Jaume Cabré i Paul Auster, grans protagonistes de La Setmana del llibre en català

L'autor català rebrà el 21è Premi Trajectòria, mentre que l'estatunidenc presentarà la seva darrera novel·la, "4 3 2 1" | Del 8 al 17 de setembre, l'avinguda de la Catedral de Barcelona torna a acollir l'esdeveniment: 1.750 m2, 163 expositors i més de 200 novetats editorials | iQUIOSC.cat participa amb un espai de 100 m2 amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa de proximitat

La Setmana torna a l'avinguda de la Catedral del 8 al 17 de setembre
La Setmana torna a l'avinguda de la Catedral del 8 al 17 de setembre | Europa Press
20 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:13h
En permanent creixement i ja plenament consolidada al calendari del sector editorial del país, La Setmana tornarà a ser el gran esdeveniment de l'inici de curs pel que fa a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català. Enguany, a més, compta amb dos grans reclams, ambdós de gran renom internacional: Jaume Cabré, que rebrà el 21è Premi Trajectòria, i Paul Auster, que visitarà Barcelona per presentar 4 3 2 1 (Edicions 62), la seva darrera novetat.

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) és un dels grans noms de la literatura català actual. Respectat, admirat, traduït i sempre llegit, aquesta 2017 suma un nou guardó a la seva diltada i reeixida trajectòria: el Premi Trajectòria. El jurat ha premiat l'escriptor i guionista per "l'excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català". Aquest darrer curs ha presentat el llibre de relats Quan arriba la penombra, i és autor, entre d'altres, de Les Veus del Pamano, Jo confesso, Senyoria o La Teranyina.

Paul Auster (Newark, 1947) és novel·lista, poeta, guionista i director de cinema estatunidenc. És un dels autors més admirats i aclamats dels darrers temps, tot un fenomen amb llibres tan imprescindibles com La trilogia de Nova York (1987), La invenció de la solitud (1988), Leviatan (1992), o Bogeries de Brooklyn (2005). També és recordat pels guions de pel·lícules com Smoke (1995) o Blue in the face (1995).

Més de 1.750 metres quadrats i 200 novetats pel nou curs

Entre el 8 i el 17 de setembre, La Setmana del Llibre en Català s'ubicarà novament a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, amb 1.750 metres quadrats, 163 expositors, més de 200 novetats editorials i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat. Dades que presenten l'oferta de llibres i de publicacions en la nostra llengua més gran i en un sol espai.
 

Jaume Cabré en la presentació de «Quan arriba la penombra» Foto: ACN


En aquest sentit, l'esdeveniment ha esdevingut el gran punt de la reentrée literària. Entre d'altres novetats, cal destacar enguany la presentació de 4 3 2 1, de Paul Auster (Edicions 62); El més i el menys, d'Erri De Luca (Bromera); L'emperador, de Jordi Coca (Comanegra); Carles Riba. Biografia i antologia de poemes, d'Albert Manent i Jaume Medina (Edicions Cal·lígraf); Afores, de Ramon Mas (edicions de 1984); la reedició de Josafat, a cura de Xavier Pla (Ela Geminada); i Això no és Amèrica, de Jordi Puntí (Empúries).

L'edició 2017 també comptarà amb activitats com la rebuda de la 6a edició del Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents, organitzat per l'Institut Ramon Llull de l'11 al 15 de setembre. "Volem mostrar la vitalitat, la diversitat i la qualitat dels llibres que s'editen en català", com ha explicat aquest dijous Manel Forcano, director de l'entitat, en roda de premsa. En total, seran 16 participants, 9 de ficció literària i 7 de literatura infantil i juvenil.

La presidenta de l'Associació d'Editors de Llibres en Català (AELLC), Montse Ayats, ha destacat durant l'acte que després de 35 anys la Setmana "continua tenint sentit". El nou conseller de Cultura, Lluís Puig Gordi, ha expressat en la seva intervenció una gran alegria pel fet de poder dir "que enguany incrementem l'aportació econòmica". En aquest sentit, el pressupost total de La Setmana és de 390.00 euros –que "aconseguim quadrar", en paraules de Joan Sala, director de La Setmana–, 200.000 dels quals són la part de fira i 190.000 de festival literari. A banda d'aquests diners, el Ramon Llull aporta 30.000 euros.