Arrenca el compte enrere de l'1-O: Junts pel Sí i la CUP registren la llei del referèndum

Els dos grups enceten el tràmit per "urgència extraordinària" de la norma poques hores abans que el TC es reuneixi per tombar la reforma del reforma del reglament del Parlament

Junts pel Sí i la CUP han registrat la llei del referèndum
Junts pel Sí i la CUP han registrat la llei del referèndum | Junts pel Sí
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:20h
A les acaballes de l'últim ple de la temporada, tots els diputats de Junts pel Sí i la CUP van anar als despatxos dels grups parlamentaris a signar la llei del referèndum. Es tractava d'un gest simbòlic per expressar unitat en la recta final cap a la consulta vinculant, ja ha arrencat amb la presentació davant del registre del Parlament de la norma que ha de permetre la celebració de l'1-O. Representants de les dues formacions han estat els encarregats de materialitzar el tràmit poques hores abans que el Tribunal Constitucional (TC) es reuneixi per suspendre, a instàncies del govern espanyol, la reforma del reglament del Parlament pensada per agilitzar la desconnexió.

Lluís Corominas, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, ha assegurat que la llei s'ha registrat pel tràmit d'urgència extraordinària, i ha considerat que tot es farà "dins del reglament i la legalitat". L'han acompanyat Jordi Orobitg i Marta Rovira, de Junts pel Sí, i Benet Salellas i Gabriela Serra, de la CUP. Corominas ha volgut recordar que "la democràcia avui a Catalunya no l'aturaran ni Rajoy ni el TC", que s'ha de pronunciar sobre el recurs del govern espanyol. "La resposta a la impugnació al és la presentació de la llei del referèndum d'autodeterminació", ha reblat el dirigent de Junts pel Sí.

Salellas, per la seva banda, ha qualificat la norma com una "llei de país", i ha indicat que buscaran suports més enllà de Junts pel Sí i la CUP per aprovar-la, en un missatge dirigit cap a Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), en el seu moment crítica amb el text. "Davant les amenaces, ni un pas enrere, presentem la llei del referèndum i la defensarem amb fermesa", ha afirmat el diputat anticapitalista. "Farem tot el que estigui a les nostres mans per implicar-hi més forces polítiques", ha insistit.
 
El calendari dels independentistes passa per reunir la mesa del Parlament el 16 d'agost i qualificar -és a dir, decidir si admet a tràmit o no- la llei del referèndum. Ciutadans i PSC van reclamar divendres, a porta tancada, que la mesa -el màxim organisme rector de la cambra- es reunís just després que Junts pel Sí i la CUP registressin la norma, però Junts pel Sí -amb quatre dels set membres de la mesa- no ho va considerar necessari.

El dia 16 d'agost el nou reglament del Parlament, segons l'ordenament del TC, ja no estarà vigent, de manera que caldrà decidir si saltar-se la suspensió o bé buscar altres vies per aprovar la llei del referèndum. "El que és segur és que la norma es votarà i que s'arribarà a temps", sosté un alt dirigent de Junts pel Sí consultat per NacióDigital.
 


Una de les vies que podria permetre el seu tràmit és que la llei es presentés per la via d'urgència a través del Govern, però no és la que té més partidaris. Diputats consultats parlen de l'article 81.3 del reglament, que permet alterar l'ordre del dia si ho demanen la majoria dels diputats. Cap resposta és encara oficial perquè l'independentisme es manté expectant davant les actuacions de Madrid pr frenar l'1-O, tot i que s'insisteix que "a cada problema s'hi trobarà una solució". El sobiranisme, en teoria, té un pla que ha de permetre celebrar el referèndum "en el pitjor dels escenaris", fins i tot a través d'un recompte manual en cas de boicot informàtic per part de l'Estat.

Del "numeret" al no-debat

Poca estona després del registre de la llei, la diputada socialista Alícia Romero oha comparegut per demanar a la mesa del Parlament que ni tan sols admeti a tràmit la norma en la reunió que se celebrarà el 16 d'agost. "Aquesta llei no s'hauria ni de debatre", ha apuntat Romero, que ha destacat que el referèndum, tal i com està dissenyat, "no compleix cap garantia democràtica". També ha indicat que el cens establert -encara no concretat- no seria "legal".

La diputada ha assenyalat que no comparteixen "estratègies" amb el govern espanyol a l'hora de presentar un recurs davant del TC per frenar el reglament del Parlament. Al mateix temps, però, ha confiat que Junts pel Sí i la CUP s'adequaran a la reforma que es va aprovar la setmana passada a la cambra catalana.

Lorena Roldán, diputada de Ciutadans, ha assegurat des de Madrid -on el seu partit i el PP han presentat un recurs d'empara al TC contra la reforma del reglament- que el registre és un "numeret" més dels "colpistes de cotxe oficial". "Carles Puigdemont i Oriol Junqueras s'amaguen darrere de la seva acta de diputats perquè no volen assumir les seves responsabilitats", ha destacat Roldán. "Volen fer callar l'oposició", ha defensat Andrea Levy, diputada del PP al Parlament i membre del nucli dur de Rajoy al partit.

La llei de transitorietat, més endavant

Mentre la llei del referèndum va fent via, la de transitorietat segueix guardada en un calaix. El contingut està totalment tancat després que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras l'hagin revisat personalment, juntament amb els arquitectes de la desconnexió -Carles Viver i Pi-Sunyer i Josep Maria Reniu-. La norma es presentarà a finals d'agost i a principis de setembre després d'un fort debat entre el PDECat, ERC i la CUP. Els primers van pressionar per ajornar-ne el calendari, perquè consideren que ara "només toca parlar del referèndum", segons alts dirigents consultats per NacióDigital.

Pi-Sunyer, en una compareixença parlamentària a mitjans de desembre, va assenyalar que el Govern detallaria el grau d'avenç en estructures d'estat abans de convocar el referèndum. La idea és que la ciutadania tingui totes les garanties en el moment de la votació. Les conseqüències en cas que guanyi el no són òbvies-convocatòria d'eleccions autonòmiques, com demana l'oposició repetidament-, mentre que les del , a banda de la proclamació de la independència, encara requereixen detalls més concrets.

Llei del referèndum registrada per Junts pel Sí i la CUP by naciodigital on Scribd