​Juli Fernàndez: «Ha estat una gran oportunitat per conèixer la ciutat»

El republicà deixa l’alcaldia amb un discurs de 21 minuts en què desgrana els seus dos anys al capdavant de l’alcaldia

20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 22:50h

Juli Fernàndez en el ple d'aquest dimarts. Foto: Juanma Peláez


Juli Fernàndez ja és oficialment exalcalde de Sabadell. El republicà (Sabadell, 1977) s’ha acomiadat de l’alcaldia que deixa després de dos anys al càrrec i d’acord amb el pacte de govern rubricat l’any 2015. 

“Ha estat una gran oportunitat per conèixer la ciutat”, ha assegurat Fernàndez en el seu discurs de comiat. Visiblement emocionat, amb la veu trencada, el ja exalcalde ha aprofitat per repassar el seu pas per l’alcaldia, primer amb el govern a dos entre ERC i Crida per Sabadell, i ampliat a la tardor de 2015 amb Unitat pel canvi i Guanyem Sabadell. Agraïments inclosos, el discurs ha durat poc més de 21 minuts. “He après durant aquests anys, i el discurs serà més curt que el de la passada Festa Major”, ha dit en to de broma.



Fernàndez ha posat èmfasi en què aquest relleu respon a uns criteris interns perquè la ciutat segueixi avançant però amb la mateixa composició de govern i el mateix compromís polític que el primer dia. En aquest sentit, ha assegurat que les diferències internes que hi hagi pogut haver en els darrers mesos no fan variar l’objectiu plantejat: “Malgrat que sembli que hi ha grans problemes i discussions entre nosaltres, el nostre compromís és superior a tot això, és un compromís de ciutat, de govern i polític”, ha assenyalat.

Recordant la fragmentació que va experimentar el ple al 2015, ha recordat que la composició del govern és fruit del vot de la ciutadania i del camí que es va prendre després de l’esclat del cas Mercuri. “Entomàvem un repte important, gran, complex, que era governar la ciutat després d’una de les etapes més dures, i segurament de les pitjors que pot viure una ciutat, de crisi de confiança en la política”, ha dit.

Per aquest motiu, es van prendre decisions, ha assenyalat, com ara sumar esforços entre partits, prescindir de cotxe oficial, escortes i xofers personals, eliminar les dietes o reduir el sou d’alcalde en un 32%. “El millor que li pot passar a algú que fa política i estima la seva ciutat és fer d’alcalde, és una gran oportunitat per conèixer la ciutat, una ciutat amb diversitat pura”, ha apuntat. I ha afegit: “La gran responsabilitat que té un quan fa d’alcalde és que ets el primer comercial de la teva ciutat, has de ser molt curós perquè hi ha una gran diversitat”.
 

Juli Fernàndez, en el seu discurs. Foto: Juanma Peláez


Decisions de ciutat

Fernàndez ha destacat algunes de les novetats o decisions que s’han pres en aquests primers dos anys de mandat, com ara el compromís pels nous centres escolars a Can Llong, el soterrament de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat entre els barris de Gràcia i Can Feu, la renovació de La Bassa, o l’acord per millorar les Urgències del Taulí: “Tots hauríeu fet el mateix amb el Taulí que jo, tot i que les posicions polítiques fan que no ho puguem dir així”, ha dit adreçant-se als regidors.

A nivell de treball colze a colze amb la resta de municipis de l’entorn, ha destacat la feina feta per defensar les polítiques d’àmbit social i la batalla contra el govern de l’Estat quan va tombar la Llei 24/2015, o l’apropament de postures amb la veïna Terrassa: “Hem fet coses que mai no havien passat, treballar amb Terrassa, ja ho sé, perdó”, ha dit en to de broma. “M’he sacrificat també per això”, ha seguit, afegint-hi que “quan hi ha hagut un govern de diferents colors a les dues ciutats és quan hem pogut trobar-nos i treballar”.

Fernàndez ha agraït a tothom que l’ha fet costat en aquests dos anys de mandat i ha demanat perdó: “Com humanista laic de formació cristiana, demano perdó a la meva família, que no m’ha tingut tant temps com es mereixien, i també a aquells ciutadans que esperaven alguna cosa més de mi, errors n’he comès”, ha assenyalat. 
 

Juli Fernàndez, en el seu discurs. Foto: Juanma Peláez


Així, ha assegurat que ha treballat “amb esforç, compromís i veritat”, i ha agraït que l’atzar hagi fet que un alcalde republicà governés Sabadell en ple Any Joan Oliver. En l’altra cantó de la balança, s’ha mostrat trist per aver viscut com a batlle la mort de Muriel Casals. I una curiositat: avui hem sabut, perquè ell ho ha explicat, que l’exalcalde té un tatuatge a la cama on s’hi llegeix la frase de Pere Quart: “Mori la fam! I visca el poble”.

Amb llàgrimes als ulls, Fernàndez ha abandonat el ple després de saludar tots i cada un dels regidors i alguns dels assistents, com l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, la germana de Muriel casals, Isabel casals, el diputat Marc Sanglas o el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.
 

Fernàndez, emocionat, amb Marisol Martínez i Maties Serracant. Foto: Juanma Peláez