTD. La distorsió entre vots i escons, a Catalunya, NO és per la llei d'HONTD, sinó per la sobrerepresentació que l'Estatut dona a les tres províncies "agràries" sobre la de Barcelona, pel fet que tenen molta menys població. No té res a veure una cosa amb l'altra.
Pues eso,
Anònim, 12/08/2017 a les 10:09
+28
-29
Como se suele decir por Andalucía: "van cagaos, y el agua lejos".

Llega un momento en el que ya no se puede jugar más a desafiar el Estado de derecho.
Article massa complicat per l'unionisme
Anònim, 12/08/2017 a les 11:15
+36
-16
Veig que alguns no han entés l'article... haurien de sortir dibuixets, potser aixi, haha.
Apoltronada
Anònim, 12/08/2017 a les 11:56
+24
-31
La Carme des de que té càrrec que sembla una altra persona, he tingut una decepció molt gran amb ella.
Caca
Anònim, 12/08/2017 a les 14:32
+29
-14
N'hi ha un que parla continuament de merda.....deu ser perquè ja la veu molt a prop. Si marxem, Espanya quedarà colgada de merda fins les celles.
espanyolerus, aneu a la comuna!
Anònim, 12/08/2017 a les 14:46
+36
-20
Coi de diarrea! Si heu pres més laxant del compte, aneu a fer les vostres necessitats a on pertoca, que no és a ND!

El MHP Puigdemont va prometre fer les coses molt ben fetes, i així ho fa i ho farà! Ja sé que a vosaltres això de la democràcia us ve gran, però no em vull perdre la vostra cara de restrets el dia que rebeu la targeta censal. Aleshores perdreu el cul per poder cagar, de cagats que us quedareu.

I ara us deixo, que hem de preparar un nou país per abans de dos mesos: no perdré ni de conya aquesta oportunitat d'enviar-vos a cagar, per seguir el tarannà de la saga escatològica dels vostres tifosos comentaris :P
El karma de la Carme
Anònim, 12/08/2017 a les 15:25
+20
-24
Huele a carne de presidio... Siii!!! es la carne de la Carme cuyo karma le persigue...
Es normal...
Anònim, 12/08/2017 a les 16:39
+15
-19
Amb els atacs i contra-atacs, que els seus independentistes més radical contra el turisme, no es
estrany, que els hi caigui tota la paradeta, mossega amb rabia al turisme que ens visita, doncs fan rossegons de molt bon pa, si l´any vinen, no es superen les xifres d´aquest any, ja sabrem aqui presegui...
@14:46
Anònim, 13/08/2017 a les 16:37
+5
-8
Tranqui, que tindràs molt més de dos mesos, potser una vida sencera per preparar el "nou país" :D
al CNI "graciosillo" a les 16:37
Anònim, 13/08/2017 a les 20:59
+1
-0
Sí, molt més, perquè ni en el pitjor malson contemplo la possibilitat que la independència és reverteixi. Així, doncs, l'anirem construint-lo i millorant-lo fins a la fi dels temps; i sense uns inútils, dropos i criminals contra la humanitat multireincidents com vosaltres, segur que ens anirà de conya!
Al de las 14:46
Anònim, 14/08/2017 a les 08:29
+3
-2
Yo pienso igual que tu, estoy deseando que llege el dia para ver tu cara cuando todo siga igual, esa cara de estar seguro de que este sí que sí y luego.. pluff nada de nada.

Merece la pena todo este circo sólo para ver vuestra cara jiji

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 11:25 Romeva denuncia a Brussel·les la negativa «irresponsable» del govern espanyol a negociar
El conseller d'Afers Exteriors demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte i carrega contra l'ofensiva de l'Estat: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions"
.
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
 09:49 Els diputats de Podem, PDECat i ERC mostren al Congrés cartells per a l'alliberament dels "presos polítics" en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha reclamat que els baixin. "Aquí no es fa espectacle", afirma.
 09:43 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, eludeix concretar les mesures que implicarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a 24 hores de vèncer el termini perquè Carles Puigdemont contesti el segon requeriment de l'executiu.
 09:39 L'Ajuntament de Barcelona confirma dues denúncies contra la policia espanyola per abusos sexuals l'1-O. L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies.
 09:31 Santamaría demana igualtat davant la llei i defensa que el govern espanyol no té incidència davant la justícia.
 09:28 "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem cívicament i pacífica les nostres institucions, model social i democràcia", diu Tardà, tot reclamant "que parin màquines i triomfi el diàleg".
 09:26 Torn per Tardà, que demana a Santamaría si acceptarien la proposta de Puigdemont de les converses amb caràcter bilateral. La vicepresidenta espanyola recorda que al Congrés ja hi ha bilateralitat, on "porta 13 anys com a diputat".
 09:26 Albert Rivera mostra el seu suport al govern espanyol "per la Constitució i la defensa d'Espanya".
 09:23 Sáenz de Santamaría desgrana les accions del 155 si Puigdemont demà no contesta al requeriment. "Del que es tracta és que els catalans i el conjunt dels espanyol puguin confiar en les institucions de Catalunya", explica.
 09:22 Torn per a Albert Rivera, que també toca el tema català. "Demano que el govern recuperi l'autonomia de Catalunya". "Aplicar la Constitució ja no és una opció, és una obligació", afegeix, tot demanant l'aplicació del 155.
 09:20 Rajoy: "Demano a Puigdemont que actuï amb sensatesa. I que respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya". 
 09:18 Xuclà exigeix el cessament del ministre d'Exteriors per les declaracions sobre l'educació a Catalunya. "No s'atreveixin a tocar un sistema educatiu que ens ha educat en la llibertat", afegeix.
 09:16 El diputat del PDECat, Jordi Xuclà, demana a Rajoy sobre els empresonats Sànchez i Cuixart. Rajoy: "El Parlament porta un mes tancat i els catalans no poden demanar a Puigdemont si ha declarat o no la independència".
 09:15 Rajoy contesta Pablo Iglesias i li retreu el suposat finançament de Podem procedent d'Iran i Veneçuela.
 09:12 Pablo Iglesias demana a Rajoy que tornin a la legalitat i a la llei, i "potser canviar de seu perquè no estigui finançada amb diner negre".
 09:10 Torn per Podem, que demana explicacions pel cas Gürtel i les possibles donacions i finançament del PP.
 09:07 El PSOE retreu al president espanyol que només s'hagin aprovat dues lleis des que governa. Rajoy repassa tota la feina feta pel PP.
 09:07 Comença la sessió de control al govern de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats.
 08:58 Íñigo Méndez de Vigo, que també és ministre d'Esports, considera que la lliga espanyola de futbol sense el Barça seria "una lliga descafeïnada". Defensa que "a molts seguidors l'actitud dels dirigents del club no els ha agradat gens" pels seus pronunciaments sobre el procés català.
 08:57 EN DIRECTE Podeu seguir en vídeo el ple del Congrés dels Diputats, que comença a les 9 del matí.

 08:49 Íñigo Méndez de Vigo remarca que a Europa "no hi ha un sol govern que doni suport a la secessió de Catalunya".
 08:40 Íñigo Méndez de Vigo assegura que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "presos polítics no són" i afegeix que "són persones que estan sotmeses a l'imperi de la llei". Segons Méndez de Vigo,el govern espanyol "no té absolutament res a veure" amb l'empresonament dels líders sobiranistes.
 08:39 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, defensa a RNE que "el que la gent vol és llei i ordre", i demana a Carles Puigdemont que torni a la legalitat.
 08:22 
 07:43 La Diagonal de Barcelona està tallada a causa de la cera que hi ha a terra que dificulta el trànsit, després de la concentració d'ahir de suport a Cuixart i Sànchez. Els manifestants portaven espelmes.
 07:35 PORTADES «El Govern del PP planeja dirigir les conselleries des de Madrid», a la portada de «La Vanguardia». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:27 ENTREVISTA Àngel Colom: «S'han dit moltes coses de la CUP, però està actuant amb una enorme responsabilitat»; per Pep Martí. L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat". "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma.
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 5 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 11 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat