Reportatge: Precarietat

Precarietat i externalitzacions: quatre conflictes a Barcelona similars al del Prat

A més dels vigilants de l'aeroport en el darrer any han fet vaga i protestes els del Bicing, Deliveroo, els museus públics i les netejadores d'hotel contra el mateix mal

| 12/08/2017 a les 21:00h
Especial: Els reportatges de NacióDigital
Arxivat a: Societat, vaga aeroport, hotels, vaga, bicicleta, aeroport del prat, Barcelona, conflicte laboral, treball, Eulen, Deliveroo, Bicing, Riders x Derechos, Ciut'Art, Las Kellys, riders urbans, museus
Protesta dels treballadors del Bicing davant l'Ajuntament de Barcelona | Adrià Costa
En el paisatge quotidià de Barcelona no és difícil trobar-se amb joves en bicicleta amb una motxilla quadrada a l'esquena que duen menjar a domicili. O els que es passen el dia carregant bicicletes per redistribuir-les entre les estacions del Bicing. N'hi ha que hi són, però no es veuen, com les dones que deixen els llits dels hotels perfectament fets. Podem fer ús dels seus serveis, sense adonar-nos que a tots els uneix el mateix mal: la precarietat.

La vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha evidenciat un cop més que al sector serveis hi ha feines mal pagades. I ha posat en qüestió de nou l'adjudicació de concursos públics a preus rebentats. En l'últim any no només els treballadors d'Eulen del Prat han fet aturades i protestes per reivindicar millores, repercutint en la prestació dels serveis. A NacióDigital repassem cinc lluites laborals per posar fi a la precarietat. La majoria encara no han conclòs.

EULEN
1. Jornades maratonianes a l'aeroport a 900 euros

Les vagues convocades al Prat pels vigilants d'Eulen tenen de rerefons una externalització massa ajustada: el gestor aeroportuari Aena, el 51% del qual és estatal, paga ara un 0,5% menys que en el 2009 per a la seguretat, malgrat que l'aeroport ha multiplicat els passatgers, i ha passat dels 27 milions d'aquell any als 44 del passat.

La representant del comitè de vaga, Genoveva Sierra, ve criticant que les condicions laborals són "precàries" i considera que Aena ha d'augmentar els diners que es destinen a aquests concursos. Els empleats fan jornades maratonianes de 14 i 16 hores, cobren sous de 900 euros i no poden descansar perquè "no hi ha prou personal", relata. Els treballadors votaran aquest diumenge en assemblea només la proposta de la mediació de la Generalitat, que accepta Eulen: si també l'accepten implicaria evitar la vaga indefinida in extremis.

El rebuig que han expressat fins ara a la proposta que se'ls ha ofert fins ara ha implicat que l'Estat espanyol s'impliqui directament en el conflicte. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha redoblat la pressió sobre els treballadors i els ha advertit que podria recórrer a un laude d'obligatori compliment per garantir la fi del conflicte. Si no es desconvoca la vaga, el govern espanyol i Aena intensificaran la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport
 

Recompte dels vots a l'assemblea dels treballadors d'Eulen. Foto: ACN

HOTELS
2. Cobrar 1,80 euros per fer una habitació que es ven a 300

Les cambreres d'hotel, les treballadores que s'encarreguen de netejar les habitacions i fer els llits, s'han plantat. Cansades de la inacció sindical contra les externalitzacions de la neteja en els establiments hotelers, s'han unit en l'associació Las Kellys per actuar pel seu compte. Culpen de la precarietat a la subcontractació: arriben a cobrar 1,80 euros per cada habitació que fan malgrat que l'hoste en pagui 300. Ara veuen com el sindicat UGT preveu firmar el 6 de setembre el nou conveni de l'hostaleria amb els hotelers en el qual "accepten les externalitzacions", critica Vania Arana, una de les portaveus de Las Kellys. CCOO no pensa rubricar-lo per ara perquè no està d'acord amb aspectes salarials, però no s'oposa a les subcontractacions, afegeix Arana.

Moltes cambreres de pis treballen medicades per aguantar l'elevada càrrega de treball. La feina és dura perquè cal moure llits pesats, ajupir-se i deixar-ho ben net ràpidament. "Et fan un contracte de sis hores, en treballes fins al doble, però et paguen el sou de sis. Has de fer unes 400 habitacions per guanyar entre 800 i 900 euros al mes", relata Arana. Acabar amb les externalitzacions és el seu principal cavall de batalla. "Si s'accepten en el nou conveni, ja s'està acceptant la cessió il·legal de treballadors", adverteix, i defensa que la neteja és "una activitat pròpia" dels hotels que no haurien de subcontractar.
 

