La reforma del reglament per a la desconnexió exprés s'aprovarà al ple de la setmana que ve

El president Carles Puigdemont compareixerà el dimecres 26 de juliol al matí per explicar la remodelació del Govern

18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:56h

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, just abans de la reunió de la junta de portaveus. Foto: ACN


La reforma del reglament del Parlament a través de la qual s'habilitarà una via per poder aprovar la desconnexió exprés serà votada al ple de la setmana que ve, l'últim que es celebrarà abans de l'aturada estival. Així ho ha decidit la mesa i la junta de portaveus, que s'ha reunit aquest dimarts per fixar un ordre del dia del ple que està encara condicionat a una nova trobada que mantindran dijous.

Junts pel Sí i la CUP, amb tota l'oposició en contra, han dissenyat uns canvis en la norma que regeix la cambra perquè es puguin tramitar lleis per lectura única -és a dir, en un sol debat si així ho autoritza la mesa-, amb la vista posada en la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. Aquesta última és, segons el full de ruta del Govern, la llei clau per passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum sense acord amb el govern espanyol. Catalunya Sí que es Pot, però, ha presentat unes esmenes per intentar ajornar el debat de la reforma. Demanen que s'incorporin les observacions tècniques i jurídiques proposades pels magistrats. Dijous es tornarà a reunir la mesa i la junta del Parlament, però previsiblement la petició de la coalició no prosperarà. "Aquesta és una maniobra per aprovar la llei del referèndum", ha lamentat el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, que ha subratllat que s'està "degradant" el reglament.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries va concloure que l'article 135 de la reforma del reglament del Parlament, pensada per agilitzar la desconnexió i les lleis que en formen part, "prevegi explícitament la facultat de presentar esmenes" per tal de garantir el dret dels diputats. No es detecten "problemes de constitucionalitat" en el fet que la lectura única sigui proposada per un sol grup i no pel conjunt de la cambra, però es deixa clar que l'esmentada reforma "omet" l'exigència que la lectura única es limiti a casos en què la "simplicitat" de la norma ho permeti, per la qual cosa seria "contrari" a Constitució i Estatut. La decisió es va prendre per unanimitat.

Un ple llarg i carregat abans del període estival

Al ple de la setmana que ve també compareixerà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar la remodelació del Govern. Ho farà el dimecres al matí, just després de la sessió de control. Aquest serà un ple llarg que arrencarà el dimarts i s'allargarà fins divendres. Es debatrà, entre d'altres, la proposició de llei del codi tributari de Catalunya, la de suspensió de la comarca del Barcelonès o la del canvi climàtic. També la proposta de reforma de llei orgànica de l'eutanàsia, la proposició de llei contra l'abús bancari i la de l'eliminació dels barracons a les escoles.