Entrevista

Xavier Bru de Sala: «Els fills de Pujol van passar per on ell els deia, ell era el cap»

L'escriptor i exdirector general de Promoció Cultural assegura que l'expresident "passarà a la història com qui va apunyalar moralment el catalanisme"

Afirma que l'1 d'octubre votarà "sí" i que "cap partidari de la tercera via aconseguirà res si l'independentisme s'estanca"

"L'Estat no té butlla per reprimir com en el passat, i per això estan espantats", argumenta

| 22/07/2017 a les 13:03h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, referèndum, procés català, Xavier Bru de Sala, entrevista
Xavier Bru de Sala | Adrià Costa
Xavier Bru de Sala (1952) ha viscut la cultura des de dues trinxeres: la creació i la gestió política. Poeta i dramaturg, traductor del Cyrano de Bergerac i del llibret del Mar i cel de Guimerà dut a escena per Dagoll Dagom, ha estat director general de Promoció Cultural (1988-91), president efímer del CONCA (2009, que va abandonar quan va considerar que l'organisme era una "falsificació"), i comissari de l'Any Espriu.

Militant del PSAN en la seva joventut, el radicalisme pretèrit està força arrebossat de pragmatisme, però preserva un nervi crític que l'ha fet a vegades incontrolable. Assegura que pensa votar l'1 d'octubre, que veu com l'única manera de superar l'statu quo. Brillant i viperí, repassa aspectes de la política i la cultura, i explica que li agradaria culminar una trilogia de ficció sobre la persecució de Verdaguer, l'actitud de Joan Maragall i el fracàs de Cambó, derrotat per poetes com Carner. Moments històrics en què els poetes tenien capacitat de dir "no" al poder establert.     

- Pensa votar l'1 d'octubre?

- Home, només faltaria. I penso votar que "sí". Ni cap mena de dubte ni cap altre remei.

- Per què cap altre remei?

- L'objectiu no és només ni exactament la independència, sinó deixar d'estar sota per estar al costat. Aquest és el propòsit que crec que compartim molts catalans i no tirarà endavant sense anar-hi i votar que sí. No anar-hi ni votar que "sí" és estar a favor de continuar estant a sota. Encara que s'estigui en contra de la independència. Si estàs en contra de l'statu quo, siguis independentista o no, has d'optar pel "sí". I vol dir que aquest "sí" no representa exactament la independència al cap de dos dies. Hi ha una altra manera de dir-ho: si vols tercera via, vota "sí". Si l'independentisme no és prou fort com per sacsejar l'Estat, aleshores statu quo. Cap partidari de la tercera via pot dir que aconseguirà alguna cosa si l'independentisme s'estanca o recula. L'oferta alternativa ara mateix és zero. I l'independentisme ha de veure incrementada la seva força, encara que fos per aconseguir una oferta alternativa. Això és d'una lògica cartesiana que no admet rèplica. Altra cosa és que hi hagi qui vol dissimular la seva opció de continuar estant a sota.    
 

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa


- Passi el que passi l'1-O, creu que la Catalunya autonomista ha mort?

- No. Això no es pot dir. Cal preveure tots els escenaris, també els pitjors o els que no ens agraden. I, fins i tot, en aquest cas, que veig cada dia menys probable, ens trobaríem amb aquell escenari del film de Gillo Pontecorvo, La batalla d'Alger, que explica una victòria rotunda dels francesos contra els algerians, i com pocs anys després, Algèria és independent. En el cas que això no anés gens bé, i ens quedéssim com estem, o pitjor, voldria dir que no hi ha majoria encara. Allò de "¡a por ellos, que Mas es maricón!" no es produirà.   

"Aquest cop, la mesocràcia catalana, que és la protagonista, no s'arronsarà"

- Té clar que el país no s'arronsarà.

- Aquest cop la mesocràcia catalana, que és la protagonista, no s'arronsarà. A banda que això històricament no ha estat així. Catalunya ha plantat cara moltes vegades. Es va veure a la Guerra de Successió, a la Guerra de la Independència, es va veure amb Lluís Companys forçant un moment de ruptura. Sempre que hi h hagut possibilitats Catalunya ha plantat cara. El que passa és que ara l'Estat no té butlla per reprimir com en el passat i per això estan espantats. Aquesta és una diferència principal.

