56 ferits, un de greu, en l'accident d'un tren a l'estació de França

El comboi de la línia 2 de Rodalies procedia de Sant Vicenç de Calders i ha xocat contra un topall de l'andana

El SEM atenent els ferits a l'estació de França
El SEM atenent els ferits a l'estació de França | ACN
Xevi Pujol / Sergi Ambudio
28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:07h
Cinquanta-sis ferits, un d'ells greu, és el balanç definitiu de l'accident ferroviari a l'estació de França de Barcelona. Un comboi de Rodalies, procedent de Sant Vicenç de Calders, ha xocat contra el topall final de l'andana quan realitzava la maniobra d'estacionament. L'accident s'ha produït cap a un quart de vuit d'aquest matí,

Segons ha informat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en total hi ha 56 dels 70 viatgers afectats. Tres persones han marxat pel seu propi peu del lloc de l'accident, i la resta han estat traslladades als hospitals del Mar, Sant Pau, Vall d'Hebron, Clínic i Sagrat Cor.

Un dels ferits és de gravetat, amb una contusió a nivell pulmonar, però no es tem per la seva vida mentre que el conductor, que ha quedat en estat de xoc, presenta un estat "menys greu". Inicialment, el SEM havia parlat de cinc ferits greus.
 

El tren accidentat a l'estació de França Foto: Xevi Pujol

L'estat dels vagons del tren sinistrat Foto: Xevi Pujol


Els Mossos han difós imatges de l'interior del comboi que mostren les destrosses provocades pel sinistre. 


El tren, de la línia 2 de Rodalies, havia sortit a les 6.02 de Sant Vicenç de Calders i ha entrat a l'estació de França per la via 11. Segons ha informat el conseller de Territori, Josep Rull, el tren estava frenant quan ha entrat a l'andana, però no ha estat a temps d'evitar el xocar amb el topall. "Per sort ha xocat a una velocitat relativament baixa, perquè si no estaríem parlant d'un accident amb conseqüències imprevisibles", ha explicat Rull. 

Tot i el sinistre, la circulació de la resta de trens no s'ha vist afectada, més enllà de la vaga convocada pels treballadors de la companyia per a aquest divendres. Cal recordar que l'estació de França, que va entrar en servei el 1929, té topalls ja que és capçalera de diverses línies de mitja i llarga distància.
 
Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Ferrocat i el SEM hi ha enviat un mínim de sis ambulàncies. L’Ajuntament de Barcelona ha activat el seu Protocol d’Actuació per Múltiples Víctimes. Fins al lloc de l’accident s’han desplaçat 18 dotacions del SEM, 11 dels Bombers de Barcelona, diverses patrulles de la Guàrdia Urbana, i nou patrulles dels Mossos d’Esquadra.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha agraït les tasques dels diferents cossos d'emergència que han actuat de forma coordinada per atendre els ferits. "Estem molt satisfets amb la seva actuació, que ha permès minimitzar els efectes de l'accident", ha afirmat. 

Per la seva banda, Renfe ha anunciat que investigarà les causes de l'accident. La circulació de la resta de trens no s'ha vist afectada, dins dels serveis mínims de la vaga convocada per a aquest divendres. A l'estació de França s'han personat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els conseller d'Interior, Joaquim Forn, de Territori, Josep Rull, i de Salut, Toni Comín, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el delegat del govern espanyol, Enric Millo. A dos quarts de dotze ha arribat també el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

Puigdemont ha rebut una trucada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per interessar-se per l'accident ferroviari, que ha obligat a retardar l'inici del ple del Parlament, inicialment previst per les 9h.
 

El conseller Josep Rull, a l'exterior de l'estació de França Foto: Xevi Pujol
 

Enric Millo, i personal de l'estació avaluant l'accident. Foto: Xevi Pujol

  
Arxivat a