L'assemblea del matí de treballadors del metro acorda aturar la vaga

Ara la decisió definitiva per desencallar el conflicte recau en l'assemblea de la tarda | La nova proposta de la Generalitat estableix increments salarials superiors i fa fixes més treballadors temporals

Redacció
27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:59h

Vaga al metro de Barcelona Foto: Adrià Costa


L'assemblea de matí dels treballadors del metro ha acordat aturar la vaga. D'aquesta manera, ha acceptat la nova proposta de mediació de la Generalitat i que l'empresa ja havia donat per bona. Ara queda l'assemblea de la tarda per certificar la fi d'un conflicte que ja arrossega tres mesos, que per molts usuaris s'ha fet etern i que ha llastrat la imatge de la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal.

3.500 empleats estaven cridats aquest dijous a assistir a les dues assemblees de treballadors, si bé al matí només hi han anat 425. En concret, a l'assemblea del matí s'ha acceptat la darrera proposta de la mediació amb 226 vots a favor, 162 en contra i 37 abstencions. S'ha celebrat a les Cotxeres de Sants, on a les 16.00 h se celebrarà el segon torn de l'assemblea.

Si en total hi ha més vots a favor, suposarà la fi de tres mesos d'aturades, i implicarà acordar un conveni que ja fa uns dos anys que es negocia. Aquest dilluns, quan es complien dotze jornades consecutives d'aturades, el Departament de Treball va presentar una oferta que desencallava la situació i resolia alguns dels aspectes més enquistats de la negociació: la internalització d'algunes feines, la solució als torns per al servei d'atenció al client i la cerca de solucions a alguns incompliments de pactes anteriors.
 
La Generalitat proposa convertir de temporals a fixos 372 treballadors fins al 2020, un centenar més dels que oferia TMB, així com un increment superior al que proposava Vidal. El Departament ha plantejat un conveni a quatre anys (2016-2019) que combina increments salarials consolidables amb el pagament d'extres variables, que no es quedarien consolidats.

Concretament, per 2016, la Generalitat ofereix un 1% d'augment salarial; per 2017, un altre 1% en taules, més un 1% de forma variable; per 2018, l'augment també seria d'un 1%, més un 1,5% variable; i el 2019 els sous dels treballadors creixerien un 1,5%, més un 1,75% addicional variable. A banda, se'ls garantirà que el seu salari no perdi poder adquisitiu en relació a l'IPC.

Encara que el conflicte es resolgui, Vidal encara té una altra disputa laboral a la taula, la del Bicing. Els treballadors denuncien que els seus sous oscil·len entre els 700 i 950 euros i només suposen un 20% el pressupost del servei de Bicing. A més, critiquen que han de carregar bicis de 23 quilos a un ritme “inacceptable” i per això demanen a la multinacional Clear Channel, que gestiona el servei, i a l’ajuntament una “negociació real”. Ara per ara, continuen amb la seva vaga, que ja s’ha fet notar a la qualitat del servei.
Arxivat a