La Guàrdia Civil també cita a declarar Joan Ignasi Elena pel referèndum

L'exdirigent del PSC va presidir el Pacte Nacional pel Referèndum i declararà en nom de tota l'executiva, que s'ha negat a fer-ho voluntàriament | L'institut armat investiga l'1 d'octubre i cita també el director general de Comunicació del Govern

Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu
Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu | ACN
26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 22:05h
El president del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha estat citat a declarar aquest dijous per la Guàrdia Civil en el marc de la investigació que duu a terme l'institut armat dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre, segons que han explicat fonts del seu entorn a NacióDigital.

La citació a Elena té a veure, entre altres assumptes, amb la web que el Pacte va posar en marxa per recollir adhesions ciutadanes, fet que duu el seu entorn a admetre que ja temien que això es pogués convertir en causa de citació, d'entrada com a testimoni. Amb Elena havien estat citats, de fet, la resta de membres de l'executiva del Pacte, però almenys dos d'ells s'han negat a declarar de forma voluntària davant del cos armat.

Així, finalment han acordat entre tots delegar en el seu president, que és advocat de professió, perquè a peu i per voluntat pròpia declari com a testimoni a la caserna de Travessera de Gràcia. L'executiva del Pacte es reunirà després de que Elena declari aquest dijous al matí.

4.000 entitats i mig milió de firmes

L'exdiputat del PSC va ser durant mesos el responsable de coordinar les més de 4.000 entitats entitats que demanaven a l'Estat la celebració d'un referèndum acordat i, davant la impossibilitat de pactar-lo, van passar el testimoni al Govern el passat mes de juny després de recollir gairebé mig milió de firmes.

Elena s'afegeix als funcionaris i càrrecs del Govern que ja han declarat a la Guàrdia Civil a partir de la investigació que van obrir per les declaracions que va fer l'exsenador d'ERC Santi Vidal. Aquest mateix dijous ho ha fet el secretari general del departament de la Presidència, Joaquim Nin, que segons els agents ha estat imputat però no segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Carles Puigdemont ha volgut mostrar suport públicament a Nin, Elena i a Jordi Graells, que també ha declarat aquest dimecres com a testimoni.
 
La Guàrdia Civil també ha citat a declarar pels preparatius de l'1-O el director general de Comunicació del Govern, Jaume Clotet. En el seu cas també en relació a la web del Pacte Nacional pel Referèndum.