Reportatge: Precarietat

Precarietat i externalitzacions: quatre conflictes a Barcelona similars al del Prat

A més dels vigilants de l'aeroport en el darrer any han fet vaga i protestes els del Bicing, Deliveroo, els museus públics i les netejadores d'hotel contra el mateix mal

| 12/08/2017 a les 21:00h
Especial: Els reportatges de NacióDigital
Arxivat a: Societat, vaga aeroport, hotels, vaga, bicicleta, aeroport del prat, Barcelona, conflicte laboral, treball, Eulen, Deliveroo, Bicing, Riders x Derechos, Ciut'Art, Las Kellys, riders urbans, museus
Protesta dels treballadors del Bicing davant l'Ajuntament de Barcelona | Adrià Costa
En el paisatge quotidià de Barcelona no és difícil trobar-se amb joves en bicicleta amb una motxilla quadrada a l'esquena que duen menjar a domicili. O els que es passen el dia carregant bicicletes per redistribuir-les entre les estacions del Bicing. N'hi ha que hi són, però no es veuen, com les dones que deixen els llits dels hotels perfectament fets. Podem fer ús dels seus serveis, sense adonar-nos que a tots els uneix el mateix mal: la precarietat.

La vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha evidenciat un cop més que al sector serveis hi ha feines mal pagades. I ha posat en qüestió de nou l'adjudicació de concursos públics a preus rebentats. En l'últim any no només els treballadors d'Eulen del Prat han fet aturades i protestes per reivindicar millores, repercutint en la prestació dels serveis. A NacióDigital repassem cinc lluites laborals per posar fi a la precarietat. La majoria encara no han conclòs.

EULEN
1. Jornades maratonianes a l'aeroport a 900 euros

Les vagues convocades al Prat pels vigilants d'Eulen tenen de rerefons una externalització massa ajustada: el gestor aeroportuari Aena, el 51% del qual és estatal, paga ara un 0,5% menys que en el 2009 per a la seguretat, malgrat que l'aeroport ha multiplicat els passatgers, i ha passat dels 27 milions d'aquell any als 44 del passat.

La representant del comitè de vaga, Genoveva Sierra, ve criticant que les condicions laborals són "precàries" i considera que Aena ha d'augmentar els diners que es destinen a aquests concursos. Els empleats fan jornades maratonianes de 14 i 16 hores, cobren sous de 900 euros i no poden descansar perquè "no hi ha prou personal", relata. Els treballadors votaran aquest diumenge en assemblea només la proposta de la mediació de la Generalitat, que accepta Eulen: si també l'accepten implicaria evitar la vaga indefinida in extremis.

El rebuig que han expressat fins ara a la proposta que se'ls ha ofert fins ara ha implicat que l'Estat espanyol s'impliqui directament en el conflicte. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha redoblat la pressió sobre els treballadors i els ha advertit que podria recórrer a un laude d'obligatori compliment per garantir la fi del conflicte. Si no es desconvoca la vaga, el govern espanyol i Aena intensificaran la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport
 

Recompte dels vots a l'assemblea dels treballadors d'Eulen. Foto: ACN

HOTELS
2. Cobrar 1,80 euros per fer una habitació que es ven a 300

Les cambreres d'hotel, les treballadores que s'encarreguen de netejar les habitacions i fer els llits, s'han plantat. Cansades de la inacció sindical contra les externalitzacions de la neteja en els establiments hotelers, s'han unit en l'associació Las Kellys per actuar pel seu compte. Culpen de la precarietat a la subcontractació: arriben a cobrar 1,80 euros per cada habitació que fan malgrat que l'hoste en pagui 300. Ara veuen com el sindicat UGT preveu firmar el 6 de setembre el nou conveni de l'hostaleria amb els hotelers en el qual "accepten les externalitzacions", critica Vania Arana, una de les portaveus de Las Kellys. CCOO no pensa rubricar-lo per ara perquè no està d'acord amb aspectes salarials, però no s'oposa a les subcontractacions, afegeix Arana.