- Creu que l'Estat té por?

- Jo crec que sí. És important en aquest cas la teoria del partisà de Carl Schmitt, que explica com Napoleó envaeix Alemany i Beethoven li compon una simfonia, L'Heroica. Envaeix Espanya i hi ha una revolta popular, i apareixen les guerrilles. I Napoleó portava les lleis noves, la modernitat. Però xoca amb la determinació de la gent, amb un problema de convenciment. En la fase actual del procés, aquí hi ha més partisans que cagadubtes. El partisà pot anar d'uniforme o no, pot tenir lleis a favor o en contra, però l'única cosa que un partisà no improvisa és la determinació, que és molt difícil de combatre.
    
"En l'actual fase del procés, hi ha més partisans que cagadubtes. I l'única cosa que un partisà no improvisa és la determinació"

- És molt suposar, però si es trobés en el lloc de Rajoy, què faria?

- Plegar. Reconèixer que m'he equivocat, que es formi un govern ampli, o de concentració, i que negociï amb Catalunya. Això crec que seria el millor per a Espanya i el risc d'independència disminuiria. Com a la guerra de Cuba. Si haguessin volgut impedir-ho (en aquest cas els industrials catalans també eren contraris a la seva independència), haguessin hagut d'enviar un diplomàtic a negociar amb els Estats Units, en lloc d'enviar un diplomàtic a negociar, van enviar l'almirall Cervera a morir per res. I després demanar posar la situació a zero, però canviant d'interlocutor. Qui creu en Rajoy com a interlocutor de res?

- En què s'assembla el Xavier Bru de Sala d'ara d'aquell jove militant del PSAN que es definia com a marxista-leninista?

- Deia que ho era. Era independentista, això sí. Però hi va haver un temps en què si deies que només eres marxista, estaves al costat de la burgesia i el capitalisme. Per ser d'esquerres, t'havies de declarar marxista-leninista.

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa


- El procés l'ha fet més independentista?

- No. Per mi, si jo pogués triar, defensaria una confederació com no n'hi ha cap. Amb tribunal de cassació que fos l'última instància a Catalunya abans de la jurisdicció europea. Això seria molt diferent a la independència? No, però potser estalviaríem amargors. Però no tenim res més que el que tenim ara.

- És iberista?

- Jo sóc, i cada vegada més, deixeble de Joan Maragall. És qui ha vist més clar el que és i el que ha de ser Catalunya. Només amb dos poemes, l'Himne ibèric, i l'Oda a Espanya, ja ho diu tot. I amb els seus articles, la seva relació amb Unamuno, la seva actitud durant la Setmana Tràgica, quan demana l'indult per a Ferrer i Guàrdia i Prat de la Riba el censura. I quan després volen enfonsar Prat de la Riba, tot i que l'ha censurat, Maragall organitza una campanya d'homenatge. Prat de la Riba escriu La Nacionalitat catalana assessorat per Josep Pijoan, el jove deixeble de Maragall. Però a diferència de Maragall, Pijoan creu que el país no té remei i Maragall creu que no hi ha més remei que intentar-ho. I Espriu, per mi, no és res més que un epígon de Maragall.

- N'hi va parlar amb Espriu de Maragall?

- Mai me'n va parlar d'això. I mira que en vaig parlar d'hores amb Espriu. Què és si no ser un epígon de Maragall dir que "m'agradaria allunyar-me'n, nord enllà"... però em quedaré aquí. 

"Sense el cinisme, només amb l'ètica, els catalans no ens n'haguéssim sortit. Sense cinisme, no hi hagués hagut Jocs Olímpics. Samaranch era bàsicament un cínic"

- Continua pensant que els catalans es mouen entre el cinisme de Josep Pla i l'ètica d'Espriu?

- Sí. Espriu és el Maragall desenvolupat. Ara, diria que sense el cinisme, només amb l'ètica, no ens n'haguéssim sortit. Per exemple, sense el cinisme no hi hauria Jocs Olímpics. Samaranch què era? No crec que fos un feixista. Era bàsicament un cínic, un home que s'aprofitava del poder per pujar, fos quin fos el poder. Però quan va tenir l'oportunitat, va escombrar cap a casa.    

