19 de juliol: la unitat pel referèndum

Junts pel Sí explicarà avui en seixanta actes el territori la llei que ha de permetre als catalans votar si volen o no un estat mentre Millo «amenaça» amb autonòmiques. També son protagonistes les clavegueres de l'Estat, el viatge llampec de Puigdemont a París, els U2, l'incendi de Roma i Busquets

19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 7:59h
Junts pel Sí va ser una coalició de difícil forja. ERC i el PDECat tenen al cap un model de país diferent i provenen també de tradicions polítiques molt desiguals que en els darrers anys xoquen a centenars de petits municipis catalans on uns i altres competeixen. Els dos partits i els independents van decidir anar a la una el 27-S davant la necessitat d'una majoria sobiranista que fos "operativa" per poder tenir una acció de govern mínimament coherent i dur Catalunya a la independència. El full de ruta va canviar i va incorporar el "referèndum o referèndum".

I això passa per urnes (ahir el Govern va fer passos després que Governació embarranqués i el concurs quedés desert) i per construir un marc legal alternatiu a l'espanyol. De la importància simbòlica de les urnes n'escriu aquesta opinióMarc Guinjoan. Són importants fins al punt que el govern espanyol es planteja combatre-les amb urnes, però per unes eleccions autonòmiques convocades després de prendre al president de la Generalitat la potestat per fer-ho. Se li va escapar ahir a Enric Millo.

Avui Junts pel Sí ha organitzat una seixantena d'actes al territori per explicar-se. El central el protagonitzaran a Barcelona, al barri de Sarrià, Oriol Junqueras i Marta Pascal. I si la coalició ha de seguir exhibint unitat davant els impediments de l'Estat i després de la crisi de govern també ho han de fer els partits. Ahir ho va fer el PDECat: Neus Munté, que va deixar l'executiu distanciada amb Puigdemont, va intentar passar pàgina. Us ho explica Isaac Meler en aquesta crònica.

Pudor de claveguera. Segur que un dels temes que més abordaran avui els oradors als actes de Junts pel Sí és el de la guerra bruta i l'"operació Catalunya". L'independentisme no va només de preservar una llengua, una identitat i de tenir eines per millorar la qualitat de vida. Va també de fer un país més net, on els poders públics no conspirin contra els seus adversaris polítics i siguin transparents. El documental que ahir va emetre TV3 de Mediapro (el podeu veure sencer aquí) era ben clar. Aquest recull d'Isaac Meler us ajudarà a entendre qui fa la guerra bruta, què en sabem i què no.

Els U2, eterns. Ahir a la nit segur vam viure el que, a Barcelona, serà el concert de l'any. A l'Estadi Olímpic de Montjuïc hi actuaven els U2. El grup va meravellar el públic català amb el concert que commemora els trenta anys de The Joshua Tree, l'àlbum icònic que va sonar íntegre, amb cançons com With or without you. Els irlandesos van demostrar que el disc és tan vigent com el primer, i que ells són eterns. Esteve Plantada hi era i n'ha fet aquesta crònica.


Vist i llegit

Normalment en aquesta secció recomanem articles profunds, seriosos i que fan pensar una mica. Avui farem una excepció perquè vista la rebuda que el referèndum de l'oposició veneçolana contra Nicolás Maduro ha tingut a la premsa més espanyolista en contraposició al que diuen cada dia del referèndum català (ahir mateix s'hi va referir el president veneçolà) només ens queda la sàtira. I en aquest gènere excel·leixen a El Mundo Today, una web que cada dia fa broma amb l'actualitat a partir de notícies falses. Ahir titulaven, signada per Javi Ramos, la "notícia" "Los catalanes tendrán que ir a votar a Venezuela el 1 de octubre". Doncs això. 


 El passadís

Cap televisió espanyola ha volgut emetre el documental Las cloacas de Interior, que ha produït Mediapro, dirigit Jaume Roures i que ahir va passar TV3, cosa que també faran ETB i IB3. Òmnium n'ha fet ja desenes de projeccions i el documental també es va presentar públicament a Madrid. Ara Roures el vol portar a Brussel·les i també a París. M'expliquen que a la capital francesa està previst que hi assisteixi (i faci algun tipus d'intervenció) el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.


 L'efemèride

La matinada del 18 al 19 de juliol de l'any 64, tal dia com avui fa 1953 anys, un gran incendi va devastar Roma, que era la capital d'un gran imperi. La ciutat era governada per Neró i els seus habitants van ser sorpresos per un espectacular incendi a la ciutat. El foc va començar a la zona comercial, prop del circ, i es va estendre amb rapidesa pels barris veïns. El foc va cremar cinc dies i les flames van causar una gran destrucció, amb quatre dels 14 districtes totalment arrasats i uns altres set molt malmesos. Alguns monuments, com el temple de Júpiter i la Llar de les Verges, van quedar destruïts. S'ha acusat sempre l'emperador Neró d'haver cremat la ciutat, però hi ha altres teories. Les imatges d'aquesta pel·lícula expliquen com va ser l'incendi.


 L'aniversari

El 19 de juliol de l'any 1967, avui fa 50 anys, va nàixer a Badia del Vallès el futbolista Carles Busquets. Provinent de les categories inferiors va arribar al primer equip del Barça, que entrenava Johan Cruyff, el 1988 i s'hi va estar fins 1998. Va ser el suplent habitual d'Andoni Zubizarreta i entre 1994 i 1996 va ser titular però el balanç no va ser precisament bo a la porteria d'un equip que mirava de refer-se del canvi de cicle que va suposar la fi del Dream Team. Busquets va deixar el Barça i va ser cinc temporades porter del Lleida abans de penjar les botes. És el pare de Sergio Busquets i va entrenar els porters del primer equip. Busi destacava pel seu joc amb els peus, que posava nerviós a més d'un i de dos a la grada. En aquest vídeo se'n repassen punts forts i dèbils. 

 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi