Procés català

Els Mossos davant l'1-O: per què tot depèn de l'efectivitat de la llei del referèndum?

Un informe de l'ANC afirma que els agents estarien blindats si la norma excloïa l'obligatorietat de complir la Constitució, fixava sancions a qui entorpís el referèndum, i limitava l'aplicació a Catalunya de la llei de seguretat nacional

Catalá avisa que els Mossos estan al servei de la llei i no d'un «govern de radicals»

| 17/07/2017 a les 21:57h
Arxivat a: Política, llei del referèndum, Mossos d'Esquadra, procés català, referèndum, 1-O
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, envoltat de comissaris del cos | ACN
Com actuaran els Mossos d'Esquadra davant l'organització del referèndum? Tindran marge de maniobra o estaran obligats a obeir la Generalitat o, per contra, els controlaran els tribunals i l'Estat? El paper dels funcionaris és una de les incògnites a resoldre de cara a l'1 d'octubre i, molt en concret, els membres de la policia catalana es troben al centre de la diana. La dimissió del director general de la policia, Albert Batlle, per diferències amb el full de ruta ha tornat a dotar de rellevància i actualitat aquesta qüestió. Sigui com sigui, un informe de la sectorial de secretaris, interventors i tresorers de l'ANC fet públic el gener ja analitzava aquesta qüestió i posava deures a la Generalitat per garantir un marc de protecció adequat.

Aquest document reconeixia que "el cos dels Mossos d'Esquadra tindrà un paper fonamental en aquest procés", atès que -juntament amb la policia local- "hauran de garantir la seguretat en la celebració del referèndum [...], així com en les actuacions posteriors fins a la consolidació de la República catalana". En aquest sentit, l'ANC -en línia amb les assemblees i actes realitzats davant de funcionaris d'acord amb la Intersindical-CSC- justificava per quins motius l'Estat no podria imputar determinats delictes als agents que es neguessin a frenar el referèndum o que col·laboressin en el seu desenvolupament, però, en aquest cas, també assenyalava quins canvis legislatius els blindaria encara més, donat el caràcter més sensible de la seva posició.

En concret, l'informe quatre possibles iniciatives legislatives que podria incorporar la llei de transitorietat jurídica. En tot cas, com que ara aquesta norma s'ha segregat, els canvis haurien d'inserir-se en la llei del referèndum. Dues de les modificacions serien en la llei de la policia de la Generalitat, la qual regula el cos dels Mossos d'Esquadra: la primera, per suprimir com a principis d'actuació del cos el "fer complir la Constitució" i el fet que "l'obediència deguda [als superiors] no empara actes contraris a la Constitució"; i la segona, per eliminar la dependència funcional de la policia catalana respecte "dels jutges, els tribunals i el ministeri fiscal" en tant que policia judicial o, en tot cas, situar com a excepció que no poguessin complir ordres destinades a frenar el referèndum.

Sancions per a qui no compleixi la llei

Així mateix, el document de l'ANC també apuntava, en tercer lloc, que la llei del referèndum podria "preveure de forma expressa la no aplicació a Catalunya" de la llei de seguretat nacional, que situa sota coordinació del govern espanyol els cossos policials en casos de seguretat nacional, o com a mínim, deixar clar que aquesta casuística no inclou la celebració del referèndum.

Finalment, la darrera mesura seria més genèrica i "preveure expressament la no aplicació a Catalunya de cap disposició normativa de l'estat espanyol, ordre o instrucció contrària a la celebració del referèndum i de les actuacions posteriors que se'n derivin, provingui de jutges, tribunals, ministeri fiscal, o qualsevol altra autoritat, establint-ne com a destinataris directes els membres del Cos de Mossos d'Esquadra i de les policies locals catalanes". De fet, fins i tot apunten que es podria fixar "com a infracció als efectes sancionadors oportuns qualsevol actuació de qualsevol membre dels cossos i forces de seguretat catalans en execució de resolucions d'autoritats espanyoles amb l'objectiu d'impedir la celebració del referèndum".

Seguint aquestes pautes, segons l'ANC, s'asseguraria que els Mossos d'Esquadra poguessin col·laborar en l'1-O i, al mateix temps, "complint la normativa, amb plena objectivitat i imparcialitat", així com fent "efectiu el principi de dret internacional d'efectivitat, acreditant un poder efectiu en el territori i sobre la població, sense ingerències externes". Malgrat tot, l'esborrany de la llei del referèndum és força més ambigu i no entra a detallar tant la situació dels funcionaris i els Mossos, als quals no cita explícitament en cap article, per bé que la sectorial ho troba suficient, per ara.

L'actual llei del referèndum empara de forma genèrica "totes aquelles autoritats, persones físiques i jurídiques" que col·laborin en el referèndum

En concret, la norma blinda per igual tots els actors implicats en l'1-O en el seu article 3.3: "Totes aquelles autoritats, persones físiques i jurídiques que participin ja sigui directament, ja sigui indirectament en la preparació, celebració i/o implementació del resultat del referèndum, queden emparades per aquesta llei que desenvolupa l'exercici del dret a l'autodeterminació que forma part de l'ordenament jurídic vigent". Igualment, fixa la primacia d'aquesta llei per sobre de les altres vigents i, en concret, la disposició final primera estableix que "les normes de dret local, autonòmic i estatal vigents a Catalunya en el moment de l'aprovació d'aquesta llei es continuen aplicant en tot allò que no la contravinguin".

En canvi, no es preveu, cap règim sancionador a qui s'oposi a la votació i, de fet, alguns dels assessors dels grups ja han apuntat que es podrien introduir esmenes per blindar més la posició dels empleats públics, tal com van explicar a NacióDigital Josep Antolí (ANC) i Marc Sallas (Intersindical-CSC). Sigui com sigui, el coordinador de la sectorial de secretaris, interventors i tresorers, Josep Anton Font, creu que aquesta proposició de llei, "cobreix els supòsits" previstos en l'informe, per bé que un "grau més gran de concreció donaria més blindatge a Mossos i funcionaris".

Els autors de l'informe afirmen que l'esborrany de la llei assumeix "l'esperit" del document, tot i que creuen que una major concreció aportaria un major blindatge als Mossos

D'aquesta manera, ha apuntat que possibilement el text podria canviar i assumir algunes d'aquestes iniciatives, així com el reglament posterior de la norma encara podria acurar més algunes qüestions. "Fixen les bases del que demanàvem", assegura Font, malgrat que reconeix que s'ha usat un llenguatge més transversal i no s'hi fa referència directa als funcionaris i agents de la policia catalana. Així, destaca que estableix la primacia de la llei catalana per sobre de les altres i empara tot aquell que col·labori amb el referèndum, qüestions que recullen "l'esperit" del document de l'ANC. Quant a la manca d'unes sancions concretes, recorda que sempre "l'incompliment d'una ordre o instrucció" comporta conseqüències, malgrat que afirma que no preveu "cap escenari en què un mosso desobeeixi ordres que li arribin de dalt i trenqui l'escala de comandament", sobretot si una llei dona cobertura a aquestes ordres. Ara bé, insisteix que "un major grau de concreció sempre és desitjable".

La llei del referèndum avala desoir els jutges

En aquest sentit, la sectorial de l'ANC apuntava que es podria suprimir l'obligació de tots els funcionaris d'acatar la Constitució desaparegui explícitament en relació a la convocatòria del referèndum, tant per als Mossos com per a la resta d'empleats públics. Sigui com sigui, com que els agents de la policia catalana no poden "actuar en contra de la llei, per pròpia decisió o dels seus comandaments", assenyala que, fins que no s'aprovi la llei del referèndum, "no es pot exigir al cos de Mossos d'Esquadra que ignorin les resolucions d'òrgans judicials de l'Estat", ja qua això "vulneraria el principi de neutralitat".

De la mateixa manera, un cop garantit que una llei empara l'actuació dels agents sense caure en la il·legalitat, l'informe també apunta que aquesta norma haurà d'anar acompanyada de la instrucció dels comandaments dels Mossos, per tal que la coneguin i la facin acomplir. Deixant clar que la llei del referèndum se situa per sobre d'altres normes que, en el context actual, forçarien els agents a fer complir la Constitució i les ordres del poder judicial, "s'aconseguirà una plena seguretat jurídica, desapareixeran les pressions sobre els cossos policials, els quals podran continuar exercint les seves funcions amb imparcialitat, i a més, s'assegurarà de forma clara el principi d'efectivitat, de control en el territori i població, tant necessari pel reconeixement internacional de la República catalana".

