finances públiques

Recursos, ordinalitat, bestretes...: el model de finançament segueix castigant Catalunya

Un informe d'Ángel de la Fuente constata que la Generalitat rep, per cada català, 381 euros menys del que la Junta d'Extremadura rep per cada extremeny, tot i que aquests paguen molts menys impostos

L'estudi també apunta que Catalunya ha prestat 5.000 milions a l'Estat a interès zero en tres anys o que és el territori, junt al País Valencià, on el finançament millorarà menys el 2018

| 08/08/2017 a les 20:56h
Arxivat a: Política, finances públiques, Ángel de la Fuente, Fedea, dèficit fiscal, finançament, model de finançament, finançament autonòmic
Junqueras, Sáenz de Santamaría i Montoro | ACN
El greuge econòmic de l'Estat amb Catalunya i, en conjunt, els Països Catalans, és una realitat ben coneguda en els territoris afectats. I a més, no paren d'aparèixer informes que insisteixen que aquesta realitat no només és invariable, sinó que fins i tot creix durant la crisi i any rere any. L'últim estudi que ho corrobora l'edita la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) i el seu autor és l'economista Ángel de la Fuente, gens sospitós de flirtejar amb el sobiranisme, ja que és un dels fundadors de C's i és l'assessor del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per fer les balances fiscals del govern espanyol que minimitzen el dèficit català.

En aquest informe, referit a la liquidació del model el 2015, De la Fuente també juga amb les dades per intentar reduir el que greuge català i, per exemple, minimitza el cost de fomentar les llengües cooficials i atribueix part dels recursos que l'Estat transfereix amb aquest objectiu a Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Galícia a transferències per a competències comunes. Fent això, l'autor infla en 430 milions els recursos d'aquests territoris per a competències homogènies, aquelles que serveixen per comparar la suficiència financera entre autonomies. Sigui com sigui, nombroses dades deixen ben clar que alguns desequilibris no es poden maquillar.

1. El principi d'ordinalitat mai no es compleix

La reivindicació del principi d'ordinalitat en el sistema de finançament va ser una de les principals demandes del catalanisme durant la negociació de l'Estatut, fins al punt que la va aconseguir incorporar al text definitiu, per bé que la sentència del Tribunal Constitucional en va rebaixar l'efectivitat. Pràcticament a zero, pel que s'ha pogut comprovar. Segons aquest principi, la solidaritat interterritorial no pot provocar que, després del repartiment de recursos, una comunitat passi a tenir-ne menys que una que inicialment era més pobra.

Any rere any, però, Catalunya és el territori que més recursos aporta per habitant, clarament per sobre de la mitjana (en aquest cas, 16,5 punts), i, per contra, després la seva administració autonòmica és la cinquena que menys en rep, per sota de la mitjana (en aquest cas, quasi 2 punts). Per tenir clar fins a quin punt s'incompleix el principi d'ordinalitat, però, caldria tenir també en compte les inversions i la despesa directa de l'Estat a cada territori, unes xifres que tampoc no beneficien massa Catalunya.
 
ÍNDEX DE FINANÇAMENT EFECTIU A COMPETÈNCIES HOMOGÈNIES, PER HABITANT AJUSTAT (2015)

 
2. Quasi 400 euros menys per català que per extremeny

La traducció de l'anterior gràfic en xifres implica que cada català paga més impostos que la mitjana d'espanyols -neutralitzant els efectes d'una política fiscal diferent de cada govern, és a dir, si tots els tipus de tots els impostos fossin iguals per a tots els ciutadans de l'Estat- i, per contra, les seves administracions reben menys recursos que la mitjana per oferir serveis a la ciutadania -de nou, amb el supòsit que les competències fossin homogènies i, per tant, restant els recursos destinats a competències pròpies, com els Mossos o presons-.

Per concretar, la Generalitat rep 381 euros per català menys del que la Junta d'Extremadura rep per cada extremeny (2.312 euros i 2.693 euros, respectivament), i això que cada català paga uns 1.000 euros més que cada extremeny en impostos.

3. Catalunya presta a l'Estat 5.000 milions a interès zero en tres anys

L'Estat treu pit sovint del crèdit que ofereix a les comunitats autònomes a través del fons de liquiditat autonòmica, com si fossin uns recursos que regalés. En realitat, però, no deixa de ser un préstec que les comunitats han de retornar durant deu anys a un interès determinat. En canvi, el govern espanyol mai no parla dels càlculs que sempre fa a la baixa a l'hora de calcular les bestretes a transferir any a any als governs autonòmics. La previsió sempre està per sota de la millora econòmica final i, per això, els executius de les comunitats no poden gaudir de la totalitat dels recursos que han pagat els seus ciutadans i que els pertanyen, segons el model de finançament, fins dos anys més tard, quan s'ha liquidat l'exercici corresponent i l'Estat passa comptes.

