Puigdemont crida a fer de la indústria el 25% del PIB català l'any 2020

El president elogia el potencial productiu de Catalunya en la signatura del Pacte Nacional per a la Indústria

24 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:11h

El moment de la signatura del Pacte Nacional per a la Indústria. Foto: @canalugt


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat avui que "volem que la indústria jugui un paper clau en la Catalunya del futur" i ha apel·lat a fer del sector industrial el 25% del PIB català per a l'any 2020 -ara frega el 20%-. D'aquesta manera se superaria l'objectiu establert per la Unió Europea que la indústria sigui el 20% del PIB. El president ha tornat a reivindicar la força que sorgeix de la Catalunya industrial i haelogiat els valors que sorgeixen de la tradició econòmica del país: l'esforç, l'autoexigència i la voluntat de superació. Puigdemont ha fet aquestes afirmacions en la cloenda de l'acte de signatura del Pacte Nacional per a la Indústria acordat pel Govern de la Generalitat, els sindicats UGT i CCOO, i les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime.

Puigdemont ha destacat el potencial del teixit productiu català, que viu un bon moment i que, tot i no disposar dels avantatges que han tingut altres països, ha afrontat amb èxit totes les transformacions sofertes des de la primera Revolució Industrial i quan ja s'ha entrat en la quarta. Pel president de la Generalitat, "Catalunya ha de seguir sent una societat industrial perquè són les que millor superen les crisis econòmiques, les que tenen menys atur, són més exportadores i més productives".      

Ha recordat la cultura industrial i la tradició emprenedora de Catalunya, un país amb una empresa diversificada, de petita i mitjana dimensió, on el 90%  de les empreses tenen menys de 50 treballadors. En un context difícil de globalització, amb fortes exigències quant a sostenibilitat, Puigdemont ha fet una crida a donar més pes a les activitats de més valor afegit, a millorar el nivell d'innovació, reforçar la formació i transformar els sectors més tradicionals. En el pla social, la principal aportació de la indústria és la creació d'ocupació. Puigdemont ha acabat assegurant que una Catalunya industrial suposa "futur i esperança, feina i progrés econòmic i social".    

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha dit en l'inici de l'acte que el pacte es produeix en un context de globalització que exigeix reforçar el teixit industrial d'un país com Catalunya, que posseeix un potencial industrial equiparable al de països com Finlàndia i Suècia. Ha tingut paraules d'agraïment per a l'equip del conseller Jordi Baiget, que ha estat qui ha engegat el procés que ha dut a l'acord.
 
"Catalunya torna a fer política industrial"

Camil Ros, secretari general d'UGT a Catalunya, ha afirmat que amb aquest Pacte Nacional, "Catalunya torna a fer política industrial a Catalunya des de la concertació social de Govern, sindicats i patronal" i amb l'acord de les forces polítiques. La indústria no és només innovació i digitalització, indústria 4.0, ha dit, sinó també equilibri territorial i qualitat del treball. Ros ha apel·lat a fer compatible "la indústria de coll blanc i la de coll blau", tot recordant que és un sector amb una gran capacitat de creació de llocs de treball. Apostar per la indústria, pel màxim dirigent d'UGT, és fer-ho alhora per unes polítiques socials actives i impulsores de la cohesió.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya, ha assegurat que amb aquest Pacte Nacional, Catalunya se situa en els grans espais industrials europeus. Ha advertit que el creixement necessita un mercat de treball estable, reforçar els marcs de negociació i una millora dels salaris.

La presidenta de Fepime (les petites i mitjanes empreses dins de Foment del Treball), Helena de Felipe, ha dit que l'acord és un bon punt de partida per una política industrial forta i ha posat en valor que no és una declaració d'intencions ja que inclou un compromís pressupostari.

Josep González, president de Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, ha subratllat el suport que han donat al Pacte les principals institucions acadèmiques, universitàries i col·legis professionals a més de la pràctica totalitat de les forces parlamentàries. Ha destacat l'esforç que el pacte contempla per assolir l'arribada de les infraestructures de telecomunicacions a tots els polígons i per combatre l'elevat cost de la factura energètica, un dels elements no-competitius que pateix el sector industrial.

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, ha dit que representa una organització bàsicament industrial. Generar riquesa, contribuir a la millora de la societat a través dels impostos, i la creació d'ocupació són, ha dit, els principals objectius dels empresaris.   

Una inversió de 1.844 milions

Es clou amb aquesta signatura un procés iniciat el juliol de l'any passat entre el Govern, les patronals i els sindicats majoritaris. El Pacte Nacional suposarà una inversió per part de la Generalitat de 1.844 milions d'euros destinats a un total de 116 mesures des d'ara i fins al 2020 amb l'objectiu de reforçar el sector industrial a Catalunya. Es faran actuacions en els àmbits de la dimensió empresarial i el finançament, la indústria 4.0 i la digitalització, la formació i la sostenibilitat. Aquest pressupost previst suposarà la mobilització de més de 3.100 milions d'euros de recursos d'altres administracions i també del sector privat. Pel primer any s'han destinat 468 milions d'euros.