VÍDEO Arran justifica l'atac al bus turístic: «No és violència, és autodefensa»

L'organització juvenil lamenta que el debat se centri en l'acció i no en "el model de turisme massiu que mata els barris i destrueix el territori" | Santi Vila condemna l'atac: "No pots fer servir la violència contra les persones que pensen com tu"

El bus turístic atacat per quatre encaputxats
El bus turístic atacat per quatre encaputxats | Youtube
Redacció
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:58h


Arran, l'organització juvenil que va reivindicar l'atac de dijous al matí a un bus turístic de Barcelona, ha justificat avui l'acció a RAC1 i ha lamentat que el debat s'hagi acabat centrant en el format de la protesta i hagi oblidat les causes que l'han motivat. "No és una qüestió de violència, és autodefensa", ha argumentat la portaveu del col·lectiu, Laura Flores. "No parlem de la violència que comporta aquest model turístic, no parlem de violència quan condemnes gent a treballar moltes hores, en negre, a famílies que han de marxar del lloc on estan arrelades", ha lamentat. 

Flores ha explicat que l'acció s'emmarca en diverses mobilitzacions arreu del territori. "La nostra pràctica política també consisteix a fer accions de visualització com aquesta. En el tema del turisme massiu, fa només una setmana a Palma de Mallorca es va realitzar una acció i a València es va ocupar simbòlicament un pis d’Airbnb. És una més de tantes". El col·lectiu reivindica que el model turístic actual "mata els barris i destrueix el territori". 
 
Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que investigarà per què van trigar 24 hores a conèixer l’atac en un bus turístic. Agustí Colom, regidor de Turisme, ha explicat que no li consta que hi hagi hagut cap altre incident similar i que el consistori tindrà a principis d’aquesta setmana tota la informació per presentar la denúncia contra els fets.

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha condemnat l'acció: "No pots fer servir la violència contra les persones que pensen com tu", ha lamentat. Vila que ha afegit que per més legítimes que puguin ser les reivindicacions, mai es pot vehicular per la via de la "violència" i ha apuntat que això perjudica greument la imatge de Barcelona. "No hi ha ni un ciutadà sensat que vegi bé un fet d’aquestes característiques. S’ha de reprovar del tot", ha sentenciat. 

Els fets es remunten a dijous al matí quan quatre encaputxats van atacar un bus turístic de Barcelona als voltants del Camp Nou. Va ser sobre les onze del matí a l'avinguda de Joan XXIII, a prop del Camp Nou, a la parada de la línia blava del bus turístic. Els quatre encaputxats van assaltar el vehicle, van pintar al parabrises "El turisme mata els barris" i van punxar un roda. Tot seguit, van fugir.

Malgrat l'atac, l'autobús va poder arribar a la parada i els passatgers van pujar a un altre vehicle per continuar la ruta sense més incidències. L'Ajuntament de Barcelona el va qualificar com un "acte vandàlic" i "aïllat". Arran va reivindicar-ne ahir l'atac per "denunciar el model de turisme massiu que mata els barris, destrueix el territori i condemna a la misèria a la classe treballadora".

Ada Colau denunciarà l'acció i Santi Vila estudia sumar-se

L'alcaldessa Ada Colau va dir en un tuit que demanarà un informe sobre l'atac al bus turístic i que el denunciarà. "Protestar pel turisme no pot passar mai per intimidar persones ni fer malbé equipaments", va apuntar.
 
Per la seva banda, el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat encarregarà als seus serveis jurídics que valorin les mesures legals que es podrien emprendre contra els responsables de l'atac a un bus turístic dijous passat a Barcelona. El conseller Santi Vila va piulat al seu compte Twitter sobre l'incident: "Intolerable! Encarrego serveis jurídics @empresacat que estudiïn mesures legals contra els responsables. Tolerància zero a la turismofòbia".
 
Empresa ha detallat que les mesures a estudiar podrien ser sumar-se a la denúncia interposada per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) "en defensa de l'interès legítim del Govern" o, en cas que s'obri causa al jutjat, estudiar personar-se com a acusació particular. 
Arxivat a