Si la llei blinda prou els Mossos, l'ANC considera que no se'ls podrà acusar de delictes de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes o desobediència

Amb aquestes mesures, per tant, l'ANC assenyala que no es podria acusar els Mossos de delictes com els de prevaricació, abandonament de destí, omissió del deure de perseguir delictes, desobediència i denegació d'auxili, rebel·lió, sedició, traïció o delictes contra la pau i la independència de l'Estat. Si el redactat actual de la llei del referèndum és o no suficient ho hauran d'estudiar els seus ponents fins la data de la seva aprovació, a principis de setembre. Fins llavors, de fet, van comprometre's a estudiar les aportacions que els diferents sectors poguessin fer, com aquesta arribada per part d'alguns dels assessors dels grups independentistes, la qual, en principi, va ser rebuda positivament.

Mossos i referèndum by naciodigital on Scribd

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No li doneu tantes voltes
Anònim, 17/07/2017 a les 22:49
+60
-30
Tenint en compte el caracter absolutament pacific I civic del proces (inclosos els unionistes) no crec que calgui cap desplegament policial extraordinari per garantir que la gent que vulgui votar ho pugui fer tranquilament.
Igual que el paper dels secretaris municipals, que no veig on esta al drama de que aixequin acta dels acords del consistori . A mes tenen la potestat de fer les observacions legals que creguin oportunes I incloure-les a la propia acta.
Pel que fa als col.legis electorals, son els membres de la mesa I els interventors nomenats pels partits qui controlen la votacio. Els funcionaris no hi tenen cap rol trascendent.
Tot aquest debat sobre funcionaris es una patrana dels espanyols per posar pals a les rodes I espantar la gent.
La majoria d'eleccions que es fan setmanalment pel Mon, tenen menys garanties de les que tindra l'1-O, malgrat boicots.
a títol individual
Anònim, 17/07/2017 a les 23:13
+19
-34
cada mosso ha de tenir clar que ha promés o jurat........
Fem memòria:

-Teniente Coronel Tejero

Doncs això, cadascú sabrà que vol fer.
Tranquilos
Anònim, 17/07/2017 a les 23:28
+62
-65
Si lo dice un informe de la ANC, conocida por su profundo conocimiento y máximo intérprete del Derecho, entonces cualquier funcionario puede estar tranquilo. Sinceramente, esto ya adquiere tintes propios del surrealismo. Que Dios nos coja confesados si algún día esta gente está al mando de la república bananera que nos ofrecen
Primer l”ou o la gallina?
Jan Original, 17/07/2017 a les 23:36
+45
-43
«si la norma excloïa l'obligatorietat de complir la Constitució», fins aquí he llegit.
Per no complir la constitució d”un determinat pais la primera condició que s”ha de donar es no formar part d” aquest pais. Es fàcil d”entendre, no?? senyors de l'ANC
Fàcil ... tot i que no sembla que li hagi quedat clar a tothom.
AnònimP.I., 18/07/2017 a les 07:52
+46
-23
Tot depèn d'aquesta llei perque aquesta llei és la declaració d'independència real. Aquesta és la llei que diu que deixarem d'estar sota l'ombra d'Espanya a menys que el 1-O guanyi el NO. Si el 1-O guanyés el NO, aquesta llei deixaria d'estar vigent, i ens reconnectariem a la legislació espanyola amb una convocatòria d'eleccions autonòmiques.

L'aprovació aquesta llei per el Parlament de Catalunya és el que farà que no calgui triar entre la nova legalitat catalana i l'antiga legalitat espanyola. No caldrà triar perquè aquesta llei farà que només hi hagi una legalitat vigent. Una i prou, que estarà fora de l'abast del orgues legislatius, policials, judicials etc etc etc espanyols.

Per això tot depèn d'aquesta llei !
mare meva
Anònim, 18/07/2017 a les 08:51
+30
-43
avam.. perque quedi clar, els mossos obeeixen l'estatut, i l'estatut a la constitució, si voleu fer res amb sentit, primer es modificar l'estatut, pero no teniu majories democràqitques per fer-ho.

punt i final. bye bye
L'1 d'Octubre " no votes". Que us heu cregut!
Vicenç Ramoneda, 18/07/2017 a les 08:58
+34
-13
L'1 d'Octubre " no votes". Que us heu cregut! Que això es una democràcia?

Cartells amb la cara de Franco cridant a no votar l'1-O envaeixen poblacions catalanes.

La Pàtria per damunt de tot i abans que res
Anònim, 18/07/2017 a les 09:09
+39
-25
...o sigui, CATALUNYA!