Pancarta reivindicativa de Las Kellys a la Festa Major de Gràcia. Foto: Jordi Bes

BICING
3. Només 700 euros en 12 pagues per carregar bicis públiques

Els treballadors del Bicing, un servei municipal externalitzat a Clear Channel, han fet aturades la meitat dels dies del juliol. Es queixen dels salaris baixos (els que comencen cobren 700 euros en 12 mensualitats, i molts es queden amb poc més de 1.100), la càrrega i descàrrega de bicis de 23 quilos –les elèctriques, i 16,8 quilos les convencionals- i els ritmes i organització de treball "inacceptables" que "incompleixen les normes de prevenció i del codi de circulació". Les negociacions es reprendran el 21 d'agost amb un objectiu: aconseguir "salaris dignes" que impliquin un sou de 1.500 euros en 15 pagues.

"El que no volem negociar és la precarietat", afirma el president del comitè d'empresa, José Manuel Pelayo (CGT), que posa com a requisit per arribar a un acord "que la gent es guanyi la vida". Consideren que hi ha marge per canviar els plecs de condicions que ha fet l'Ajuntament per a la nova licitació del Bicing per al període 2018-28. No s'hi preveu cap millora laboral, excepte la subrogació dels treballadors.

Com és que la reivindicació laboral arriba ara quan el servei va néixer fa deu anys? Els que es van queixar llavors "van ser acomiadats", segons Pelayo. A més, era una plantilla molt jove i se'ls donava "l'excusa" que era un servei nou que encara havia d'arrelar a la ciutat, però ara ja ha complert un decenni i els empleats tenen parella i fills. "Amb 900 o 1.000 euros no puc viure", remarquen.
 

Un treballador del Bicing, al centre de la ciutat. Foto: Adrià Costa

DELIVEROO
4. La plena disponibilitat dels riders urbans és tendència

No cal una subcontractació per a ser precari. Els riders urbans de Deliveroo, que duen menjar dels restaurants a casa, són una mostra d'una tendència en auge en el mercat laboral: el treballador queda totalment subjecte a les necessitats de l'empresa. Els ciclistes es queixen que la companyia ha empitjorat les condicions, i que actuen de "falsos autònoms". Fins ara cobraven 8 euros l'hora i, segons els repartidors, Deliveroo ha passat a pagar 4 euros per comanda als ciclistes i 4,25 euros als motoristes, i els obliga a estar disponibles al carrer un mínim de tres hores.

Cada treballador firma un contracte mercantil de prestació de serveis amb Deliveroo, i qui no ha accedit a subscriure el nou ha anat directament al carrer el 8 d'agost. "Ens han fet fora com a mínim a trenta persones d'una tacada", adverteix Oriol Alfambra, un dels portaveus de la plataforma Riders x Derechos, en la qual s'han unit els treballadors. Segons Alfambra, Deliveroo ja els va advertir: "Si no firmàvem, no podríem treballar".

Es queixa que els que han acceptat el nou contracte l'han rubricat "sota coacció" i considera que no s'ha produït "cap incompliment" que justifiqui rescindir l'anterior, motiu pel qual preveuen denunciar l'empresa al jutjat i a Inspecció de Treball. Els riders es mobilitzaran el 30 de setembre, en el marc d'una protesta europea, i no pensen limitar-se aquí: preveuen crear una cooperativa, amb la seva pròpia aplicació, per fer encàrrecs o dur el menjar a gent gran.
 

Protesta de «riders» de Deliveroo davant de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: ACN

CIUT'ART
5. Temporalitat i sense descans en museus públics

En l'àmbit cultural també impacten les externalitzacions en les condicions dels treballadors. Ara ja ha caigut en l'oblit perquè ha transcorregut més d'un any, però la primavera de l'any passat els empleats dels serveis d'atenció dels museus públics de Barcelona, contractats pels Serveis Educatius Ciut'art, van recórrer a la vaga. L'acció va obligar a tancar centres com el MACBA i la Fundació Tàpies, però es va aconseguir un acord després que Ciut'art cedís "en tots els punts" que reivindicaven els treballadors, va celebrar el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).

Acabar amb la subcontractació era l'objectiu de SUT, ja que "els abusos derivats del treball assalariat s'amplifiquen" amb aquesta pràctica, però considerava que no s'aconseguirà si abans no es planta cara "als abusos quotidians". Les reivindicacions principals es referien a les vacances i els festius –difícilment feien els dies que tocaven, i els festius havien de treballar i no es compensaven-, i a "l'ús abusiu de la contractació temporal en frau de llei". Amb l'acord, Ciut'art va regularitzar les vacances, cosa que va permetre recuperar 764 dies que l'empresa devia a la plantilla. Els treballadors també van aconseguir un dia lliure per cada festiu treballat, a més de rebre el plus previst en el conveni.
 

