Junts pel Sí insisteix que no posarà en risc els treballadors públics per l'1-O

"El procés serà net i eficaç", assegura el grup independentista després dels interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs pel referèndum

27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:48h

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull, durant el ple d'aquesta setmana Foto: ACN


Els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs no fan canviar el discurs de Junts pel Sí, almenys de moment. "No posarem en risc els treballadors públics", ha assegurat aquest dijous la diputada Carmina Castellví, del grup majoritari de la cambra, en el debat d'una moció presentada per Ciutadans que pretenia tombar que es facin servir les dades dels catalans per elaborar el cens de la consulta vinculant. "El procés serà net", ha destacat Castellví entre retrets de Ciutadans i del PP per l'afició del Govern a "saltar-se la llei" per culminar el procés independentista.

Un dels punts de la moció, que ha estat tombada amb els vots en contra de Junts pel Sí i la CUP i l'abstenció de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), pretenia que no es donessin "instruccions ni orals ni escrites" que tinguessin per finalitat que els treballadors públics "es vegin involucrats en la comunicació i utilització de dades personals dels ciutadans" destinades a "la injustificada elaboració i revelació a terceres persones de censos i llistes electorals diferents als previstos a la llei de règim electoral". Traduït: que no es puguin fer servir les dades dels catalans per crear el cens del referèndum.

El text feia referència explícita a la polèmica oberta per l'exsenador Santi Vidal (ERC), que en conferències al territori assegurava que la Generalitat tenia ja les dades fiscals de tots els catalans. Castellví ha reiterat que això és fals, i que s'ha demostrat que cap afirmació de Vidal està verificada pel Govern. Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, ha criticat els "neoliberals" de Ciutadans per posar sempre les lleis per sobre dels drets, i els ha vaticinat que es trobaran "al carrer" per defensar la sobirania catalana.

Joan Coscubiela, portaveu parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), ha fet una crítica compartida a Carrizosa i a l'independentisme: "Els extrems es necessiten". La moció també demanava rebaixar la pressió fiscal a les rendes baixes, però només ha rebut els vots a favor del PP i de Ciutadans. La resta de grups han considerat "poc seriosa" o bé "demagògica" la proposta.