Visca Catalunya lliure!
UN pequeño detalle
Anònim, 18/07/2017 a les 09:30
+37
-35
Se os olvida (seguramente porque no dominais el tema jurídico), que no se trata de un posible conflicto entre dos leyes (una estatal y otra autonómica), sino entre incumplir la CE, que es la norma suprema del EStado o incumplir una norma autonómica, que además es claramente contraria a la CE.
Desde el punto de vista jurídico no hay polemica, siempre siempre prevalecerá la CE. Los Mossos ademas prometieron o juraron fidelidad a la CE (Esto es lo de menos visto el valor de la palabra de muchos politicos del actual Gobierno).
La cuestión es sencilla. Tendrán que decidir de verdad. Si desobedecen y no cumplen la CE y triunfa el Golpe de Estado habrán triunfado, pero si fracasa el golpe, adios a tu trabajo como funcionario,
Esto no es nuevo ya le pasó a Tejero y la consecuencia fue la carcel y perder su condición de funcionario.
Es normal No es un SARAO
Anònim, 18/07/2017 a les 09:47
+8
-16
CUANDO se va el superior el equipo de confianza que a formado es muy NORMAL que tambien dimitan . Comprobar como un entrenador de futbol se va y se van sus ayudantes VALE
Pero contra el referendum venga leña al fuego

Catalunya NO ES España. ES DE españa, verdad 09:30?
P.I., 18/07/2017 a les 10:07
+39
-20
Es por eso que queremos deshacernos de vosotros, 09:30. Asumidlo de una vez.

Cuando Ramón y Cajal fué a Estocolmo para recibir el Nobel, Noruega hacía poco que se había independizado de Suecia. Cajal preguntó que cómo había sido posible y los suecos no se hicieron el sueco y le respondieron "porqué así lo han querido".

Esos suecos SI eran demócratas. Vosotros pretendéis hacerlo ver, Però no cuela. No lo sois. Asumidlo también.

Te lo pongo en castellano, por si eres de los que dice que no entiende el catalan. Por cierto, Margallo participa en tertulias de Catalunya Radio en la que los contertulios le hablan en catalán, y bien que las sigue ...
A todos los Mossos
Anònim, 18/07/2017 a les 10:16
+30
-32
Tened claro lo que significa ser de ANC o ser de las fuerzasde orden público.
Por ser de ANC, nadie se quedará sin trabajo, ya que ni son funcionarios, aunque lo sean pagados y encubiertos, mientras vosotros sí lo sois.
Es muy fácil incitar desde la ANC a que incumplais la ley. A ellos no les pasará nada.
Soy catalán. Tanto o más que cualquier independentista, nacido aquí o venido de fuera solo a armar follón y tengo el mismo derecho a que defendáis mi opinión. De igual forma que estáis obligados a defenderme de la misma forma que al resto.
Los cobardes que protegen su patrimonio incitando a que los demás lo pierdan, tendrán que estar juzgados de diferente forma aunque no sean oficialmente funcionarios de la Generalitat. Incitación al odio y a la violencia sería lo mas justo.
L'unica manera de sortir de la trampa de la democràcia hegemónica...
Anònim, 18/07/2017 a les 11:01
+24
-14
... es tindre una majoria interna que la neutralitzi.

Imagineu-vos que Portugal hagués quedat al 1640 dins d'Espanya, pobres portuguesos, no es mejarien una rosca, i tot seria molt demòcrata.

En el cas de les minories nacionals dins d'estats, com n'hi han moltes al món i molt diferents no hi ha legislació internacional al respecte. Ningú s'atreveix a obrir aquest meló.

Aquest meló només es pot obrir fent lo que va fer Rosa Parks, desobeint, però hi ha d'haber molta gent que fagi lo mateix sino no funciona. Si Rosa Parks no hagués desobeit avui els negres als USA encara s'asseurien al darrera del autobusos o tindrien que cedir el seient a un blanc. El poder mai esta d'acord en perder privilegis, la història demostra que sempre els perd pels fets consumats, mai per voluntat i comprensió.

Totes les legalitats actuals provenen de moviments que varen trair les lleis existents del seu temps (França per exemple). L'evolució política es basa en això precisament. La "clau" de la legalitat es simplement formar-la amb majoría operativa suficient.
Què saben ells?
Antoni Ferret, 18/07/2017 a les 11:09
+21
-28
Què saben els senyors de l'ANC sobre lleis i el deure d'obeir la Constitució?
ELS MOSSOS HAN DE PERMETRE PODER VOTAR A 5,5 MILIONS DE CATALANS
Anònim, 18/07/2017 a les 11:19
+27
-22
VOTAR ÉS UN DRET INALIENABLE DELS DEMÒCRATES.

SI L'ESTAT ESPANYOL VOL TORNAR A L'ETAPA FRANQUISTA, QUE MANIN A LA GUARDIA CIVIL A TANCAR ESCOLES I POLIESPORTIUS L'1 D'OCTUBRE.

ELS MOSSOS DEFENSEN CATALUNYA I EL PARLAMENT, I LA MAJORIA DEL PARLAMENT CATALÀ (UN 805) VOL FER EL REFERÈNDUM!
Si els catalans anem a votar tranquils, què han de fer els mossos?
Anònim, 18/07/2017 a les 12:05
+23
-15
Res.
Els mossos només han de contemplar com exerceix el vot 5,5 milions de catalans cridats a les urnes.
Com l'hem fet sempre.
Les lleis internacionals permeten fer referèndums SEMPRE!
Anònim, 18/07/2017 a les 12:14
+24
-19
EL VOT MILIONS DE PERSONES SEMPRE ÉS LEGAL!
NOMÉS S'HAN DE COMPLIR LES LLEIS INTERNACIONALS!

NORUEGA VA DECIDIR INDEPENDITZAR-SE DE SUÈCIA EN 1905 I VA SER LEGAL.
AVUI SÓN DOS NACIONS AGERMANADES PER LA HISTÒRIA, PERÒ INDEPENDENTS L'UNA DE L'ALTRA.

NORMALITAT ABSOLUTA!
BASTA DE FALACIAS
Anònim, 18/07/2017 a les 13:19
+22
-26
Decir que poner urnas siempre es legal es FALSO
Decir que hacer un referendum es siempre legal es FALSO
Decir que votar nunca puede ser ilegal es FALSO.

Un hipotético referendum para imponer la pena de muerte en España, sería ilegal, porque no lo permite actualmente la CE (habría que reformarla primero), con lo cual votar sería ilegal, el referendum sería ilegal y poner las urnas también. ¿Se entiendo un poco mejor o hace falta poner otros ejemplos..?
Mira que sois duros de mollera.......
@ 13:19 i tu parles de fal·làcies....
Mje, 18/07/2017 a les 14:31
+21
-14
Intentar comparar, voler imposar la pena de mort, amb un referèndum per decidir si es vol esdevenir estat, es de jutjat de guardia. Es més que evident, i es nota molt, que els trols unionistes, no teniu cap mena d'argument mínimament creïble. Per això, i perquè en som més del 80% que volem VOTAR l'1-O els catalans VOTAREM EN REFERÈNDUM !!!!
Para "basta de falacias"
Anònim, 18/07/2017 a les 14:41
+20
-12
Si el estado español está hasta el cuello de corrupción y los españoles vuelven a votar a Rajoy otros 4 años...
Si Rajoy en 5 años se ha pulido 68.000 millones que teníamos los pensionistas para asegurarnos el futuro, y los españoles vuelven a votar a Rajoy otros 4 años...

Si Rajoy con su reforma laboral ha conseguido que haya un 33% de los españoles viviendo en la miseria o millones de trabajadores precarios en el umbral de la pobreza, y los españoles vuelven a votar a Rajoy otros 4 años...

Si no hay dinero (dicen ellos) para ayudar a las famílias empobrecidas y reactivar la economía y Rajoy continúa construyendo vias de AVE (Zamora-Galícia) a 15 millones el Km, y los españoles vuelven a votar a Rajoy otros 4 años...

Si Rajoy maneja los fiscales a su antojo para que no entren en la cárcel los corruptos del PP, como Ignacio González y el fiscal anticorrupción Moix, y los españoles vuelven a votar a Rajoy otros 4 años...
Etcétera y más etcétera........

ENTENDERÁ USTED QUE DESPUÉS DE SUFRIR TODO ESTO, NO NOS CONSIDEREMOS LOS CATALANES LOS DURO DE MOLLERA, ¿VERDAD?
QUEDARSE DENTRO DEL ESTADO ESPAÑOL ES HIPOTECAR NUESTRO FUTURO Y EL DE NUESTROS HIJOS!! Eso es tan cierto como el cambio climático!

POR ESO 7 MILLONES Y MEDIO DE PERSONAS, CONSCIENTES DE LO QUE HACEMOS, BUSCAMOS UNA SALIDA.
¿LO ENTIENDE VERDAD? Por eso se lo he escrito en castellano, para que lo entienda bien.

Yo nací en La Garriga, pero me enseñaron muy bien a escribir y a leer en catalán y en castellano.

Si quiere cuando seamos independientes charlamos otra vez.
Per Anònim, 18/07/2017 a les 13:19
Anònim, 18/07/2017 a les 14:55
+4
-16
No querido, duros de mollera no, lo que no somos es indefinidamente tontos. En democracia una minoría nunca, pero nunca, podrá cambiar lo que decida muy democraticamente una mayoría hegemónica en un tema en que se ponga en riesgo su hegemonía.

Mayoría hegemónica = dictadura democrática. La trampa es muy vieja. El Brexit se ha dado, en parte, porque los ingleses se han dado cuenta que el continente, como dicen ellos, pasito a pasito se les "comería", no entraron en el euro por eso.

Los listos son lo que se dan cuenta de las trampas con anticipación, los tontos cuando caen en ella. Los ingleses, como los castellanos (españoles) son de los primeros, los catalanes de los segundos... hasta ahora.
@ 14:31 i tu parles d'arguments...
Anònim, 18/07/2017 a les 15:07
+11
-15
Em sembla que el comentari anterior era prou clar per a qui el vulgui entendre.
I tu, senyor o senyora de les 14:31 li retreus que no tingui arguments. Quins arguments tens tu? Com que sou el 80% teniu raó i per això fareu el que us doni la gana? Aquest famós 80% que no us canseu de repetir però que jo no veig per enlloc. I també suposo que dónes per fet que guanyareu els del sí, oi?
semper fidelis
analista fi de veritat, 18/07/2017 a les 15:11
+16
-9
mossos recordeu l'historia del cos i actueu en consecuencia o patiu la vergonya eterna i el menyspreu dels catalans. Any 1934,macià declara l'estat català, els mossos van jurar fidelitat a la generalitat, any 1936 companys declara la república catalana, els mossos van jurar fidelitat a la generalitat.......no patiu que cobrareu les vostres pagues,us ho va garantir el president,només recordeu les represàlies contra el cos un cop acabada la guerra civil
Cansinos y chupopteros
AnònimAlex Planes, 18/07/2017 a les 15:49
+14
-16
Si puigdemont quisiera ser independiente ya se hubiera declarado la independencia, pero está muy bien darle vueltas al mono tema y seguir chupando de las instituciones.
No va així
Miquel Soler, 18/07/2017 a les 16:00
+5
-12
El que proposen en aquest informe no va enlloc. Mentres Catalunya sigui una Comunitat Autònoma de l'estat espanyol estem sotmesos a les lleis espanyoles, començant per la Constitució. I això obliga a tothom: funcionaris, mossos, particulars... L'única manera possible d'evitar-ho i de fer el que es diu en aquest article és proclamant la independència de Catalunya. Però mentres no hagi un estat català no hi ha tria, opció possible. Pots donar-hi voltes, llegir la lletra petita o fer petites trampes legals... però no pots pasar-te pel forro les lleis espanyoles. Primer l'estat propi independent, desprès la resta.
Per Miquel Soler, 18/07/2017 a les 16:00
Anònim, 18/07/2017 a les 16:54
+12
-6
Pensa una mica, si declares abans l'estat propi independent TAMBE t'estas pasant pel forro totes les lleis espanyoles.

Es el peix que es mossega la cua, la trampa perfecta que fan totes les mayories hegemòniques a tots els paisos ón existeixen minories nacionals.

Per exemple, aquesta trampa se la saben de memòria totres les nacions indies americanes. Procediment: vinc i per la força et someto, organitzo les coses al meu gust, repoblo el territori amb gent afí. Després per art de màgia declaro la democràcia. Com han quedat els indis? Doncs igual que si fos una dictadora. Per qué? Doncs perquè estan sotmesos a una majoria hegemònica que guanyarà sempre.

El truc es mes vell que la tos! Tothom que ha tingut un imperi s'el sap de memòria.
Que doelntes, les majories hegemòniques!
Quin pais!, 19/07/2017 a les 00:37
+0
-0
Les majories hegemòniques impdedeixen que es consideri normal tenir sexe amb infants... fan que es consideri dolent esclavitzar essers humans... o fins i tot fan que es consideri ilegal pasar-se una Constitució pel forro dels collons...