Mobilització de treballadors de Ciut'art davant la Fundació Tàpies. Foto: Jordi Bes

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Mercedes Vidal dimissió
Marc Leroy, 12/08/2017 a les 21:13
+18
-0
Fora corruptes de l'ajuntament!

Que dimiteixi aquella persona que ha intentat privatitzar TMB i només ha pogut a mitges abans de que es beneficii d una porta giratoria.
Residencias de gent gran
Anònim, 12/08/2017 a les 21:55
+13
-0
La gestió de les residenciàs de gent gran també esta externalitzada i gestionadaper Eulen, Ingesan i altres empreses similars i t'acord amb l'informacio apareguda els dares mesos la situació es investigada per el sindic de Greuges i la sindica de Barcelona.

De les prop de 200 residències de gent gran que hi ha a Barcelona, les públiques no arriben a la trentena, segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Les deficiències detectades en les cinc que gestiona Ingesan-Asproseat poden ser només "la punta de l'iceberg" d'una situació que es pot repetir en altres centres. A partir de la seva denúncia –el síndic de Greuges i la síndica de Barcelona investiguen el cas-
Contra la precarietat!!!
Antoni Ferret, 12/08/2017 a les 22:01
+1
-8
Vejam: 1) Els treballadors/es dels museus se n'han sortit. / 2) El personal de l'aeroport i el del Bicing són dos casos que afecten empreses públiques o l'Ajuntament, que ho té externalitzat (i no l'hi hauria de tenir). Aquí s'ha d'aconseguir una implicació de les institucions públiques. / 3) Els casos de la neteja dels hotels i el repartiment d'aliments són empreses privades, contra les quals s'ha de lluitar amb aferrissament fins a fer-los cedir. Atenció sindicats!!
Clars exemples que dona l' administració pública
Anònim, 12/08/2017 a les 22:28
+6
-0
Després ens demanen que paguem religiosament els impostos, cada dia més elevats. I t' en adones que els polítics han dimitit en els seus valors morals i del servei públic al que estan obligats s dónar, totes les administracions fan el mateix: externalitzar els serveis en un propòsit de... no se sap , en teoria treure un millor rendiment, a la pràctica precaritzar el treballador i la funció pública.
Si segueixen per aquest camí ens preguntarem, potser: per què complir amb els nostres deures? si els polítics no fan el que haurien de fer i alhora son corruptes, defraudadors.
Cal una revolució, que els senyors polítics, massa mandrosos no volen fer. De servidors públics es converteixen en VIP's al que els hem de pagar bé perquè no robin, quina falta de vocació. Els diners ho espatllen tot.
contents els votants de la Colau?
Anònim, 13/08/2017 a les 08:18
+3
-0
Us ha enrredat. La Colau, entre el PP i el PSOE

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:06 OPINIÓ Rendir-se no és una opció. Article de Laura Pinyol.
 22:30 LA VEU DE NACIÓ Diguem no. Article de Germà Capdevila. 
 22:29 OPINIÓ Confrontació. Article de Jaume Barberà.
 22:28 OPINIÓ Eleccions o independència? Article de Quim Torra.
 22:13 Carod-Rovira demana a l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla que no voti  «contra Catalunya».
 21:50 Rajoy pot controlar el Govern si no va impedir l'1-O? Cinc claus per a una setmana decisiva. Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular. El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència. Informen Ferran Casas Joan Serra.
 21:40 ERC arrasaria en unes noves eleccions al Congrés, segons una enquesta d'«El Periódico». Els republicans superarien amb claredat els "comuns" i el PDECat obtindria la mateixa representació que PP i Ciutadans.
 21:08 Ertzaines promouen un manifest a favor dels Mossos i Trapero. Els agents bascos surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix.
 20:40 L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons una enquesta d'«El Periódico». ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015.
 20:30 Els "comuns" reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat, per Sara González. El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció.
 19:59 L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest diumenge, des de París, que unes eleccions a Catalunya convocades per l’Estat a partir del 155 “no serien una solució”. Tot i admetre que uns comicis “tard o d’hora” se celebraran, perquè “s’ha arribat a l’esgotament d’un procés”. Colau ha demanat una convocatòria a les urnes  amb “una normalitat institucional, sense una DUI i ni el 155”.
 19:45 Serret alerta que l'aplicació del 155 «posa en risc les polítiques agràries». La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid.
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Un centenar d'agents de la policia basca surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"