- L'actual moment és més d'Espriu que de Pla?

- Jo crec que ara torna a dominar Espriu. Ara els planians són obligats, són els cortesans de la capital, els servidors. Però molts actuen així perquè estan atrapats.

- Dirigeix el seminari Sintonías culturales, a Blanquerna de Madrid, que analitza la relació de les cultures espanyola i catalana al llarg de set segles. Com valora el paper dels intel·lectuals espanyols davant la situació a Catalunya?

- Jo crec que van a remolc dels esdeveniments. A Madrid no hi ha cap diari d'esquerres on puguis escriure, o que pugui fer de portaveu de les posicions de Podem en el camp territorial. Molts dels qui es queixen que a Catalunya hi ha un ambient aclaparador haurien de mirar el que passa a Madrid, on si vols expressar qualsevol discrepància has de fer un blog. Trobo a faltar que algú digui: "S'equivoquen". Això també va passar durant la guerra de Cuba.

- Se sent decebut amb els pensadors espanyols respecte a Catalunya?

- Jo crec que no poden. No tenen espai. D'altra banda, la interrelació cultural entre Madrid i Catalunya no es modificarà gaire després del procés. Continuarem anant i venint. Aquí continuarem comprant llibres dels autors castellans. Allí potser en compraran alguns més dels autors catalans.

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa


- S'ha mostrat crític amb el pujolisme, però també hi va col·laborar. Va ser director general de Promoció Cultural. Quina petjada creu que ha deixat?

- Es fa difícil separar l'obra de l'engany moral. Això és com si Moisès, que és el personatge històric preferit de Pujol, després de trencar les taules de la llei sobre el vedell d'or i dir al poble jueu que havia de tornar al recte camí, d'amagat a la tenda hagués adorat el seu vedell d'or particular. Si l'haguessin descobert, no hi hauria hagut ni judaisme ni bíblies. Per tant, el cop moral al catalanisme com a moviment que incorpora un desig de millora social i de justícia és increïble. Ell volia ser dels d'Espriu, però en privat no ho era. Per sobre de tot, Pujol passarà a la història com qui va apunyalar moralment el catalanisme. Ell, no els seus fills.

- Hi ha la interpretació que els seus fills van actuar al marge, que el president Pujol té un complex de no haver estat prou abocat als fills...

- No, no. Els seus fills van passar per on ell passava. Per on ell els deia que passessin. Segur. Era el cap. No sóc qui per dir més. El que adorava el vedell d'or és ell. Amb la col·laboració requerida. Dit això, és evident que l'obra de govern consolida unes estructures de poder en els mitjans públics, a l'escola, als mossos, sense les quals estaríem pitjor.

"Tots els polítics des del pujolisme han sentit animadversió per l'esperit català agosarat que ve de Llull"

- Una aposta decidida per la cultura, més enllà de la retòrica, continua sent una mancança del discurs polític?

-En cultura, zero. Tots els polítics des dels anys del pujolisme han tingut animadversió envers la tradició de l'esperit català agosarat que ve de Ramon Llull. Això ve dels anys de Pujol però s'ha encomanat als governants que han vingut després.

- I això per què?

- Perquè es parteix de la base que el poder polític és feble i, per tant, la cultura ha d'estar domesticada, arraconada. Fixa't que tots els grups generacionals, començant pel del Mall i passant pels Imparables, des del món de la cultura intenten incidir en la societat, amb les idees que siguin, sortir del terreny de la cultura per orientar la societat, tots han fracassat. Si no té pes la cultura, la política té butlla per fer moltes coses que, si no, no faria. Hi ha hagut casos que són molt metafòrics. Per exemple, Pujol es va oposar al llançament de la fletxa per Antonio Rebollo en la inauguració dels Jocs, que volia simbolitzar l'esperit rebel català. Jo algun dia explicaré aquesta batalla.

"Pujol es va oposar al llançament de la fletxa per Rebollo en la inauguració dels Jocs"

- Comenci ara...

- Jo era l'encarregat per part de la Generalitat de carregar-me aquesta part de l'acte inaugural, i no ho vaig fer. Pujol volia que hi hagués un atleta pujant les escales portant la torxa, com s'havia fet sempre.
 

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa


- Va presidir el CoNCA [Consell Nacional de la Cultura i de les Arts] l'any 2009, però la va abandonar al cap d'uns mesos. Què va passar? Per què va renunciar?

- Haurien d'haver plegat tots. Vaig renunciar perquè el CoNCA era una falsificació, una simulació de l'Arts Council britànic o d'organismes similars. El projecte originar dissenyat per Bricall estava molt bé, però d'aquí a la realitat...

- Aquesta desvirtuació com es va materialitzar?

- Es va adscriure el CoNCA al departament de Cultura. Va néixer sense autonomia real i sense pressupostos. El president Montilla, que és el que em va nomenar, li va dir a un amic meu: "Ja sabrà estar al prestatge?". Doncs la va encertar perquè no em vaig conformar. És aquesta visió de dir: sóc conseller però tinc tan poc poder que només falta que el reparteixi. No deuen haver llegit Tocqueville quan escriu que el secret dels nord-americans és que escampen el poder. Éparpiller le pouvoir, escampar com el blat de moro amb les gallines, i això és el futur. El poder no es dissol, s'escampa, creant tants organismes com convingui. És el contrari del que fa Espanya, que és concentrar-ho.

-Que és el model borbònic francès.

-Però no pas el republicà, el de L'esperit de les lleis.

-Com és que va elogiar el model de gestió del Palau de la Música del temps de Fèlix Millet?

-I encara l'elogio. Si Pujol no hagués robat, tot el que va fer a l'escola, o amb els mossos, estava molt bé. Doncs el Millet igual. Que l'han tocat el model? No gens. Podia estar millor. D'acord. Però no tindríem el Petit Palau. Si ell no hagués estat un cínic, o pactat amb l'Aznar, no hi hauria Petit Palau. El problema del Palau no és el model.

-Quin és el problema?

-Home, si resulta que tot això era una pantalla per robar, els lladres a la cangrí. Però el model, no he escoltat ningú qüestionant-lo. Jo ara el criticaria i el canviaria, però més de cara al futur. De cara a retornar el poder a l'Orfeó Català. Abans el Palau era de la gent i ara és dels rics. D'acord. Doncs, canviem-ho. Però el Palau, tal com s'està portant, és obra del Millet. Com TV3 és obra de Pujol.   

-A més de poeta, vostè ha destacat com a dramaturg. Com veu -polítics a banda- l'estat de la creació escènica? Fa anys, va advertir del risc d'un excés d'institucionalització, amb el TNC i la Ciutat del Teatre, que podia afeblir les sales privades. Aquest risc el veu superat?

-Sí, en general sí. A poc a poc, la ficció catalana torna a parlar de la realitat. Especialment el teatre, però també la novel·la, l'audiovisual, estan parlant de nosaltres, no d'un món imaginari. Durant un temps, les telesèries catalanes parlaven d'uns tipus i unes històries que no tenien res a veure amb la vida real. Et preguntaves: hi ha algun personatge que jo reconegui?

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa


-Quan va començar a canviar això?

-Va fer molt la producció de moltes de les sales petites, com la Beckett. I després les sales de Focus, el Lliure i el Nacional. Els clàssics, sigui la tragèdia grega o Shakespeare, s'han de portar a l'actualitat.

"Xavier Albertí ho està fent molt bé al TNC. Queda enrere l'herència autista de Sergi Belbel"

-La programació del TNC li sembla acurada?

-Sí. Xavier Albertí ho està fent molt bé al TNC. Ha quedat enrere l'herència autista de Sergi Belbel. Hi ha tot una escola feta per Belbel i Benet i Jornet. Sembla mentida perquè Benet i Jornet venia del realisme i després se'n va anar a TV3, i va trair els seus principis. I Belbel va fer això al Nacional. La feina d'Albertí ha estat de titans perquè això si ho fas de cop, perds públic. Ha fet molt bons Shakespeare. El Somni d'una nit d'estiu de fa dues temporades ja era una versió gens edulcorada. I el darrer, el Ricard III amb Lluís Homar, és esplèndid, molt ben traslladat. Està portant el públic cap aquí. Esperem que al final sigui la gent la que torni a creure en la cultura.