Que dolentes que son les majories hegemòniques! (◔_◔)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Carles Puigdemont, en una reunió de Govern | Govern
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat assegura que hi ha "plans de contingència" previstos i crida a la participació davant dels "abusos" del PP | "Ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l'Estat, sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic", assenyala en un discurs institucional
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 22:42 CRÒNICA El sobiranisme es conjura per «deixar-s'hi la pell» fins a l'1-O; per Sara González i Jordi Bes. 
 22:30 PRIMÍCIA Universitats i centres de recerca acusen Montoro de «posar en risc l’activitat acadèmica»; ho avança Joan Serra Carné. 
 22:29 Les primeres tendes de campanya s'instal·len per passar la nit al davant de l'Arc de Triomf en protesta per les detencions.
 22:06 Jordi Sànchez afirma als periodistes que fets com la publicació dels llocs de votació de l'1-O demostren que el compromís del Govern amb el referèndum és "ferm i inalterable".
 22:00 Jordi Cuixart destaca, en declaracions als mitjans, que el duscurs de Puigdemont ha estat "d'una valentia absoluta" i "impecable" per defensar l'1-O.
 21:30 Jordi Cuixart: "Nosaltres volem votar com van fer el Quebec i Escòcia, i avui estem davant un estat dictatorial com a Turquia, i Europa ho està veient".
 21:30 Jordi Cuixart: "Entre tots hem aturat un veritable cop d'estat".
 21:27 Jordi Cuixart explica que la mobilització seguirà fins que es posin en llibertat tots els detinguts: han sortit al carrer vuit dels arrestats.
 21:27 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart mantenen la mobilització durant la nit davant el TSJC, però Sànchez demana respectar el descans veïnal a partir de la mitjanit.
 21:23 Jordi Sànchez: "No us deixarem sols. Mai caminarà sola cap persona que hagi estat detinguda".
 21:22 Jordi Sànchez revela que cada cop que surten de l'ANC amb un vehicle són interceptats per la Guàrdia Civil per requisar-los propaganda del referèndum i demana col·laboració per imprimir cartells.
 21:19 Jordi Sànchez: "Catalunya serà el que la gent vulgui que sigui. La nostra primavera arribarà l'1 d'octubre amb el vot de la llibertat".
 21:19 Sànchez equipara el "règim" de Rajoy amb el d'estats totalitaris, i retreu que governen "els fills del franquisme" perquè porten a la seva sang "l'ADN dels dictadors".
 21:18 Comencen els parlaments dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, després del discurs de Puigdemont. Sànchez agraeix els mobilitzats "per tornar a donar aquesta gran imatge".
 21:09 ÚLTIMA HORA Puigdemont adverteix Rajoy: «L'1 d'octubre es farà el referèndum que tenim convocat»; per Oriol March.
 21:08 El discurs institucional de Carles Puigdemont sona per megafonia a les portes del TSJC.
 20:58 Els periodistes Jordi Évole i Mònica Terribas han llegit el manifest a favor de la llibertat de premsa en la concentració d'aquest vespre organitzada pel Grup Barnils. 
 

Jordi Évole i Mònica Terribas Foto: Isaac Meler

 20:55 Un camió ha descarregat durant la tarda provisions per passar la nit al passeig Lluís Companys.
 20:41 Albano Dante Fachin s'ha mostrat optimista de cara al referèndum en el primer acte de campanya pel "sí" a Tarragona de la seva formació: "Les urnes, de moment la Guàrdia Civil no les ha trobat i això vol dir que o no existeixen o que no les troben i per tant, l'1-O s'acabarà imposant". Informa Jonathan Oca.
 20:37 VÍDEO Unes 300 persones canten "Els Segadors" davant la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.
 20:36 La consellera Meritxell Borràs ​als sindicats que blindarà la seguretat jurídica dels funcionaris.
 20:34 Els funcionaris de la Generalitat cobren la nòmina després que Hisenda n'autoritzi el pagament. 
 20:10 VÍDEO Unes 300 persones han encartellat el barri de Gràcia fins arribar a la comissaria de la Guàrdia Civil situada a Travessera de Gràcia, on s'han concentrat. En aquesta comissaria hi ha els alts càrrecs que van ser detinguts ahir. 
 

Unes 300 persones davant la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

 19:58 El jutge investiga si la Generalitat ha gastat 6,2 milions en el referèndum. Segons ha avançat "El País", el jutge demana intervenir tota la documentació relacionada amb l'1-O i la posada en marxa d'estructures d'estat.
 19:56 PERFIL Ramírez Sunyer, del famós jutjat d'instrucció número 13, l'ariet de la judicatura contra el referèndum; per Isaac Meler.
 19:45 ACTUALITZACIÓ Llibertat provisional per a vuit dels detinguts pels preparatius del referèndum.
 19:40 Èxit de participació de l'encartellada convocada a Gràcia. Centenars de persones omplen els carrers de la vila de cartells "prohibits" pel TC cridant a votar. 
 