Moltes cambreres de pis treballen medicades per aguantar l'elevada càrrega de treball. La feina és dura perquè cal moure llits pesats, ajupir-se i deixar-ho ben net ràpidament. "Et fan un contracte de sis hores, en treballes fins al doble, però et paguen el sou de sis. Has de fer unes 400 habitacions per guanyar entre 800 i 900 euros al mes", relata Arana. Acabar amb les externalitzacions és el seu principal cavall de batalla. "Si s'accepten en el nou conveni, ja s'està acceptant la cessió il·legal de treballadors", adverteix, i defensa que la neteja és "una activitat pròpia" dels hotels que no haurien de subcontractar.
 

Pancarta reivindicativa de Las Kellys a la Festa Major de Gràcia. Foto: Jordi Bes

BICING
3. Només 700 euros en 12 pagues per carregar bicis públiques

Els treballadors del Bicing, un servei municipal externalitzat a Clear Channel, han fet aturades la meitat dels dies del juliol. Es queixen dels salaris baixos (els que comencen cobren 700 euros en 12 mensualitats, i molts es queden amb poc més de 1.100), la càrrega i descàrrega de bicis de 23 quilos –les elèctriques, i 16,8 quilos les convencionals- i els ritmes i organització de treball "inacceptables" que "incompleixen les normes de prevenció i del codi de circulació". Les negociacions es reprendran el 21 d'agost amb un objectiu: aconseguir "salaris dignes" que impliquin un sou de 1.500 euros en 15 pagues.

"El que no volem negociar és la precarietat", afirma el president del comitè d'empresa, José Manuel Pelayo (CGT), que posa com a requisit per arribar a un acord "que la gent es guanyi la vida". Consideren que hi ha marge per canviar els plecs de condicions que ha fet l'Ajuntament per a la nova licitació del Bicing per al període 2018-28. No s'hi preveu cap millora laboral, excepte la subrogació dels treballadors.

Com és que la reivindicació laboral arriba ara quan el servei va néixer fa deu anys? Els que es van queixar llavors "van ser acomiadats", segons Pelayo. A més, era una plantilla molt jove i se'ls donava "l'excusa" que era un servei nou que encara havia d'arrelar a la ciutat, però ara ja ha complert un decenni i els empleats tenen parella i fills. "Amb 900 o 1.000 euros no puc viure", remarquen.
 

Un treballador del Bicing, al centre de la ciutat. Foto: Adrià Costa

DELIVEROO
4. La plena disponibilitat dels riders urbans és tendència

No cal una subcontractació per a ser precari. Els riders urbans de Deliveroo, que duen menjar dels restaurants a casa, són una mostra d'una tendència en auge en el mercat laboral: el treballador queda totalment subjecte a les necessitats de l'empresa. Els ciclistes es queixen que la companyia ha empitjorat les condicions, i que actuen de "falsos autònoms". Fins ara cobraven 8 euros l'hora i, segons els repartidors, Deliveroo ha passat a pagar 4 euros per comanda als ciclistes i 4,25 euros als motoristes, i els obliga a estar disponibles al carrer un mínim de tres hores.

Cada treballador firma un contracte mercantil de prestació de serveis amb Deliveroo, i qui no ha accedit a subscriure el nou ha anat directament al carrer el 8 d'agost. "Ens han fet fora com a mínim a trenta persones d'una tacada", adverteix Oriol Alfambra, un dels portaveus de la plataforma Riders x Derechos, en la qual s'han unit els treballadors. Segons Alfambra, Deliveroo ja els va advertir: "Si no firmàvem, no podríem treballar".

Es queixa que els que han acceptat el nou contracte l'han rubricat "sota coacció" i considera que no s'ha produït "cap incompliment" que justifiqui rescindir l'anterior, motiu pel qual preveuen denunciar l'empresa al jutjat i a Inspecció de Treball. Els riders es mobilitzaran el 30 de setembre, en el marc d'una protesta europea, i no pensen limitar-se aquí: preveuen crear una cooperativa, amb la seva pròpia aplicació, per fer encàrrecs o dur el menjar a gent gran.
 

Protesta de «riders» de Deliveroo davant de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: ACN

CIUT'ART
5. Temporalitat i sense descans en museus públics

En l'àmbit cultural també impacten les externalitzacions en les condicions dels treballadors. Ara ja ha caigut en l'oblit perquè ha transcorregut més d'un any, però la primavera de l'any passat els empleats dels serveis d'atenció dels museus públics de Barcelona, contractats pels Serveis Educatius Ciut'art, van recórrer a la vaga. L'acció va obligar a tancar centres com el MACBA i la Fundació Tàpies, però es va aconseguir un acord després que Ciut'art cedís "en tots els punts" que reivindicaven els treballadors, va celebrar el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).

Acabar amb la subcontractació era l'objectiu de SUT, ja que "els abusos derivats del treball assalariat s'amplifiquen" amb aquesta pràctica, però considerava que no s'aconseguirà si abans no es planta cara "als abusos quotidians". Les reivindicacions principals es referien a les vacances i els festius –difícilment feien els dies que tocaven, i els festius havien de treballar i no es compensaven-, i a "l'ús abusiu de la contractació temporal en frau de llei". Amb l'acord, Ciut'art va regularitzar les vacances, cosa que va permetre recuperar 764 dies que l'empresa devia a la plantilla. Els treballadors també van aconseguir un dia lliure per cada festiu treballat, a més de rebre el plus previst en el conveni.
 

Mobilització de treballadors de Ciut'art davant la Fundació Tàpies. Foto: Jordi Bes

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Mercedes Vidal dimissió
Marc Leroy, 12/08/2017 a les 21:13
+18
-0
Fora corruptes de l'ajuntament!

Que dimiteixi aquella persona que ha intentat privatitzar TMB i només ha pogut a mitges abans de que es beneficii d una porta giratoria.
Residencias de gent gran
Anònim, 12/08/2017 a les 21:55
+13
-0
La gestió de les residenciàs de gent gran també esta externalitzada i gestionadaper Eulen, Ingesan i altres empreses similars i t'acord amb l'informacio apareguda els dares mesos la situació es investigada per el sindic de Greuges i la sindica de Barcelona.

De les prop de 200 residències de gent gran que hi ha a Barcelona, les públiques no arriben a la trentena, segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Les deficiències detectades en les cinc que gestiona Ingesan-Asproseat poden ser només "la punta de l'iceberg" d'una situació que es pot repetir en altres centres. A partir de la seva denúncia –el síndic de Greuges i la síndica de Barcelona investiguen el cas-
Contra la precarietat!!!
Antoni Ferret, 12/08/2017 a les 22:01
+1
-8
Vejam: 1) Els treballadors/es dels museus se n'han sortit. / 2) El personal de l'aeroport i el del Bicing són dos casos que afecten empreses públiques o l'Ajuntament, que ho té externalitzat (i no l'hi hauria de tenir). Aquí s'ha d'aconseguir una implicació de les institucions públiques. / 3) Els casos de la neteja dels hotels i el repartiment d'aliments són empreses privades, contra les quals s'ha de lluitar amb aferrissament fins a fer-los cedir. Atenció sindicats!!
Clars exemples que dona l' administració pública
Anònim, 12/08/2017 a les 22:28
+6
-0
Després ens demanen que paguem religiosament els impostos, cada dia més elevats. I t' en adones que els polítics han dimitit en els seus valors morals i del servei públic al que estan obligats s dónar, totes les administracions fan el mateix: externalitzar els serveis en un propòsit de... no se sap , en teoria treure un millor rendiment, a la pràctica precaritzar el treballador i la funció pública.
Si segueixen per aquest camí ens preguntarem, potser: per què complir amb els nostres deures? si els polítics no fan el que haurien de fer i alhora son corruptes, defraudadors.
Cal una revolució, que els senyors polítics, massa mandrosos no volen fer. De servidors públics es converteixen en VIP's al que els hem de pagar bé perquè no robin, quina falta de vocació. Els diners ho espatllen tot.
contents els votants de la Colau?
Anònim, 13/08/2017 a les 08:18
+3
-0
Us ha enrredat. La Colau, entre el PP i el PSOE

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy, aquest dimecres al Congrés | Europa Press
01/01/1970
Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy | Si Puigdemont atén la petició de la Moncloa, els comicis podrien ser el 17 de desembre | ERC, CUP i Romeva descarten aquesta possibilitat, mentre que Forn apunta que caldrà estudiar-la
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
 11:29 Romeva demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. El conseller d'Afers Exteriors denuncia a Brussel·les la negativa "irresponsable" del govern espanyol: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions".
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
 09:49 Els diputats de Podem, PDECat i ERC mostren al Congrés cartells per a l'alliberament dels "presos polítics" en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha reclamat que els baixin. "Aquí no es fa espectacle", afirma.
 09:43 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, eludeix concretar les mesures que implicarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a 24 hores de vèncer el termini perquè Carles Puigdemont contesti el segon requeriment de l'executiu.
 09:39 L'Ajuntament de Barcelona confirma dues denúncies contra la policia espanyola per abusos sexuals l'1-O. L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies.
 09:31 Santamaría demana igualtat davant la llei i defensa que el govern espanyol no té incidència davant la justícia.
 09:28 "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem cívicament i pacífica les nostres institucions, model social i democràcia", diu Tardà, tot reclamant "que parin màquines i triomfi el diàleg".
 09:26 Torn per Tardà, que demana a Santamaría si acceptarien la proposta de Puigdemont de les converses amb caràcter bilateral. La vicepresidenta espanyola recorda que al Congrés ja hi ha bilateralitat, on "porta 13 anys com a diputat".
 09:26 Albert Rivera mostra el seu suport al govern espanyol "per la Constitució i la defensa d'Espanya".
 09:23 Sáenz de Santamaría desgrana les accions del 155 si Puigdemont demà no contesta al requeriment. "Del que es tracta és que els catalans i el conjunt dels espanyol puguin confiar en les institucions de Catalunya", explica.
 09:22 Torn per a Albert Rivera, que també toca el tema català. "Demano que el govern recuperi l'autonomia de Catalunya". "Aplicar la Constitució ja no és una opció, és una obligació", afegeix, tot demanant l'aplicació del 155.
 09:20 Rajoy: "Demano a Puigdemont que actuï amb sensatesa. I que respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya". 
 09:18 Xuclà exigeix el cessament del ministre d'Exteriors per les declaracions sobre l'educació a Catalunya. "No s'atreveixin a tocar un sistema educatiu que ens ha educat en la llibertat", afegeix.
 09:16 El diputat del PDECat, Jordi Xuclà, demana a Rajoy sobre els empresonats Sànchez i Cuixart. Rajoy: "El Parlament porta un mes tancat i els catalans no poden demanar a Puigdemont si ha declarat o no la independència".
 09:15 Rajoy contesta Pablo Iglesias i li retreu el suposat finançament de Podem procedent d'Iran i Veneçuela.
 09:12 Pablo Iglesias demana a Rajoy que tornin a la legalitat i a la llei, i "potser canviar de seu perquè no estigui finançada amb diner negre".
 09:10 Torn per Podem, que demana explicacions pel cas Gürtel i les possibles donacions i finançament del PP.
 09:07 El PSOE retreu al president espanyol que només s'hagin aprovat dues lleis des que governa. Rajoy repassa tota la feina feta pel PP.
 09:07 Comença la sessió de control al govern de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats.
 08:58 Íñigo Méndez de Vigo, que també és ministre d'Esports, considera que la lliga espanyola de futbol sense el Barça seria "una lliga descafeïnada". Defensa que "a molts seguidors l'actitud dels dirigents del club no els ha agradat gens" pels seus pronunciaments sobre el procés català.
 08:57 EN DIRECTE Podeu seguir en vídeo el ple del Congrés dels Diputats, que comença a les 9 del matí.

 08:49 Íñigo Méndez de Vigo remarca que a Europa "no hi ha un sol govern que doni suport a la secessió de Catalunya".
 08:40 Íñigo Méndez de Vigo assegura que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "presos polítics no són" i afegeix que "són persones que estan sotmeses a l'imperi de la llei". Segons Méndez de Vigo,el govern espanyol "no té absolutament res a veure" amb l'empresonament dels líders sobiranistes.
 08:39 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, defensa a RNE que "el que la gent vol és llei i ordre", i demana a Carles Puigdemont que torni a la legalitat.
 08:22 
 07:43 La Diagonal de Barcelona està tallada a causa de la cera que hi ha a terra que dificulta el trànsit, després de la concentració d'ahir de suport a Cuixart i Sànchez. Els manifestants portaven espelmes.
 07:35 PORTADES «El Govern del PP planeja dirigir les conselleries des de Madrid», a la portada de «La Vanguardia». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:27 ENTREVISTA Àngel Colom: «S'han dit moltes coses de la CUP, però està actuant amb una enorme responsabilitat»; per Pep Martí. L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat". "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»