Govern

Catalá avisa que els Mossos estan al servei de la llei i no d'un «govern de radicals»

El ministre de Justícia assegura que el govern espanyol "està en condicions d'actuar en 24 hores" contra qualsevol incompliment que faci l'executiu de Puigdemont

Batlle dimiteix com a director dels Mossos per discrepar del full de ruta

| 17/07/2017 a les 14:32h
Arxivat a: Política, 1 d'octubre, referèndum, Albert Batlle, Interior, Govern, Mossos, Rafael Catalá
El ministre de Justícia, Rafael Catalá | Europa Press
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha mostrat "segur" que els Mossos i les forces i cossos de seguretat de l'Estat defensaran "com fan sempre a Catalunya i a Espanya, l'interès general i els drets dels ciutadans". Catalá s'ha pronunciat així poc abans de fer-se públic que el fins ara director general dels Mossos, Albert Batlle, ha presentat la seva dimissió al nou conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn.

Forn va assegurar la setmana passada que la funció dels Mossos l'1 d'octubre serà la de qualsevol policia en qualsevol país del món quan hi ha eleccions, és a dir, "garantir la seguretat i que la gent pugui votar amb tranquil·litat". Davant d'aquestes afirmacions, Catalá ha advocat per "diferenciar les declaracions polítiques o de voluntat, de les actuacions en termes de Dret" i ha recordat que les forces i cossos de seguretat de l'Estat "estan al servei de la llei i al servei dels ciutadans".

"No estan al servei d'un Govern i menys d'un Govern de radicals i d'un Govern que vol incomplir les normes", ha proclamat. Ha insistit que els Mossos d'Esquadra, "com a servidors públics que són, estan sotmesos al mandat de la llei i no al mandat d'una persona" i que, per tant, "no poden rebre ordres contràries al Dret".

La "purga" dels partidaris del "diàleg"

El ministre ha qualificat de "molt preocupant" la situació a Catalunya perquè "sembla" que les decisions "les prenen els més radicals" i "tots aquells que tenien intenció de generar un cert entorn de diàleg i d'acord han estat purgats d'un Govern suposadament democràtic".

Catalá ha assegurat que si l'executiu dirigit per Carles Puigdemont fa passos per incomplir les sentències del Tribunal Constitucional (TC) o la legislació vigent, "per descomptat" que el Govern actuarà "amb els instruments que l'Estat de Dret posa al servei de l'interès general".

"Molt progressius" en les mesures

Pel que fa a l'objectiu del govern espanyol d'aturar el referèndum, el ministre ha precisat que els passos a donar són "molt progressius" i que l'executiu "està en condicions d'actuar en 24 hores" perquè són assumptes que han estat ja objecte d'anàlisi. Catalá ha explicat que en funció dels passos que faci el Govern de la Generalitat o el Parlament de Catalunya es presentaran en terminis "brevíssims" les mesures o actuacions "que corresponguin" .

Ha advertit que davant "qualsevol actuació" que es promogui que incompleixi la llei i les sentències del TC, el govern de Rajoy adoptarà "les mesures que corresponguin per assegurar que a Espanya es compleix la llei". "No volem tampoc anticipar mesures ni promoure cap actuació que no sigui més que proporcionada i adequada a allò necessari en cada cas", ha manifestat.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I a més es diu Català
Anònim, 17/07/2017 a les 15:58
+10
-3
Així la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per què actuen en un estat tan corrupte, dictatorial que a més manipula el constitucional?
quins radicals?
Anònim, 17/07/2017 a les 17:41
+9
-1
Els del PP?
Al servei del poble
Anònim, 18/07/2017 a les 20:42
+0
-0
Molts funcionaris i càrrecs estarem al servei del poble de Catalunya i per tant, a les ordres del Parlament i el President de la Generalitat. Com ha de ser!
CATALÁ EL DE JUSTÍCIA?
Alexandre Pineda Fortuny, 19/07/2017 a les 15:45
+0
-0
QUAN LA MAGISTRADA ARGENTINA, VA RECLAMAR A MARTIN VILLA, PER CRIMS CONTRA LA HUMANITAT, EL JUSTÍCIA? VA DIR: MARTIN VILLA, SEMPRE VA COMPLIR LA LLEI (ERA LA FRANQUISTA), O SIGUI TOTS ELS DESAFECTES AL RÈGIM PODIEN, EMPRESONAR-LOS EXECUTAR-LOS etc. EN L'HAVER D'AITAL'INDIVIDU HI HA ELS ASSASSINATS DE VITÒRIA, ELS DE L'SCALA DE BCN. AMB UN SICARI QUE VA CREMAR LA SALA, VA DESTRUIR TOTS ELS ARXIUS D'HOMICIDIS PREMEDITATS, DOLOSOS A TOTA CATALUNYA. EL JUSTÍCIA? CATALA, EN QUINZE DIES, EL VA FER MEMBRE DE LA ACADÈMIA DE CIÈNCIES MORALS? I POLÍTIQUES D'ESPANYA. VATUA! AITAL INDIVIDU, NI,

