El comitè veu insuficient la proposta del Govern per desencallar el conflicte del Prat

Els treballadors votaran el document de Treball en assemblea aquest | Eulen accepta la proposta i demanarà anul·lar el judici previst per també per dijous | El Govern és optimista i destaca l'apropament de les posicions

Els representants d'Eulen i la directora de l'aeroport del Prat a la reunió d'aquest dimarts
Els representants d'Eulen i la directora de l'aeroport del Prat a la reunió d'aquest dimarts | ACN
Redacció
08 d'agost del 2017
Actualitzat el 09 d'agost a les 7:57h

El comitè de vaga dels vigilants de seguretat del Prat no ha acceptat la proposta de mediació de la Generalitat segons han confirmat fonts del Departament de Treball a NacióDigital. En declaracions als mitjans, Joan Carles Giménez, ha considerat que la proposta del Govern és insuficient perquè estableix un complement salarial de 200 euros, allunyat dels 350 que reclamen el comitè. La data clau serà dijous, quan el comitè portarà a l'assemblea dels treballadors la proposta final de la Generalitat amb les "millores" de les parts. Allà, 350 treballadors decidiran si l'accepten o mantenen les reclamacions del comitè. 

Minuts abans de la decisió del comitè de vaga, Eulen ha acceptat la proposta "en general però amb petits matisos", en considerar que està molt per sobre de les concessions que l'empresa havia fet als treballadors. Tot i així, Eulen ha afirmat que "en el seu esforç per solucionar el conflicte, l'empresa s'adhereix a la proposta de mediació acceptant així aquestes desproporcionades condicions", i assegura que té intenció de resoldre el conflicte el més aviat possible.

Eulen demana aturar el judici

Malgrat el desacord, Eulen sol·licitarà al Jutjat Social 9 de Barcelona la suspensió del judici que estava previst per a aquest dijous després que la direcció de l'empresa interposés un conflicte col·lectiu acusant al comitè de vaga de convocar una vaga "il·legal i abusiva".

Segons ha explicat el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, en declaracions als mitjans després de la quarta jornada de mediació, la direcció d'Eulen i el comitè de vaga sol·licitaran per escrit la suspensió del judici argumentant que estan al mig de negociacions per solucionar el conflicte laboral a l'aeroport. L'empresa va presentar el conflicte col·lectiu al·legant irregularitats a l'assemblea en la qual es van convocar les aturades parcials a l'aeroport.

Ginesta també ha destacat també que Aena s'ha compromès en dues de les condicions del comitè de vaga: es mantindran les condicions del servei i no s'empitjoraran les condicions en cas de nova licitació. Aquest compromís s'ha de fer arribar per escrit aquest dimecres al Departament de Treball.  

El secretari de Treball ha assegurat que el compromís per escrit estarà redactat abans de l'assemblea dels treballadors del dijous perquè puguin abordar la votació de la proposta de mediació que ha presentat aquest dimarts al migdia el departament i han ''millorat'' les parts -empresa i treballadors- en el transcurs de la sessió de la tarda. 

La Generalitat pren part activa en la negociació

Amb la seva proposta, Treball ha decidit prendre part activa en la negociació entre l'empresa Eulen i treballadors per intentar solucionar el conflicte del Prat. Durant tot el matí s'han dut a terme reunions bilaterals entre Treball i les diferents parts, que han fet les seves propostes. A partir d'això, la Generalitat ha elaborat un document amb una nova proposta que hauran de discutir els vigilants de seguretat i Eulen, amb l'objectiu d'intentar evitar que hi hagi més aturades parcials el pròxims dies i la vaga indefinida prevista pel dia 14.

La proposta de Treball recull tot un seguit de millores organitzatives i salarials que passen per establir un complement salarial de 200 euros, més alt del que va proposar l'empresa (155 euros) però més baix que les exigències dels treballadors (350 euros). Alhora, també proposen incorporar un cinquè vigilant per filtre de seguretat a l'aeroport, fet que suposaria la contractació de 51 persones. A més, en la proposta del Govern també es recull la contractació de 25 persones que serviran de reforç per millorar la qualitat del servei. 

El salaris, punt clau de la quarta jornada de reunions

La quarta jornada de reunions entre Aena, l'empresa de seguretat Eulen i treballadors de l'aeroport del Prat, amb la mediació de la Generalitat, ha arrencat passades les 9.00 hores amb el focus posat en els salaris després que les negociacions de dilluns acabessin sense acord. En declaracions als mitjans abans d'entrar a la Conselleria de Treball, l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha explicat que durant les reunions d'aquest dimarts s'aprofundirà en les reclamacions econòmiques dels vigilants dels controls de seguretat, que demanen un increment salarial de 350 euros davant l'oferta de la direcció de la companyia, que és de 155 euros.

"Demanem 350 euros i 100 vigilants més, i Eulen ens proposa 155 euros i 21 vigilants", ha criticat, i ha afegit que no entén com la direcció posa damunt de la taula aquest increment de personal, que per Giménez és insuficient. Per això, s'ha mostrat prudent i ha demanat esperar els quadrants que presentarà Eulen per mostrar com organitzarà els 21 nous empleats que ha proposat i que han de cobrir les exigències dels treballadors.

L'assessor del comitè de vaga també ha avançat que veu molt difícil que aquest dimarts s'aconsegueixi un acord i ha emplaçat els mitjans a esperar a l'assemblea que tindrà lloc el dijous, "que serà per informar els treballadors i per decidir si es prenen més mesures, i no per portar cap acord definitiu ". "Segurament demà ens tornem a reunir", ha avançat abans d'iniciar la quarta jornada de negociacions.

A la reunió de mediació d'aquest dimarts ha assistit, per part d'Aena, la directora de l'Aeroport de Barcelona, ​​Sonia Corrochano; el comitè de vaga d'Eulen i una representació de la direcció de la companyia. Des de la Generalitat, han participat el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i el director de relacions laborals, Enric Vinaixa.

 

Cues a l'aeroport del Prat Foto: ACN

Dimarts sense vaga però amb cues

Fins divendres els treballadors d'Eulen no tornaran a convocar una vaga parcial a l'Aeroport de Barcelona-el Prat, de manera que fins llavors es poden allargar les negociacions. Mentrestant, l'Aeroport del Prat ha registrat la matinada d'aquest dimarts cues de gairebé una hora de passatgers que esperaven creuar els controls de seguretat, tot i que per a avui no hi ha prevista cap aturada parcial dels treballadors d'Eulen.

A les 5.20 hores de la matinada s'ha produït un pic d'espera màxim de 56 minuts, però les acumulacions de passatgers s'han anat reduint i des de les set del matí el període mitjà d'espera oscil·la entre els 20 i els 30 minuts a les dues terminals, segons fonts d'Aena. D'altra banda, també atribueixen aquestes aglomeracions al fet que a primera hora del matí hi ha pocs filtres oberts i a què molts passatgers anticipen moltes hores la seva arribada a l'aeroport per la por a perdre el vol. Per a aquest dimarts, estan previstos 498 vols de sortida, amb un total de 78.490 seients.

Arxivat a