El Govern recorre al Suprem i al TC l'amenaça de Rajoy de tallar el FLA si s'impulsa el referèndum

El vicepresident Oriol Junqueras anuncia que seran els consellers els qui informaran sobre les despeses per tal de protegir els empleats públics | Es tracta del pas previ a acudir a instàncies internacionals per denunciar el "càstig" que s'està fent a la ciutadania

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull arriben a la reunió del Govern
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull arriben a la reunió del Govern | Govern
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:38h
El vicepresident Oriol Junqueras ha anunciat aquest dimarts que el Govern recorrerà al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional l'amenaça de retirada del fons de liquiditat autonòmica (FLA) si se segueix impulsant el referèndum. Es tracta del primer pas, segons Junqueras, per anar a instàncies internacionals. Una altra de les decisions que ha pres l'executiu és "protegir" els empleats públics i, per tant, no falilitarà la llista de funcionaris que li reclama l'Estat. "Seran els membres del Govern els que assumiran totes i cadascuna de les responsabilitats que es derivin del decret", ha insistit.

L'executiu, per tant, es "nega rotundament" a facilitar la llista de funcionaris que reclama el gabinet espanyol al·legant que són els membres del Govern els "únics" que assumeixen les responsabilitats dels actes de l'executiu. La cadena serà la següent: els consellers informaran a Vicepresidència, que centralitzarà les dades i les donarà a la interventora general, Rosa Vidal, en el punt de mira del ministeri d'Hisenda. "El referèndum no té res a veure amb el FLA", ha assegurat. "Ens voldrien en un to d'excepcionalitat, però no serveix de res", ha destacat.

"Som els membres del Govern els qui prenem les decisions", ha apuntat el dirigent republicà, que s'ha referit a les 183 entitats i consorcis que també han rebut el requeriment per informar setmanalment de les despeses. "Si volen que informem cada cinc minuts, no hi ha inconvenient. Més bona fe que hi posem nosaltres...", ha ironitzat el vicepresident en el torn de preguntes.

Serveis públics

"Quan diu que tallen el FLA, vol dir que intentaran aturar el bon funcionament dels proveïdors, dels proveïdors de serveis, dels hospitals, la gent gran. Hem d'actuar amb la màxima responsabilitat. De fet, hem sentit el ministre d'Hisenda [Cristóbal Montoro] dient que el Govern estava gestionant molt bé la tresoreria. Porten uns quants mesos per sota del límit de pagament de 30 dies. Aquest  Govern està complint amb les seves obligacions amb tothom, i l'executiu espanyol n'és ben conscient", ha indicat Junqueras.
 

Reunió del Govern del 25 de juliol del 2017 Foto: ACN


El vicepresident ha ressaltat que bona part del fons de liquiditat va destinat a pagar els interessos d'aquest mecanisme, i ha assegurat que no s'estan destinant recursos previstos per al banc de sang i de teixits "per finançar el referèndum". "Durant tot el primer trimestre del 2017, el govern espanyol no va pagar cap factura a través del FLA, i no hi va haver cap proveïdor que no cobrés", ha defensat el líder d'ERC.

Protecció dels treballadors

Un dels altres acords de Govern es basa en "garantir" el dret de defensa dels consellers, dels alts càrrecs i dels empleats públics de l'administració "en els procediments que se segueixin davant de qualsevol ordre jurisdiccional, sempre que actuïn en l'exercici legítim de les seves funcions i d'acord amb els interessos de l'administració catalana", segons el conseller de la Presidència, Jordi Turull.

Aquesta mesura està pensada per protegir els funcionaris de cara a les "amenaces" que, segons Turull, estan arribant per part de l'Estat. Això inclou, per exemple, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i els treballadors que ja han estat interrogats per la Guàrdia Civil en relació al procés català. Aquest servei de defensa, segons consta en la documentació facilitada als periodistes, pot ser externalitzat.

Cartes per frenar l'1-O

La comissió delegada per a assumptes econòmics de la Moncloa va aprovar divendres la intervenció de totes les despeses de la Generalitat per tal de garantir que cap euro públic va destinat al referèndum. El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, va enviar ahir un ultimàtum a la Generalitat per justificar 6.150 euros, i la interventora general de l'administració catalana, Rosa Vidal, va respondre que anaven destinats a un software relacionat amb processos electorals regulars.