-Què li agradaria coronar com a projecte cultural?

-Ja no.

-Home... Algun cop ha comentat que li atrauria engegar alguna cosa sobre Verdaguer.

-Bé, aixo sí. A mi m'agradaria fer una trilogia de ficció que porto pensant de fa anys i que expliqués la persecució de Verdaguer, el paper de Joan Maragall i la defenestració de Cambó per Josep Carner i Guerau de Liost (Bofill i Mates). És a dir, tres poetes incidint i canviant la vida pública i la percepció que tenen els catalans de si mateixos. Amb ells, s'acaba. Ara busca'ls aquests personatges.

-La defenestració de Cambó?

-Sí. Bàsicament és obra de Carner, i de Guerau de Liost, que són els que fan Acció Catalana, el 1922. D'aquí ve el "Visca Macià, mori Cambó!". Ve de dos poetes, dos senyors de dretes, però que s'adonen que Cambó no és bo per Catalunya. Són ells, no pas Pla, que es posa al seu servei.

-I amb quin format ho voldria fer?

-Crec que s'ha de fer en ficció televisiva. Posats a fer, que arribi a com més gent possible.
 

Xavier Bru de Sala. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Bé, molt bé,
Anònim, 22/07/2017 a les 14:06
+18
-144
Bru de Sala
Gràcies
Anònim, 22/07/2017 a les 16:24
+16
-56
Felicito ND per aquestes entrevistes de Pep Martí. Jo, si més no, hi aprenc moltes coses.
si votes que si pq remenes la merda ??
Anònim, 22/07/2017 a les 16:50
+60
-67
Els Pujol ja sabem que son i el mal que ens han fet. Si fossis una mica inteligent et dedicaries a combatre la guerra bruta del p.p. que ens portaran a la puta merda. Ets una cosa rara i resentida.
Regla de tres.
Anònim, 22/07/2017 a les 16:51
+21
-128
Sospita lògica lo de Pujol. De la mateixa forma que resulta molt dificil creure que Felipe González no sabia res dels GAL costa molt de creure que Pujol no sabia res ni de lo que feien els seus fills ni de com es "finançava" CDC.

Lo que es alluernant es que després que Maragall va aixecar la llebre dient lo del 3% varen continuar fent lo mateix com si res durant anys... això es estupidesa, o com a mínim imprudència temerària.
a Regla de tres
Anònim, 22/07/2017 a les 19:50
+16
-124
Ho van continuar fent perquè no era només la manera de robar d'una família de lladres, és un sistema de financament il.legal d'un partit a on tots hi estaven ficats, els seus successors també, i els Pujol, estaven a sobre de la piràmide. Aquest sistema mafiòs de la política ha estat un clàssic des de la Transsició i l'han compartit PP, PSOE i CiU, a aquests clans mafiosos, el que no es fica un sobre a la butxaca és apartat, ja que pot denunciar els altres i no és de fiar. Aquestes organitzacions criminals, s'han repartit les obres públiques de tota Espanya per financiar-se il.legalment i en el cas de Catalunya, tenien un control tan gran dels mitjans de comunicació, que el que ha aparegut a la premsa no és més que la punta de l'iceberg. Ho van continuar fent perquè es consideraven intocables, no eren estúpids ni imprudents, això ho són els que els continuen votant.
La gracieta d'un mestre tites (de la cultura?)
Anònim, 22/07/2017 a les 20:09
Molt interessant
+141
-9
Senyor Bru abans d'anar desbarrant pel món val més que es desi que de vituperis dels pallassos anem ben servits i ens en sobren.
La miopia
Anònim, 22/07/2017 a les 20:38
Molt interessant
+136
-5
Si hi ha una amplíssima majoria de gent que creu que ja n'hi ha prou i que és l'hora de deslliurar-nos d'Espanya i dels espanyols, és gràcies a 23 anys de pujolisme, 23 anys d'avançar pam a pam, de feina petita, mitjana i gran, de fer un pas enrera i un i mig endavant, d'aixecar el país milímetre a milímetre sense crits, ni promeses, sense soroll però amb una efectivitat imparable

Els espanyols saben de sobres qui en té la culpa que Catalunya es trobi al llindar de la Independència: La culpa és dels 23 anys de CiU, i per això, només per això, ataquen Pujol amb tota la ràbia, amb tota la fúria, amb tota la brutícia acumulada durant els 23 anys de pujolisme

I molts catalans aplaudiu la maquinària de guerra espanyola i l’unteu.