Llavors, Montoro traspassa els diners que falten a cada comunitat, però sense interessos, tan sols la xifra neta, malgrat que aquests han estat uns recursos que fins llavors ha gestionat i gastat l'Estat, impedint que cada territori fes polítiques anticícliques contra la crisi. D'aquesta manera, per exemple, Catalunya ha finançat a l'Estat 5.048 milions a interès zero entre 2014 i 2016, mentre que el conjunt de les comunitats li han cedit durant dos anys la gestió de 25.233 milions.
 
BESTRETES QUE LES COMUNITATS NO COBRARAN FINS DOS ANYS MÉS TARD PELS CÀLCULS A LA BAIXA DE L'ESTAT

 
4. Els territoris on menys millorarà el finançament el 2018

Per si fos poc, no sembla que el greuge s'hagi de corregir els propers anys. La millora econòmica provocarà que els recursos del sistema de finançament millorin en cada exercici, però no necessàriament de forma especialment positiva per a Catalunya.

Si el model no canvia aviat -com no sembla que hagi de passar, malgrat els retards acumulats-, De la Fuente calcula que els recursos de les comunitats augmentin prop d'un 4% el 2018 -en aquest cas, sense tenir en compte competències homogènies o impostos cedits-. Ara bé, de forma ben desigual: mentre a les Canàries ho farà en un 8,63% i a Aragó en un 6,71%, al País Valencià tan sols creixerà un 0,83% i a Catalunya, un 2,09%. Seran els dos territoris on l'increment sigui més baix.
 
INCREMENT DELS RECURSOS DEL SISTEMA DE FINANÇAMENT EL 2018

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Una pregunta
Anònim, 08/08/2017 a les 21:36
+21
-102
Supongo que todo el mundo tiene claro que este modelo de financiación fue el pactado y negociado en su día por psoe y cdc no?? Porque convendría recordar cómo llegamos aquí, así como pedir al govern que haga algo útil (ya sé que parece imposible) y Negocie un modelo mejor que es lo que debería estar haciendo, y no estar entreteniendo a la gente con la arcadia independiente que todo el mundo sabe que no llegará y que es la excusa perfecta para no hacer NADA y que todo siga igual. La independencia lo perdona todo
Una resposta 21:36
Anònim, 08/08/2017 a les 23:27
Interessant
+85
-18
Tan poca cosa és Espanya (Ancha es Castilla) que no pot viure per si sola ... Miri vostè, tenim motius històrics, culturals, econòmics ... però ara el que compta és que tenim un projecte nou, i aquest projecte és cosa nostra, de la gent de Catalunya. // * //
Impressionant
Quin pais!, 09/08/2017 a les 00:27
+15
-67
Un estudi econòmic seriòs per un economista seriòs ens demostra, de manera fefaent, que els rics paguen mes impostos i reben menys serveis en proporció als impostos pagats que els pobres.

Corre la brama que d'aixó en dirà "funció redistributiva" i anirà a vendrel's la idea als paisos nòrdics, on sembla ser que els rics no paguen impostos i reben subvencions dels pobres per ser tan guapos (gairebé tan guapos com els catalans).

Ara seriosament, aquest cretí es pot posar a la cua de ploramiques neoliberals fins que ens digui, si té pebrots, quina es la renda per càpita amb i sense correció dels ingresos rebuts de l'estat, a veure què passa.

(I ja de passada, que ens expliqui quin impacte tenen coses com els mosos cobrant 4000 euros al mes, un 60% més que els altres cossos i forces de sseguretat que operen a Catalunya)
Segona resposta 21:36
Anònim, 09/08/2017 a les 00:42
Interessant
+65
-11
Suposo que escrius tot aixó per provocar i tocar el que no sona però un consell, no perdis el temps. Els independentistes tenim arguments molt més seriosos per ser-ho que tú per defensar el dependentísme.
I si realment dius el que penses, amic, la cosa es complica. Podries provar per tornar a anar a l'escola però crec que ja no hi ha remei.
Anims que ja resta poc!
Anònim, 09/08/2017 a les 01:19
+30
-8
Aquesta opressio i explotacio economica s'acaba!!
Amb la "revolucio" independentista ja no caldra fer la revolucio economica-social!!
Increible !!
Anònim, 09/08/2017 a les 01:22
+29
-10
Diuen que apartir del 2-O ja no formarem part de l'Estat español i segueixen presentant dades comparatives de l'any 2018 !!!!!!!!!
On és la famosa web?
Anònim, 09/08/2017 a les 08:37
+8
-29
La web que prometia donar resposta a tots els interrogants sobre el referèndum on és? com que no cobro del procès i tampoc tinc fe cega en JxS em surten dubtes... no veig TV3 lo suficient em temo.
Com seria Catalunya ara si l'estat espanyol...
Anònim, 09/08/2017 a les 09:06
+46
-15
Ens han enganyat a milions de catalans durant 39 anys!
Ens han espoliat els nostres recursos durant 39 anys!
Ens han menyspreat la nostra llengua i la nostra cultura durant 39 anys!
Ens han empobrit durant 39 anys!

Catalunya ja no vol continuar dins l'estat espanyol!
Llibertat i independència!!!!
Guanyar eleccions a Extremadura a costa d'empobrir Catalunya
Anònim, 09/08/2017 a les 09:40
Interessant
+61
-9
"El PP dice que un cupo catalán obligaría a Extremadura a devolver competencias" (Sanitat i educació)
Ens roben cada any, no podem fer les millores a les nostres infraestructures que millorarien els nostres serveis (Rodalies/RENFE, El Prat/Aena), ens ataquen el sistema sanitari provocant retards i massificació de malalts a hospitals i centres d'atenció primària...
Si continuem encadenats a l'estat espanyol, continuarà el patiment i augmentarà la pobresa. El 12% dels treballadors catalans són pobres i 300.000 nens i nenes que viuen a Catalunya mengen 3 vegades al dia gràcies a les ajudes socials.
ELS NOSTRES JOVES I ELS NOSTRES NENS ES MEREIXEN UN FUTUR MILLOR!!
PER ELLS FAREM EL REFERÈNDUM! EL NOSTRE REGAL PER A ELLS SERÀ LA INDEPENDÈNCIA!!
El càstig de Catalunya
un català, 09/08/2017 a les 09:46
+141
-158
L'única cosa que castiga Catalunya sou els independentistes. El poble català està fart de vosaltres!!
Difusio!!!!!
Jcss, 09/08/2017 a les 10:13
+12
-44
Dons , si tot aixo es tal com diu l'informe , perque la Generalitat no ho difont a tort i a dret ....
Tant costa editar milers de folletons i explicar-ho
Ja sabem que el Sr Junqueres ho diu sempre , pero are ho diu un Sr " gens independentiste"...
Aprofitem carai..!!
Calumnies a les 21:36 de suposats pactes i negociacions
Anònim, 09/08/2017 a les 10:28
+41
-5
L'any 2012 el president Mas, va anar Madrid a proposar a Rajoy un pacte fiscal . El president espanyol no li va fer cas. Ell no ho sap, però acaba de donar un nou impuls al procés sobiranista
Raca-Raca.
Anònim, 09/08/2017 a les 11:09
+8
-48
Los Catalanes, cada día más cansados de este Govern, separatista, veremos que charlotada inventan de cara al 02 de Octubre para seguir con el cuento de nunca acabar. Eso sí, cobrar buenos salarios por dedicar tiempo y esfuerzo a desprestigiar nuestro país, no faltará.
Visca Catalunya y Viva España.
abran los ojos
Anònim, 09/08/2017 a les 11:23
+9
-42
para Guanyar eleccions a Extremadura a costa d'empobrir Catalunya.
antes de largar tantas mentiras por la boca informate lee mas prensa viaja un poco y veras que los que te estan robando son los que gobiernan cataluña empezando por la famiglia pujol , el CDC con el 3% , Millet, Sumarroca, Abertis , etc y sobre todo el pruses con sus embajadas viajes hoteles fiestas para hacer el ridiculo . Todo ese dinero que dices que el gobierno roba a cataluña va a parar al pruses . Informate antes de hablar
Al primero de todod
Anònim, 09/08/2017 a les 11:55
+18
-9
Ya fuimos a mejorar la situacion, nos mandaron a casita sin ninguna contra oferta. Lo logico cuando vas y sueltas una oferta es una contraoferta: 0 ofertas por el gobierno de españa a todad nuestras ofertas. Pues con un negociador asi, no se tu, pero yo rompo las negociaciones y me voy por libre, tu igual sigues arrastrandote, en una empresa te chutarian por no buscar otras vias que no fueran negociar con unos gilipollas que ni te hacen contraofertas por pagarte por nada. Pues aqui nos han propuesto algo, y ha ganado las elecciones esa propuesta frente a ninguna del gobierno de españa: independencia, ahira queremos votarla, sigue a tiempo de haver contraofertas. Se termina el plazo al dia de la votacion. Despues de votar que no vengan con ofertas. Que hace tu amado lider rajoy y los partidos para combatir el conflico en cat? Con politica, con hechos que contenten a los votantes que no dejaran de votar a indepes, que hacen? Naaaada. Y criticas a aquellos que han propuesto varias alternativas con la amenaza que si no caia ninguna y no habia contraofertas el ultimo paso era independencia, y nada, se pensaron que era un farol, y asi os va, que todos los politicos de españa tienen que estar cada dia dando declaraciones de cat xD algo que se ve interesa y preocupa a la totalidad de partidos, y desde joder el estatut, no han hecho nada mas que ampliar sus jodeduras, porque se dieron cuenta no se en que universi, que al joder cataluña se paliaba el conflicto. Ya te digo, sera lo que piensan, pero los resultados electorales muestran algo muy distinto
Dependentistes.....ni us heu pres la molèstia de llegir l'article
Anònim, 09/08/2017 a les 21:00
+9
-3
L'article ho deixa ben clar, fets i no paraules, ja son massa anys d'aguantar espoli i menyspreu, esta demostrat, ni canvien ni volen canviar, rés a fer.

Sols hi ha una solució, l'1O tots els catalans a votar SI II*II

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern