Puigdemont apel·la davant Felip VI a la lleialtat entre administracions

En l’acte dels 30 anys del CAR de Sant Cugat el monarca destaca la necessitat de “treballar en la mateixa direcció” | La seguretat de la Casa Reial ha aturat un home que ha tret una estelada durant el parlament del monarca

Carles Puigdemont i Felip VI se saluden a l'arribada a l'acte
Carles Puigdemont i Felip VI se saluden a l'arribada a l'acte | ACN
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:09h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat l’acte de commemoració dels 30 anys del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat per reclamar davant del rei Felip VI lleialtat entre administracions. Puigdemont ha destacat el caràcter català de 1992, impregnat per elements característics com el compromís i la lleialtat que hi va haver també entre administracions, i que reivindica també en el moment que creuen els governs català i espanyol. 

El monarca espanyol, per la seva banda, ha defensat la necessitat de “treballar conjuntament en una mateixa direcció”, en un discurs que ha fet en català, castellà i anglès. Durant el seu parlament, un dels 700 convidats a l'acte ha tret una bandera estelada, motiu pel qual el personal de seguretat l’ha obligat a baixar-la i li han requisat. També ha mostrat un cartellet amb el lema "Volem votar". Posteriorment, se l'han endut a un racó de la sala.
 

Un convidat ha mostrat una estelada al rei. Foto: Albert Segura

 

La seguretat de la Casa Reial s'ha endut l'estelada. Foto: Albert Segura


Reivindicació de Puigdemont

En un espectacular acte commemoratiu, amb projeccions audiovisuals i fins i tot la recreació amb hologrames de Freddy Mercury i Montserrat Caballé cantant el mític Barcelona, Puigdemont no ha deixat passar l’ocasió per reivindicar la voluntat del Govern per celebrar el referèndum tot i els impediments que hi posi l’Estat. Tot plegat aprofitant les referències del passat olímpic.

“La societat catalana es va bolcar com mai, amb 60.000 voluntaris i un alt compromís, lleialtat i compliment de totes les administracions implicades”, ha assenyalat Puigdemont. “Van ser el reflex exacte de la forma de ser de Catalunya i de la seva gent, acollidora, emprenedora, il·lusionada, que sempre ha optat pel multilateralisme i els principis que el fonamenten, el respecte, el diàleg i el pacte”, ha afegit.


El monarca, per la seva banda, ha utilitzat el català per fer esmentar, no de manera directa, el procés català, també aprofitant les referències als Jocs Olímpics de 1992. “Els Jocs Olímpics de Barcelona van ser el producte de l’esforç, de la generositat, de la solidaritat i del compromís de tots, de la unitat de tots al voltant d’un projecte que va comptar amb la col·laboració de totes les administracions, i amb l’aportació inavaluable de milers de persones i de voluntaris, de Barcelona i de tot Espanya”, ha apuntat.

Ja en castellà, el rei ha acabat el seu discurs amb aires d’esperança: “No vull acabar aquestes paraules sense reafirmar la meva convicció de que tots junts continuarem la nostra trajectòria impulsant, millorant i fent créixer el progrés que hem sabut aconseguir durant dècades d’esforç solidari, d’esperit de concòrdia i de confiança en el futur”.

Felip VI s'ha autoconvidat a l'acte

La presència de Felip VI a l'acte no ha estat exempta de polèmica. Malgrat que no se'ls havia convidat formalment i assabentats de l'acte, fa uns dies que el rei espanyol, a través dels serveis de protocol del Palau de Zarzuela, va trucar per informar de la seva assistència a l'acte al CAR de Sant Cugat.

El mateix van fer, a través dels serveis de protocol de la Moncloa, la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre portaveu i titular de la cartera d'Educació i Cultura, que comprèn Esports, Íñigo Méndez de Vigo, segons que han explicat a NacióDigital fonts coneixedores de l'organització de l'acte.