Espanya ha aconseguit en molts catalans els aliats més eficients. AQUEST ERA L’OBJECTIU. Missió acomplerta amb èxit gràcies a la seva beneiteria.
Un altre que fa llenya de l'arbre caigut
Anònim, 22/07/2017 a les 21:36
Molt interessant
+119
-6
I fent passar bou per bestia grossa: mentre és clar que deixava fer als fills (i aquest ha estat el seu pecat i la seva desgràcia), està per provar que mogués els fils. Però això no importa: el que compta és denigrar-lo, ara que s'ha obert la veda, i per a personatgets rancuniosos com aquest, que a més viuen del blablabla, una ocasió que no poden passar per alt.
Si un dia som independents
Anònim, 23/07/2017 a les 10:24
+18
-22
serà perquè els que opinen aquí no són representatius de la societat catalana.
Somiatruites
Anònim, 23/07/2017 a les 17:13
+4
-26
Amb l'estat espanyol i la meditativa de Catalunya en contra, independència?
SOMIATRUITES.
Somiatruites
Anònim, 23/07/2017 a les 18:17
+2
-25
Amb l'estat espanyol i la meitat de Catalunya en contra, independència?
SOMIATRUITES.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Carles Puigdemont, al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
El president de la Generalitat respon a l'ultimàtum de la Moncloa i clarifica que el dimarts 10 d'octubre no es va declarar l'estat català
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
 11:11 En Comú Podem considera que és una "irresponsabilitat brutal" que el govern espanyol apliqui el 155 quan "no s'ha produït una declaració d'independència"
 11:06 El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, demana a Mariano Rajoy que "deixi el 155 en stand by" i l'insta a seure a parlar amb Carles Puigdemont. Diu que Puigdemont ha "ratificat la voluntat de dialogar" a la seva carta i considera que és "una llàstima" que l'Estat "perdi una oportunitat" per negociar.
 10:52 Íñigo Méndez de Vigo es queixa de la "flagrant violació de la Constitució i l'Estatut" durant els plens del Parlament del 6 i 7 de setembre, i fa "responsables únics" a la Generalitat de l'aplicació del 155.
 10:49 Íñigo Méndez de Vigo s'ha limitat a afegir alguns detalls al comunicat que ja havia emès el govern espanyol en una compareixença sense preguntes.
 10:46 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, afirma que Carles Puigdemont no ha atès el requeriment de Mariano Rajoy, i que aplicaran el 155 per "protegir l'interès general dels espanyols i els catalans, i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma".
 10:45 El líder de Ciutadans, Albert Rivera, afirma que Espanya "no va acceptar el xantatge del 23-F ni del terrorisme d'ETA", i afegeix: "No acceptarem el del senyor Puigdemont".
 
 10:39 El PSOE i el govern espanyol estan reunits per explorar com aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.
 10:30 Rajoy obvia el diàleg i activa l'aplicació del 155. Dissabte se celebrarà un consell de ministres extraordinari per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya.
 10:26 ÚLTIMA HORA El govern espanyol celebrarà un consell de ministres extraordinari el dissabte al matí per activar l'article 155.
 10:22 El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, critica que Carles Puigdemont "ha decidit provocar la voladura de l'autogovern de Catalunya", i adverteix del fet que el govern espanyol "està legitimitat per restablir-lo".
 
 10:19 La fins ara diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant expressa el seu acord amb la carta de Carles Puigdemont quan diu que el poble català va decidir la independència. Segons la "cupaire", la resta és "ramonetisme", en referència a l'expressió de fer la puta i la ramoneta.
 
 10:12 Tarragona torna a sortir al carrer aquest dijous per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. S'ha convocat una nova concentració davant de la subdelegació del govern espanyol, a les 19 h.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'expresident i els exconsellers ja han abonat 2,2 milions i però van demanar una pròrroga del termini per pagar els tres milions restants
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 19 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 17 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma