El PP, a Forn: «Els Mossos no són els guardians de la revolució independentista»

La diputada Esperanza García retreu al conseller d'Interior que "provoqui" l'expulsió de policies del cos si els força a participar en l'1 d'octubre | El conseller evita concretar al Parlament els plans dels Mossos per al referèndum i retreu al govern espanyol l'existència de l'"operació Catalunya"

25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:54h

Joaquim Forn, conseller d'Interior Foto: ACN


"Fa només una setmana que vostè ha estat nomenat, després d'una purga de consellers del Govern bicefàlic de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i ja ha fet passos en fals". Aquesta ha estat la benvinguda d'Esperanza García, diputada del PP, al nou conseller d'Interior, Joaquim Forn, en la seva estrena parlamentària. García ha preguntat sobre les "instruccions" que es donaran referides a l'1 d'octubre i si els Mossos compliran les ordres judicials en cas que es demani la retirada d'urnes. "Els està forçant a ser expulsats del cos", ha indicat la diputada, llegint cartes de policies catalans fetes arribar al diari El Periódico en els últims dies.

García li ha retret al conseller que defensi que els Mossos "compliran la llei" i, al mateix temps, sostingui que ajudaran a celebrar el referèndum. "No pot ser que siguin una policia democràtica i al mateix temps siguin la policia del procés, garantint referèndums il·legals. O enganya al Govern, o enganya a la ciutadania, o enganya a la policia", ha ressaltat la diputada conservadora. "La policia democràtica no és una policia política", ha volgut insistir García, que ha demanat que no es "manipulin" les forces de l'ordre. "Els Mossos no són els guardians de la revolució independentista", ha dit, ni tampoc uns "soldadets" centrats exclusivament en el procés.

El conseller ha indicat que "mai" faran servir recursos públics per anar contra càrrecs públics, ni "organitzar estructures paral·leles" com la de l'operació Catalunya, ni "demanar als fiscals que afinin determinades coses". "Si hem de triar, em quedo amb el nostre model", ha assenyalat Forn, que no ha concretat en cap moment quina serà l'actuació de la policia catalana en el referèndum.

"Els està forçant a ser expulsats del cos", ha indicat la diputada del PP en referència als Mossos, que ha apuntat que d'aquesta manera s'està posant en risc del seu patrimoni. "Escoltar això faria posar vermell molta gent", ha destacat Forn, que s'ha referit al testimoni d'un comissari que al Congrés va dir que ho faria "tot" per Espanya. "La societat és plural i diversa, tot i que ja sé que això els costa d'entendre", ha apuntat.

Crítiques al nomenament de Soler

La diputada del PP ha indicat que "des del primer moment" Forn ha fet declaracions "inadequades", i també li ha retret el nomenament de Pere Soler com a director dels Mossos. "No compleix amb la neutralitat i la independència que requereix un comandament tan important com és el que governa 17.000 policies. Vostè creu que poden estar sota d'algú que diu que els espanyols els fan pena?", ha apuntat García sobre els tuits polèmics que feia Soler -"masclista", segons ella- abans d'arribar al càrrec. "Encara és a temps de rectificar la vergonya d'aquest nomenament", ha reiterat.

"Per mi és un honor ser conseller i estrenar-me al Parlament", ha assenyalat Forn només pujar al faristol, i ràpidament ha acusat el PP d'estar interessat "exclusivament" en el procés. El conseller ha desgranat les prioritats del seu departament, i ha apuntat que es garantirà la seguretat pública "en el seu sentit més ampli". "Catalunya és un país segur, la tendència és de millora creixent", ha constatat l'exregidor del PDECat a Barcelona, que va prendre possessió fa tan sols una setmana i mitja.

Les línies polítiques de Forn, en essència, són: la lluita antiterrorista davant l'amenaça del gihadisme, la reducció de la sinistralitat a les carreteres, el desenvolupament de la campanya forestal, la protecció dels col·lectius "més vulnerables", afavorir els mecanismes de participació ciutadana, fomentar el coneixement de la protecció civil i lluitar contra els delictes d'odi. També ha reclacat que compliran els acords signats per la junta de seguretat de Catalunya, reunida fa dues setmanes.

Elogis el PP als Mossos (i a Jané)

García ha destacat que el predecessor de Forn, Jordi Jané, havia fet "poques coses malament", un comentari poc usual venint de l'oposició. La diputada conservadora ha assegurat que els Mossos han fet "molts esforços" en un moment de dificultats pressupostaris. "És una policia integrada i integral en tot el territori, i ha col·laborat amb les forces de seguretat de l'Estat per donar estabilitat, garantir la convivència i també la integritat dels ciutadans", ha apuntat la dirigent del PP.