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
 17:00 Personal sanitari del CAP i Hospital de Sant Celoni i bombers a favor de la democràcia i el Sí; informa Jordi Purtí.
 16:59 Joan Tardà (ERC) parla a plaça Universitat davant de centenars de joves que han ocupat la UB: "Ens volen fer descarrilar, ens pararan trampes i voldran que hi hagi violència. Només que hi hagi hna mínima violència se n'encarregaran de multiplicar-la per mil. Farem desobediència pacífica i ara és el moment de la inteŀligència".
 16:58 ANC i Òmnium faran 300 actes i una «encartellada massiva» en la Marató per la Democràcia. Aquesta jornada tindrà lloc diumenge, mentre que les entitats donaran per acabada la protesta davant el TSJC aquest divendres amb un acte "festiu".
 16:56 El vídeo més vist de la BBC explica el procés independentista: diversos testimonis expliquen per què se senten independentistes o per què no.
 16:56 El PDECat abandona el govern de Pineda de Mar "arran de la situació de setge que pateix el país" i deixa el PSC en minoria.
 16:32 5.000 estudiants i treballadors de la UdG es manifesten per la defensa de la democràcia i el dret a decidir l'1-O.
 16:29 Un centenar d'estudiants es manifesten als campus de la URV de la ciutat de Tarragona.
 16:28 El PSC de Sabadell es posiciona al costat de la Generalitat però critica la paralització de l'Ajuntament.
 16:26 El govern de Sabadell es barreja entre la multitud per demanar la llibertat dels detinguts el 20-S.
 16:17 La UE observa "amb preocupació" la situació dels últims dies a Catalunya. Fonts diplomàtiques asseguren en privat que "no volen involucrar-se" en l'enfrontament entre els governs espanyol i català, segons recullen diversos mitjans internacionals.
 16:17 L'Ajuntament de Barcelona ha decidit posposar el ple municipal de divendres que ve. Així ho han acordat Barcelona en Comú, el grup Demòcrata, ERC i la CUP. Ciutadans i el PP han criticat la decisió mentre que el PSC no s'hi ha oposat.
 16:16 Fiscalia cita a declarar l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, el 5 d'octubre per haver donat suport al referèndum. 
 16:10 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu "inevitable" que la Guàrdia Civil actuï quan el Govern es mou "fora de la llei": "No tenen dret a estranyar-se".
 16:11 ÚLTIMA HORA La Sindicatura Electoral passa el relleu a organismes acadèmics i internacionals per garantir l'1-O. El Govern demana que deixi pas a la junta electoral catalana i aquesta accepta, renuncia per la finalització dels seu treballs i fa efectiu el trasllat a altres entitats, després de les multes imposades pel TC.
 16:09 La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra (Compromís), defensa que la solució a Catalunya passa per renunciar a l'1-O i iniciar una negociació "sense apriorismes".
 15:47 
 15:45 VÍDEO Els detinguts per l'1-O reben una ovació a la sortida del jutjat.

Entrades anteriors »
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC | Adrià Costa
01/01/1970
La querella recau en Ismael Moreno, que va ser policia franquista i va portar el cas de Joan Coma Roura, regidor de la CUP a Vic | El ministeri Públic reclama que s'investigui el bloqueig a la Guàrdia Civil durant la concentració del dimecres davant del departament d'Economia
01/01/1970
La Fiscalia ha ordenat aquest mateix divendres que la pàgina que va fer pública Puigdemont fos investigada
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 7 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»