Encartellada a Gràcia

 19:39 VÍDEO «Som!», dels Xeic, posa música a la recta final cap al referèndum.
 19:23 AMPLIACIÓ Prop de 300 capellans de tots els bisbats donen suport al referèndum.
 19:16 Miquel Calçada pren el micròfon a la mobilització: "No hem de caure en la provocació perquè és la fotografia que volen i que no podran tenir".
 19:16 Junqueras es reuneix amb el vicepresident de Castella-La Manxa per «defensar la democràcia i les llibertats».
 19:16 La mesa del Congrés ha donat llum verda a la creació de la comissió per modernitzar l'estat autonòmic, proposada pel PSOE. El PP hi ha donat suport, mentre que C's ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat. ERC -que no té vot a la mesa- ja ha anunciat que no hi participarà.
 18:56 VÍDEO «Si la mobilització per l'1-O és ferma, el Govern ha d'anar fins al final»; per Oriol March.
 18:46 CRÒNICA Acampada al tribunal; per Sara González i Jordi Bes. 
 18:46 L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, garanteix que els alcaldes no s'espantaran, insisteix en el fet que no es farà "ni un pas enrere" de cara a l'1-O i carrega contra la Fiscalia.
 

Miquel Buch adreçant-se als manifestants Foto: José M. Gutiérrez

 18:41 Diputats britànics i estonians critiquen la repressió de Rajoy contra l'1-O. Els parlamentaris de Gran Bretanya i d'Estònia representen colors polítics molt diferents.
 18:37 La diputada d'ERC al Congrés de Diputats Ana Surra envia un avís a Luís de Guindos, que ha obert la porta a oferir més diners a Catalunya. "Ni diners ni almoina, volem justícia", insisteix Surra.
 18:35 La Guàrdia Civil atribueix a Josep Maria Jové els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència.
 18:35 Joan Rigol subratlla que qui ja té una certa edat tocarà la llibertat amb les mans, i que es construirà un nou país amb grans dosis "d'humanitat".
 18:24 L'ex president del Parlament Joan Rigol afirma: "L'arrogància i prepotència de l'Estat espanyol no ens fa por i alhora amaga una gran covardia política".
 18:23 L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, defensa: "Malgrat les grapes brutes d'aquesta colla de dirigents espanyols, l'1-O votarem i guanyarem".
 18:19 VÍDEO Alumnes d'un institut de Manresa es manifesten davant la Policia Nacional.
 18:14 L'alcalde de Valls, Albert Batet, també investigat i que ja ha declarat davant la Fiscalia: "Som una gran nació, i l'1 d'octubre votarem i guanyarem".
 18:14 La Guàrdia Civil concentra tots els detinguts per l'1-O a la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona.
 18:14 Albert Batalla recorda que ha de declarar davant la Fiscalia el 27 de setembre.
 18:14 L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que és un dels 712 alcaldes investigats per voler cedir espais municipals per al referèndum, assegura que els alcaldes estan "absolutament determinats" per col·laborar i garantir que es voti l'1-O.
 18:13 La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial aprova una declaració sobre Catalunya on afirma que la justícia no pot veure "el compliment del seu deure" sotmès a "atacs i pressions que pretenguin qüestionar la legitimitat dels jutges o influir en la seva presa de decisions".
 18:13 AMPLIACIÓ I tu, on votaràs l'1-O? El Govern fa públic el llistat de col·legis electorals. S'hi pot accedir amb el DNI, la data de naixement i el codi postal. Carles Puigdemont informa a través de Twitter dels detalls de l'operatiu l'endemà de les detencions.
 18:00 El diputat de Junts pel Sí Germà Bel aixeca una ovació quan explica que ja està disponible a Internet el lloc de votació, i una altra quan recorda que la papereta de votació es pot obtenir del DOGC.
 17:57 La Guàrdia Civil trasllada el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissaria de Travessera de Gràcia. Per ara, quatre dels alts càrrecs detinguts han estat posats en llibertat provisional. 
Entrades anteriors »
Joan Serra Carné
01/01/1970
El comunicat de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) exigeix al govern espanyol la "reversió immediata" de la intervenció de les finances de la Generalitat
Joves a la mobilització permanent davant del TSJC | Sara González
01/01/1970
Milers de persones apuntalen la mobilització permanent fins que siguin alliberats els detingut per l'1-O | Jubilats i estudiants, però també gent que demana festa de la feina, participa de la protesta a les portes del TSJC
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 14 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»